В днешно време подаръците са неизменна част от нашето ежедневие. Броят на празниците, които са повод да зарадваме някого, не е никак малък. Tези жестове са изключително важен социален елемент. Чрез тях укрепваме отношенията си с нашите близки, показвайки им колко скъпи са за нас и колко добре познаваме техните нужди и желания. Подаръците не винаги трябва да бъдат материални, но днес ще разгледаме ефекта на именно този тип. Все пак е добре да имате предвид, че предлагайки Вашата помощ под една или друга форма, отново подарявате нещо много ценно. Проучвания в сферата сочат, че нежният пол е по-заинтересован и развълнуван стане ли дума за тази тема. Предполагаме, че не сте изненадани! Когато обаче дойде времето да разкажат за своите най-запомнящи се преживявания, свързани с подаръци, жените по-често споменават конкретни моменти, в които са получили такива. Това разбира се единствено потвърждава на мъжката аудитория колко важно е да успеят да оставят траен отпечатък в съзнанието на своята половинка или скъпа дама. Нека преминем и към най-често задаваните въпроси.

Трябва ли да имаме повод за подарък?

Въпреки пряката връзка между поводите и подаръците, не винаги е нужно да чакаме дадено събитие, за да подарим нещо. Всеки е получавал поне един спонтанен подарък и всички знаем колко хубаво е чувството. Тъй като тези жестове се считат за незаменима част от всички по-големи празници, техните получатели обикновено имат по-големи очаквания и изградена визия за това, което ще получат. Определено елементът на изненадата е в пъти по-голям, когато най-малко очаквате да получите нещо. Това са случаите, при които получателите изразяват емоциите си още по-силно. Фактът, че сте помислили за някого и сте положили усилия, за да го зарадвате без да има конкретен повод, винаги ще бъде оценен. В този ред на мисли, по никакъв начин не бива да пренебрегваме важните моменти в живота на нашите близки, както и семейните празници. Това са дни, в които те се чувстват още по-специални и както вече споменахме – имат дадени очаквания. Докато изненадата при подаръците без повод е в пъти по-голяма, то разочарованието при липсата на такъв, когато имаме повод, също няма да е малко. Подаръците се асоцират с положителни емоции и незабравими мигове. Един малък и на пръв поглед незначителен жест би могъл да накара някого да се усмихва дни наред, а дори и да се превърне в символ на Вашата връзка. Може да мислите за празниците като “задължителни” от гледна точка на подарък, но не забравяйте да показвате спонтанност и загриженост към близки си и през останалото време от годината.

Има ли значение цената на подаръка?

Когато става въпрос за ценатa при купуването на подарък, в съзнанието на повечето хора мигновено възниква асоциацията, че колкото по-скъп подарък купят, толкова по-доволен ще остане получателят му. Научната литература по темата обаче сочи, че подобна корелация между цената и това колко оценен ще бъде един подарък не се наблюдава при получателите (Flynn & Adams, 2009). По-голямата част от хората твърдят, че ценят идеята и усилията зад подаръка повече отколкото неговата цена. Това разминаване често може да доведе до закупуването на неподходящ подарък дори и несъзнателно. Имайки това предвид, със сигурност е много по-важно да помислите добре какво ще се хареса на даден човек, вместо да се фокусирате изцяло върху стойността на самия продукт или услуга. Ако успеете да “уцелите десетката” от тази гледна точка, подаръкът автоматично има по-голям потенциал да носи със себе си сантиментална стойност. По този начин също ще докажете, че наистина познавате човека до себе си, а в резултат на това ще се почувствате по-уверени в отношенията помежду си.

Интересен факт е, че способността да предвидите желания от Вашата половинка подарък е от решаващо значение за развитието на множество връзки според Gino & Flynn, 2011. Ако помислим малко по-задълбочено по темата, това изобщо не бива да ни учудва. Може би сте съгласни, че е от ключово значение да познавате добре човека до себе си във всеки аспект, за да се радвате на трайни и приятни взаимоотношения. Въпреки предоставената информация до момента, избирането на перфектния подарък все пак може да бъде изключително трудна задача. Всички познаваме някой, който винаги “си има всичко”. Това ни отвежда към следващия въпрос.

