Астрологията е една доста интересна наука, която на лично ниво би могла да бъде много проницателна. В глобален мащаб тя ни кара да вярваме, че всяка част от човечеството има определена цел. Всеки зодиакален знак разчита на другия, като накрая всички парчета се обединяват в красива мозайка от 12 зодии. Терминът “зодиак” произлиза от латинския “zōdiacus”, което от своя страна идва от гръцкото “ζoδιακoς κύκλος” (zōdiakos kuklos) и означава “кръг от животни”. Голяма част от хората са заинтригувани от това, което предначертават звездите. Те предричат бъдещето ни в личен и професионален план. От доста дълго време зодиакът е използван като универсален метод за предсказване и олицетворяване на човешкия темперамент. Каквото започне един Овен, Телецът знае как да го завърши. Близнаците пък имат умението да общуват и да се изразяват по страхотен начин. Рибите са познати като мечтателите на зодиака, а Водолеят пък е устремен да реализира мечтите на цялото човечество.

Въпреки че зодиите представляват само една част от пъзела на астрологията, то те заемат голям дял от науката за небесните тела. Има нещо специално и в същото време забавно при тяхното изучаване, особено когато става въпрос за изтъкването на черти от човешкия характер. Архетипната им природа придава усещане за нашите роли във Вселената. Зодиакалните знаци ни помагат да дешифрираме екзистенциални въпроси като например: каква е целта ни в този свят, как мога да бъда най-добрата версия на себе си и тн. Разбира се, тези въпроси изискват доста по-дълбока интроспекция и ниво на самоосъзнаване. Техните отговори не биха могли да бъдат открити изцяло в астрологията, но тя със сигурност е добро начало.

Кои са дванадесетте зодии, какво стои зад тях и какви са основните черти в характера на хората, родени под всеки един зодиакален знак? Пригответе се да припознаете себе си и близки хора в долуописаните главни черти и характеристики, както и да научите много интересни факти за произхода на всяка една зодия. Да започваме!

Овен (21 март – 19 април)

Силни страни – смели, решителни, уверени, ентусиазирани, оптимистични, честни и страстни.

Понякога могат да бъдат нетърпеливи, импулсивни, а на моменти дори леко агресивни.

Като първи знак в зодиака, присъствието на Овен винаги бележи началото на нещо бурно и енергично. Те непрекъснато търсят динамика, бързина и конкуренция. Овните се стараят да бъдат първи във всичко, от работа до социални събирания. Благодарение на факта, че принадлежи към елемента Огън (точно както Лъв и Стрелец), Овенът е един от най-активните зодиакални знаци. В тяхната същност е заложено понякога да предприемат необмислени действия без да се замислят за последиците.

Историята на този зодиакален знак е пряко свързана с мита за златното руно. Овенът е представен на Нефел от Меркурий, а по-късно с цел да запази децата си от това да бъдат принесени в жертва на боговете, тя ги качва на гърба на вълшебния овен, който отлита на изток. Легендата гласи, че едно от децата, на име Хел, пада между Егейско и Мраморно море, а другото дете, Фрикс, успешно достига източния бряг на Черно море. След пристигането им, Фрикс предава овена на Зевс, а той го прибавя към съзвездията, обитаващи небето нощем.

сребърно зодиакално колие лъв с кубичен цирконий 03.21 - 04.19 детайлна продуктова снимка с бял фон на сребърни зодиакални обеци лъвс кубичен цирконий

Телец (20 април – 20 май)

Силни страни – упорити, надеждни, търпеливи, практични, всеотдайни и отговорни.

Понякога могат да бъдат твърдоглави, обсебващи и безкомпромисни.

