Може би добре знаете, че при сребърните бижута понякога с времето се появява така нежеланото от всички потъмняване, но отговорът на въпроса “Защо среброто потъмнява?” е малко по-комплексен. Преди да продължим по темата е важно да споменем, че това не е повод за притеснение, тъй като има редица методи, чрез които ефикасно да предпазите бижутата си, както и да ги почистите, в случай че вече са потъмнели. Повече за това може да научите в нашата статия, линк към която ще откриете в края на тази публикация.

На първо място е важно да отбележим, че чистото сребро (99,9%) не потъмнява. Това звучи чудесно, но за съжаление чистото сребро е прекалено мек благороден метал и поради тази причина не намира директно приложение в бижутерията. За изработката на сребърни бижута се използва т.нар. „стерлингово сребро“. Това е най-разпространената проба сребро в света, приета за европейски стандарт при изработката на бижута. Среброто с проба 925 (стерлингово сребро) съдържа 92,5% сребро и 7,5% друг метал, най-често мед. Именно другият метал в сплавта е причината да наблюдаваме потъмняване при някои сребърни изделия.

Как и защо потъмнява стерлинговото сребро?

Потъмняването се получава в резултат на химична реакция при допира на бижутата със сяра. Сярата е химичен елемент, който присъства в природата под формата на сулфидни и сулфатни минерали. При контакта на сребърната сплав с газове или други субстанции, съдържащи сяра в някоя от нейните форми, се образува сребърен сулфид, който е черен на цвят. Сребърният сулфид се появява под формата на тънък, тъмен слой върху повърхността на среброто,  поради което то губи неустоимия си блясък. Дори в минимални количества, сярата допринася за потъмняването на среброто. Някои от основните виновници за тези процеси в естествената среда са въздуха (кислород и съдържание на сяра), водата, влагата и също така човешката пот, тъй като е богата на натриев хлорид. Точно така – добра идея е да сваляте бижутата си по време на тренировка!

След колко време може да потъмнеят бижутата ни?

Времето, след което може да забележим потъмняване по стерлинговото сребро, е доста относително. То варира на база различни природни фактори, както и спрямо ежедневната му употреба. Високите нива на влага и силно замърсеният въздух в някои райони например биха могли да допринесат за потъмняването на бижутата в по-краткосрочен план. Безспорно е, че по-големи вредители от горе споменатите природни условия са някои от козметичните продукти като гримове, дезедоранти, парфюми, лакове за коса, както и почистващи препарати. Причината за това е високото съдържание на химични елементи, които предизвикват реакция от страна на стерлинговото сребро. Препоръчваме да слагате сребърните си бижута, чак когато сте приключили с използването на гореизброените продукти, както и да ги сваляте, в случай че се наложи да имате допир с почистващи препарати.

Не толкова добре познати на хората са киселинните и серните съединения, които някои храни като естествения плодов сок, киселите краставички, лукът и чесънът отделят. Дори да не е колкото козметиката, те също вредят до известна степен и са сред причините за ускореното потъмняване. Въпреки това, ако се придържате към основните съвети за употребата и съхранение на Вашите сребърни бижута, потъмняването не бива да Ви притеснява. Със сигурност може да се наслаждавате на тяхната красота и блясък дълги години, както и да предадете на следващото поколение тези, които имат сантиментална стойност за Вас.

Изключително важно е да се уверите, че бижутата, които закупувате са от легитимна бижутерия и отговарят на пробата сребро, която е посочена. Колкото по-ниско е съдържанието на чистото сребро в една сплав, толкова по-бързо могат да потъмнеят бижутата. Всички сребърни аксесоари с проба 925 (92.5% сребро) преминават през лабораторна проверка на територията на страната, а търговците трябва да разполагат с документация, която да докаже това. Повече информация относно регулациите и на какво да обърнете внимание при онлайн покупка на бижута може да откриете ТУК. Относно почистването на потъмнели сребърни бижута може да прочетете ТУК.

Ако имате допълнителни въпроси или нужда от каквото и да било съдействие, ние сме насреща и ще се радваме да бъдем полезни!

Вашият коментар