Удачно ли е да дадем пари за подарък?

Някои хора смятат, че не е удачно да дадат парична сума, а е задължително да изберат определен продукт или услуга. Този подход често е определян като неподходящ, именно защото получателят може да помисли, че не сте положили достатъчно усилия при избора си. Нека обаче се поставим от другата страна. Колко пъти се е случвало да получите нежелан подарък, който понякога дори се налага да продадете на по-ниска стойност в сравнение със заплатената за него? Друг вариант е просто да го запазите от уважение към човека, който го е закупил, но да събира прах в някой шкаф. Подобно на разминаването в начина на мислене, който описахме в по-горната точка, тук също двете страни често не са на едно мнение. Доказателство за това са проучванията от Teigen et al. (2005), които показват, че вижданията за идеалния подарък при различните хора много често се различават. Въпреки нашите предразсъдаци, в не малка част от случаите получателите предпочитат да получат парична сума, с която да закупят нещо, което наистина харесват. Това може би е и основната причина да наблюдваме традиции като “червените пликове” в някои части на Азия например. В Китай хората си подаряват червени пликове с изобразени символи (за щастие, плодородие, здраве и тн.), в които има определена парична сума. Това се счита за тържествена традиция, поради което пликът се подава и приема с две ръце. Получателят не бива да го отваря веднага с изключение на някои поводи като например сватба.

Ако имате ясна представа относно нуждите и предпочитанията на човека, не се колебайте да направите избор, който ще докосне сърцето му. В случай че наистина не сте уверени, не се притеснявайте да дадете парична сума вместо подарък, но опитайте да бъдете креативни. Може да експериментирате с опаковането, както и да напишете въздействащо послание. Имаме и друго предложение за хората, които биха искали да намерят баланса между тези две възможности.

Ваучер за подарък

Това е друг много добър подход, когато не сте убедени в най-правилния избор, но пък смятате, че паричната сума няма да бъде приета с искрена усмивка от ответната страна. Ваучерите за подарък са подходящ избор, тъй като чрез тях все пак показвате на получателя, че го познавате и се вълнувате от неговите интереси. Например знаете, че е огромен почитател на козметика, бижута или пък дори сте запознати с любимите му брандове, но считате, че би било най-добре той сам да направи своя избор. Освен това може да се възползвате и от дигиталния формат, който много търговци предлагат. С няколко клика изпращате красив дизайн, допълнен от персонализирано послание, на имейл адрес по Ваше желание. Когато закупите конкретен продукт, обикновено той може да бъде върнат или заменен в срок от 14 или 30 дни, което е сравнително кратък период в сравнение с валидността на повечето ваучери – друго предимство, което е добре да имате предвид. Можете да разгледате всички наши предложения под формата на дигитални ваучери за подарък, натискайки върху снимката по-долу. По този начин ще зарадвате истински дамата, тъй като ще има възможност сама да избере своите любими бижута от нашата богата колекция. Освен това, Вие ще опазите природата, спестявайки принтирането на хартиен ваучер, защото ние го изпращаме дигитално.

четири различни вида ваучери за подаръци бижута силенти

Надяваме се, че гореизброените съвети бяха полезни. Ако се нуждаете от допълнително съдействие при избора на перфектното бижу за подарък, ще се радваме да бъдем полезни – молим да се свържете с нас от ТУК!

 

Източници:
Areni, Kiecker, P., & Palan, K. M. (1998). Is it better to give than to receive? Exploring gender differences in the meaning of memorable gifts. Psychology & Marketing, 15(1), 81–109. https://doi.org/10.1002/(SICI)1520-6793(199801)15:1<81::AID-MAR6>3.0.CO;2-J

Gino, & Flynn, F. J. (2011). Give them what they want: The benefits of explicitness in gift exchange. Journal of Experimental Social Psychology, 47(5), 915–922. https://doi.org/10.1016/j.jesp.2011.03.015

Вашият коментар