След като Овенът носи своята огнена енергия, Телците са тези, които потушават страстите. Представителите на тази зодия изпитват нуждата да бъдат заобиколени от любов и красота. Те са любители на материалния свят, хедонизма и физическите удоволствия.  За разлика от огнените зодии, търсещи промяна и приключения, тук по-скоро наблюдаваме хора, които не са големи любители на промените. Когато си създадат една рутина, която им допада, би могло да им коства много усилия, за да прибегнат към новости и разнообразие. Хората родени под този зодиакален знак са много чувствителни, като считат допира и вкуса за най-важните от всички сетива. Стабилен и консервативен, това е един от най-надеждните знаци на зодиака, готов да отстоява позицията си докато не достигне точката на личностно удовлетвориение.

Произходът на Телеца е свързан с мита за Тезей и Минотавъра. Тезей е младеж, който живял в Атина. Той бил част от хората, предлагани като храна на ужасяващото чудовище Минотавър. Минотавърът представлявал смесица между човек и бик. Той живеел в лабиринт на гръцкия остров Крит. С помощта на Ариадна (дъщерята на Минос), Тезей успял да убие свирепото създание и по този начин освободил град Атина от страховитото наказание, което било наложено от критския цар Минос. Храбрият подвиг на младежа му носи място в зодиака под формата на зодия Телец.

сребърно зодиакално колие телец с кубичен цирконий 04.20 - 05.20 детайлна продуктова снимка с бял фон на сребърни зодиакални обеци телец кубичен цирконий

Близнаци (21 май – 20 юни)

Силни страни – умни, енергични, нежни, чувствителни, любопитни и адаптивни. Имат дарбата да учат бързо нови начинания и да обменят идеи със съмишленици.

Понякога могат да бъдат нервни, нерешителни и непостоянни.

Родените под зодиакалния знак Близнаци се наслаждававт на социализирането и като цяло обичат да бъдат заобиколени от хора. Те се влияят от планетата Меркурий, което означава, че са най-щастливи, когато споделят и обсъждат своите идеи с някого. Близнаците са изключително комуникативна зодия. Те често са големи бърборковци и безпроблемно изразяват своите чувства. Понякога тяхната екстравертност е причина на моменти да изглеждат маниакални, леко нервни и развълнувани.

Зодията произлиза от гръцката митология и по-точно от близнаците Кастор и Полукс, които били деца на Леда и Тиндарей. Историята гласи, че единият брат бил божествено дете, а другият смъртен. Въпреки това различие, братята споделяли абсолютно всичко и се обичали безрезервно. По време на експедиция в открити води, те стават известни със способността си да успокояват бурното море. Именно поради тази причина Посейдон (бог на морето) провъзгласява братята за закрилници на корабокрушенците. До ден днешен съзвездието се почита от всички моряци и се асоциира с добър късмет.

зодиакално сребърно колие водолей с кубичен цирконий 05.21 - 06.20 детайлна снимка с бял фон на сребърни зодиакални обеци с кубичен цирконий близнаци

Рак (21 юни – 22 юли)

Силни страни – упорити, лоялни, емоционални, симпатични и убедителни.

Понякога могат да бъдат песимисти, подозрителни, с промелниво настроение, както и несигурни.

Зодиакалният знак принадлежи на Водния елемент, също както Скорпион и Риби. Дълбоко интуитивни и сантиментални, Раците могат да бъдат едни от най-трудните за опознаване хора. Понякога не им е много лесно да се впишат в заобикалящия ги свят. Те често са емоционални и чувствителни, като също така много държат на семейството си. Домът за тях е крепост и неизменна част от усещането за безопасност и комфорт. Притежават характерната черта да показват съчувствие и истински да споделят емоциите на хората, особено по-близките.

Произходът на това съзвездие идва от историята за втория подвиг на могъщия Херкулес. Той бил изправен в битка срещу ужасяващата стоглава Хидра. В разгара на боя Хера изпраща гигантски рак, който да помогне на хидрата да надвие Херкулес, забивайки щипките си в краката му. Въпреки болката, той яростно стъпкал рака, но Хера била благодарна за подкрепата и опита му да помогне. Тя почита създанието, прибавяйки образа му към останалите съзвездия.

сребърно колие силенти с талисман с кубичен цирконий на бял фонсребърни обеци зодия рак с кубичен цирконий на бял фон силенти

Лъв (23 юли – 22 август)

Силни страни – креативни, отдадени, щедри, сърдечни, весели и хумористични.

Понякога могат да бъдат егоцентрични, малко арогантни или пък мързеливи.

Планетарният водител на Лъвовете е Слънцето. Представителите на зодията носят в себе си таланта да внасят топлина, живот и светлина във важните за тях отношения. Притежават уникална харизма, която често привлича хората от други зодии към тях. Подобно на Слънцето, те често обичат да са център на внимание, а освен това се славят и като ценители на комплиментите и ласките. Въпреки това си струва да споменем, че както подобава, един лъв трябва да е царя на джунглата. Родените между 23 юли и  22 август са самоуверени и често доминантни. Способни са да постигнат всичко, което искат, и във всяка област от живота, на която се отдадат. Освен това Лъвовете могат да се похвалят и с ролята си на умиротворители. В доста ситуации те са способни да използват ума си, за да предотвратят както малки, така и по-големи конфликти. Техният щастлив и приветлив подход към живота ги прави приятни събеседници.

Историята за петото съзвездие произлиза от първия успех на Херкулес – превземането на Немейския лъв. Легендата разказва, че Херкулес е изпратен от Еврихтей, за да му донесе кожата на лъва. След като Херкулес най-накрая успял да удуши създанието до смърт, той го одрал и се наметнал с кожата му, която го предпазвала от всички налични оръжия по онова време. След смъртта си, прочутият лъв бил изпратен сред съзвездията от Зевс.

сребърно зодиакално колие лъв с кубичен цирконий 07.23 - 08.22 детайлна продуктова снимка с бял фон на сребърни зодиакални обеци лъвс кубичен цирконий

Дева (23 август – 22 септември)

Силни страни – лоялни, мили, трудолюбиви и практични.

Понякога могат да бъдат срамежливи, притеснителни, прекалено критични към себе си и другите.

Родените под зодиакалния знак Дева винаги обръщат внимание дори на най-малките детайли. Представителите на тази зодия притежават чувство за човечност, което ги превръща в едни от най-внимателните и взискателни хора. Въпреки че Девите често са нежни, понякога могат да бъдат затворени и да не допускат никого в сърцето си. Техните аналитични и огранизирани съзнания често са причината да ги обичаме и разговаряме с тях. Дори когато историите, които разкават далеч не са толкова интересни или реални, очарователните им ораторски заложби ни карат да слушаме със захлас. Девите са любопитни хора, привлечени от идеята за анализиране на нещата – било то даден човек, ситуация и тн. Въпреки че споменахме тяхната критичност, която понякога може да е леко дразнеща за околните, те имат страхотна памет, интуиция и обичат да работят в екип, което ги прави добри партньори в почти всяко начинание.

За съзвездието Дева често се казва, че олицетворява Персефона, която била дъщеря на Деметра (богинята на реколтата). Спрямо гръцката митология, вечната пролет, която царувала на Земята, приключила в деня, когато богът на подземния свят (Хадес) отвлякъл Персефона. След отнемането на единственото и дете, Деметра била толкова съкрушена, че дори се оттеглила от ролята си на богиня на плодородието. В някои части на земята това превърнало някогашната плодовита земя в ледена пустош, докато в други, летните горещини изгорили земята, което породило мор и болести сред хората. Смятало се, че земята няма да даде плод отново, докато Деметра не върне дъщеря си.

сребърно зодиакално колие дева с кубичен цирконий 08.23 - 09.22 детайлна продуктова снимка с бял фон на сребърни зодиакални обеци дева с кубичен цирконий

Везни (23 септември – 22 октомври)

Силни страни – кооперативни, дипломатични, милостиви, добросъвестни и социални.

Понякога могат да бъдат нерешителни, самосъжалителни, срамежливи и да таят яд в себе си.

Везни е въздушен знак, обвързан с планетата Венера. Това е единственото зодиакално съзвездие, изобразено чрез неодушевен предмет. Обикновено хората родени под него са спокойни, мирни и справедливи. Везните не обичат да бъдат сами. Партньорството и приятелството са неща, на които те много държат. Вдъхновяват се от добри книги, както и от задълбочени дискусии с хора, от които има какво да научат. Денят и нощта са равни, когато слънцето преминава през това съзвездие. Везните процъфтяват, когато са удовлетворени от баланса, справедливостта и стабилността в живота си. Те са чаровни създания, които винаги успяват да се обградят с красота и хармония. Някои от тях дори са склонни да достигнат крайности, за да постигнат тази хармония, което понякога не е най-рационалното и практично решение в дадена ситуация. Поради факта, че Везните са толкова внимателни и грижовни, те често се озовават в ролята на утешител или помощник.

Везните символизират баланс и справедливост, но по-конкретно те са смятани за символ на Дике – богинята на справедливостта и морала, както и дъщеря на Зевс и Темида. Древните гърци са дали видно място на Везни в зодиака, тъй като са смятали справедливостта и баланса на моралните ценности за изключително важно нещо.

зодиакално сребърно колие везни с кубичен цирконий 09.23 - 10.22 детайлна продуктова снимка с бял фон на сребърни зодиакални обеци везни с кубичен цирконий

Скорпион (23 октомври – 21 ноември)

Силни страни – находчиви, смели, отдадени, упорити и истински приятели.

Понякога могат да бъдат недоверчиви, ревниви и потайни.

Скорпионите са страстни и настойчиви по природа. Те са много решителни и когато си наумят нещо не биха спряли да работят докато не постигнат целта си. Доказани лидери са поради факта, че винаги са наясно със ситуацията и както вече споменахме, се отличават с находчивост. Представителите на тази зодия са способни умело да управляват мащабни проекти. Интензивният подход към почти всяка ситуация им помога да преодоляват всички препятствия по пътя си, ако наистина са решени на това. Въпреки че емоциите са неизменна част от съществуването на един Скорпион, обикновено те ги изразяват по различен начин, който понякога може да остане неразбран. Тъй като наистина не харесват нечестността, понякога са доста недоверчиви. Това води до по-трудна адаптация към различните характери и поведение на останалите зодии. Скорпионите са честни и винаги ще пазят споделена тайна.

Историята на Скорпиона е свързана с различни версии, в които участва могъщият ловец Орион. Той бил познат като най-високия и красив мъж на света, който често можел да бъде срещнат да ловува в горите и хълмовете на древна Гърция. Една от историите разказва как Гая (една от богините на Земята преди съществуването на Титаните) е изпратила скорпион да ужили Орион, наказвайки го за парадирането и твърденията, че неговата мощ би могла да избави цялата Земя от всички злини. Скорпионът ужилва Орион, след което Гая го праща сред съзвездията като награда за добре свъшрената работа. Друга подобна история разкава как Орион се натъква на 7 красиви сестри – дъщерите на Атлас. Спрямо мита, те се оплакали на Зевс, който трябвало да ги спаси, а скорпионът отново взел участие, ужилвайки Орион.

зодиакално сребърно колие снимано на бял фон със знака на зодията и датата сребърни обеци зодия скорпион във формата на скорпион с камък кубичен цирконий между щипките му снимката е на бял фон

Стрелец (22 ноември – 21 декември)

Силни страни – щедри, идеалисти, страхотно чувство за хумор.

Понякога могат да бъдат нетърпеливи и доста директни.

Стрелците са едни от най-големите пътешественици сред всички зодии, а тяхната планета водител е Юпитер. Те са любопитни и енергични. Философските им възгледи над нещата ги мотивират да обикалят света, търсейки смисъла на живота, пречупен през тяхната призма. Славят се като големи оптимисти, които посрещат промените без предразсъдаци. Имат страхотна адаптация към трудните ситуации, която им помага да постигат целите си. Представителите на тази зодия смятат свободата за най-ценния си дар. Въпреки че Стрелците са лоялни, понякога е трудно за тях да се ангажират с дълги и сериозни връзки, тъй като това би могло да се отрази именно на тяхната свобода. На последно място, но не и по важност, трябва да споменем тяхната честност. Понякога тя ги кара да изглеждат нетактични и нетолерантни, но в крайна сметка може да сте сигурни, че ще говорят директно в очите и без задни мисли.

Създанието, което се асоциира със Стрелец е Кентавър. Кентавърът е смеска между човек и кон. Хирон бил кралят на кентаврите, както и син на Зевс. Той живял в пещера, разположена на планина Пелион. Познат е като най-стария и мъдър от всички кентаври. Голяма част от кралете са доверявали синовете си на него, за да бъдат обучени в най-различни аспекти. Сред най-прочутите негови ученици е именно Херкулес. Смята се, че съдбата на Хирон била да претърпи бавна и мъчителна смърт. При битка с няколко кентавъра, една от отровните стрели на Херкулес попаднала в тялото на неговия учител. Отровата не била достатъчно силна, за да го убие, но той бил в такава агония, че Зевс решил да го избави от мъките, предавайки го на Прометей. Така Хирон най-накрая умира и получава мястото си сред съзвездията.

сребърно колие силенти с талисман с кубичен цирконий на бял фон

Козирог (22 декември – 19 януари)

Силни страни – отговорни, дисциплинирани, добри лидери.

Понякога могат да бъдат всезнайковци, снизходителни и песимисти.

Козирозите са олицетвориение на точност и отговорност, а представителите на този зодиакален знак често заемат позиция на сериозни личности в обществото. Родените в края на декември или началото на януари притежават нотка независимост, която им дава възможност да постигат страхотен напредък както в личен, така и в професионален план. Славят се като господари на самоконтрола, което ги прави пример за подражание, а съответно и страхотни лидери. Козирозите умеят да извличат най-доброто от хората, както и да се поучават от грешките си. Те изготвят солидни и реалистични планове за бъдещето, но винаги са подготвени за неочакван развой на събитията и трудно могат да бъдат изненадани от съдбата. Също както Телец и Дева, другите две зодии принадлежащи на елемента Земя, Козирозите са завръшека на това трио. То символизира заземяване и практичност, а това понякога ги прави и твърде упорити. Трудно приемат чужда гледна точка и рядко премислят възгледите си.

Историята на Козирога е свързана с раждането на Зевс, който е считан за бащата на всички богове. Когато Реа ражда Зевс, тя се страхувала, че Кронус ще погълне детето и, точно както се е случило с предишните и рожби. Реа тайно отвежда Зевс на остров Крит, където се скрива в пещера, разположена в планината Дикти. Там Зевс бил отгледан от Амалтея, чието име означава „нежност“. Амалтея е създание, което наподобявало днешната коза. То отглежда Зевс с изключителна преданост и любов, дарявайки го със собственото си мляко.

сребърно колие силенти с талисман с кубичен цирконий на бял фон сребърни обеци зодия дева силенти

Водолей – 20 януари – 18 февруари

Силни страни – прогресивни, оригинални, независими и човечни.

Понякога могат да бъдат темпераментни, безкомпромисни, сдържани или отдръпнати.

Водолеите обикновено са срамежливи и тихи, но понякога могат да бъдат точно обратното – ексцентрични и енергични. Представителите на зодията обичат да мислят по-задълбочено, както и да помагат на останалите безвъзмездно. Тяхното страхотно умение да анализират дадена ситуация без предразсъдаци ги прави идеални за разрешаването на спорове и воденето на преговори. Водолеите обичат да използва ума си във всяка една ситуация, виждайки свят изпълнен с възможности. Въпреки че могат да се адаптират добре спрямо заобикалящата ги енергия и среда, Водолеите имат нужда да прекарват известно време сами със себе си. Представителите на зодията се славят като студени и безчувствени хора, но това по-скоро е техният защитен механизъм срещу преждевременни сближавания. Представителите на тази зодия са предани на близките си, но трябва да знаете, че предадете ли Водолей, никога не може да спечелите доверието му отново!

Смята се, че историята на този зодиакален знак произлиза от Ганимед. Той бил син на цар Трос, чието име носи град Троя. Ганимед бил един от най-красивите и изящни хора живели някога. Възхитени от красотата му били не само смъртните, но дори и боговете. Зевс бил напълно обсебен от външния вид на младежа. Един ден се дегизирал като огромен орел, полетял към земята и отвлякал Галимед, завеждайки го в дома на олимпийските богове – Олимп. След като го отвежда в небесния си доверец, Зевс решил да го превърне в личния си виночерпец. Позицията е смятана за изключително важна, тъй като заемащите я били отговорни за чудотворната напитка нектар, която била наливана в чашите на олимпийските богове. Тази напитка дарявала висшестоящите с вечна младост и безкрайна енергия. Зевс остава завинаги благодарен на Галимед. Той изразява благодарността си към красавеца, предоставяйки му видно място в гръцкия зодиак, под формата на съзвездието Водолей.

зодиакално сребърно колие водолей с кубичен цирконий 01.20 - 02.18 фронтален кадър с бял фон на зодиакални сребърни обеци водолей с кубичен цирконий

Риби (19 февруари – 20 март)

Силни страни – състрадателни, артистични, интуитивни, мъдри, нежни и често музикални.

Понякога могат да бъдат прекалено доверчиви, да се чувстват жертва или пък да им се иска да избягат от реалността.

Рибите са един от най-приятелски настроените знаци, което е причина често да се оказват в компанията на различни хора. Това е воден знак и като такъв, често се асоциира със съчувствие и емоционалност. Те са безкористни и също както Водолеите, са винаги готови да помогнат на другите без да очакват нещо в замяна. Рибите са по-интуитивни от останалите хора и често имат по-артистични заложби в кръвта си. Смятани са за мечтателите на зодиака. Вътрешният им свят е изпълнен с фантазия, жизненост и магия. Това понякога води до трудното им изразяване, а поради тази причина, голяма част от представителите на Риби са интроверти. Въпреки тихата си същност и доверчив характер, Рибите разполагат с нужната капка решителност, за да преодоляват препятствията по пътя си.

Смята се, че богинята на красотата и любова, Афродита, стои зад идеята на това конкретно съзвездие. След победата на Зевс над Кронус и расата на гигантите, тяхната майка, Гая, решава да създаде най-страховитото създание. Иметo му било Тифон. Многобройни змии се спускали от бедрата надолу, а ръцете му били толкова дълги, че имал възможност да достига жертвите си с лекота. Освободен от Гая, Тифон тръгва към олимпийския дом на всички богове, обявявайки им война. Боговете трябвало бързо да отреагират на нападението. Те взели решението да се маскират като различни животни. Зевс се превърнал в овен, Хера в крава, Артемис в котка, а Афродита и нейният син Ерос се гмурнали в дълбините на океана под формата на две риби. След триумфа на Зевс над това страховито създание, всички богове възвърнали старите си форми. В знак на благодарност към рибите, Афродита ги удостоила с честта те да бъдат поставени сред всички съзвездия.

сребърно зодиакално колие риби с кубичен цирконий 02.19 - 03.20 детайлна продуктова снимка с бял фон на сребърни зодиакални обеци риби кубичен цирконий

След като внимателно разгледахме всички зодии е време да ви насочим към нашите предложения на висококачествени сребърни колиета и обеци със зодиакален мотив – ВИЖТЕ КОЛЕКЦИЯТА

Вашият коментар