Всички сме свикнали да носим едни и същи бижута ежедневно, но колко от нас са се замисляли – “Как мога да се възползвам максимално от бижутата си?”. Знаем, че красотата е в детайлите и често семплите модели и тяхното комбиниране биха ни помогнали да постигнем именно това.

“Колкото по-малко, толкова по-добре” е често използван израз, когато говорим за аксесоари, но защо да се ограничаваме само до един пръстен или една гривна? Понякога просто едно бижу не е достатъчно за завършека на аутфита. Така нареченият стил „layering” (произлиза от английската дума „layers” или иначе казано „пластове“) е една от най-ключовите и нашумели тенденции през почти изминалата 2019 година. Всички фешън гурута са уверени в думите си, че тя ще продължи и през настъпващата 2020. Това е причината, поради която ние решихме да Ви запознаем с това изкуство. В днешния блог ще научите какво по-точно е layering при бижутата и как да го прилагате без да изглежда натруфено.

Накратко казано, ключът към успешното напластяване се крие в подбора на бижутата. Те трябва да са изработени от сходен материал и да съдържат подобни елементи с различна длъжина, обем, плътност и форма, които да създават контраст. Може да се прилага както при пръстените и гривните, така и при колиетата и обеците. Напластяването предоставя огромна свобода при избора на бижута и е страхотна идея, ако желаете да се отличавате от тълпата. Едва ли някога ще забележите друга жена, която да има същите бижута и да ги е комбинирала по абсолютно същия начин като Вас.

В случай, че все още Ви звучи объркващо, ето няколко снимки обобщаващи този интересен стил:

Сребърно колие на три нива наложено върху манекентройно ребърно колие наложено върху манекен

Усъвършенстването на напластяването не е толкова лесно, колкото може би изглежда на пръв поглед. Целта е да постигнем небрежна визия, която в същото време изглежда изящно, а не всякаш сме взели всяко едно бижу пред очите ни и сме го сложили на себе си.

Балансът е важна част от този тренд и бихме Ви посъветвали да се концентрирате върху един или два вида бижута, които да сложите на пластове наведнъж, за да избегнете натруфен вид. Например, пръстени и колиета или гривни и обеци – разбира се, комбинациите не свършват до тук, а до там където въображението Ви отведе.

Въпреки че няма конкретна формула за това как точно да комбинираме бижутата си, по-долу ще научите основите на layering-a и как да ги приложите при всеки един вид бижута, като започнем с пръстените.

Разпръснете пръстените си по цялата ръка

Идеята на напластяването е именно да носим по няколко пръстена на един от пръстите ни, но ефектът може да бъде още по-добър, когато ги разпръснем по цялата си ръка. Например, може да сложим един пръстен на показалеца, три пръстена на средния и още един или два на безименния. Не е задължително и да се ограничаваме до пръстите на една от ръцете ни, така че ако искате наистина да бъдете забелязани, може да сложите няколко пръстена и на другата ръка. Тук е момента да отбележим, че не е лоша идея да обмислите покупката на двоен пръстен, тъй като по този начин получавате два пръстена на цената на един. Още по-хубавото е, че те са идеално пригодени един за друг и може да ги разположите както на различни пръсти, така и заедно един до друг.Двоен сребърен пръстен "Споделена Любов" с кубичен цирконий - фронтален кадър с фокус върху камъка

двоен пръстен с камък от кубичен цирконий

Поставете пръстените в различни части на пръстите

За да постигнем небрежната и модерна визия, за която споменахме по-горе, трябва да добавим разнообразие, като разположим пръстените в почти всички части на пръстите ни, вместо да поставяме всеки един от тях в основата на пръста. Сложете някои от тях в началото на самите пръсти, други по средата, а трети, разбира се, в основата на пръстите.

Трябва да отбележим, че никой не обича пръстените му да падат. Уверете, че размерът на пръстена е подходящ за съответната част на пръста, в която планирате да го носите. Повече за това може да прочетете тук, както и да се свържете с нас, ако се нуждаете от допълнителен съвет.

Използвайте различни форми и размери за напластяване

Както при гривните, така и при пръстените е по-красиво, когато комбинираме различни размери и форми на бижутата. Например, може да съчетаете тънки и семпли дизайни с изпъкващи пръстени и голям размер на камъка. Друга креативна идея е да съчетаем обли пръстени с такива, които имат по-ясно изразени и остри форми. За да обобщим, ето как би следвало да изглежда гореописания похват при пръстените.

наслоени пръстени върху две женски ръце на една жена

 

Нека продължим с гривните

Ако сте нови в layering-а, ще трябва да бъдете по-внимателни с гривните. Съветваме Ви да изберете само една ръка, която да е напластена. По този начин е доста по-трудно да сбъркате, понеже дори и да сложите повече гривни на една от ръцете си, тя няма да изглежда неестетично, стига и другата Ви китка да не е покрита с украшения. Ако не искате да оставяте другата напълно празна, ограничете се до една гривна.
За да се уверим, че гривните ни се отличават и допринасят пълноценно към нашия стайлинг, трябва да изберем различна дебелина и форма. Бихте могли да съчетаете нежна гривна с тънка верижка с по-масивна гривна, било то с по-голям камък или просто тип “bangle” (твърда гривна).

Твърда сребърна гривна "Обещание". Гривната е изработена от сребро 925 и елемент във формата на безкрайност с кубичен цирконий

 Защо да не добавим и любимия часовник?

Добрите новини не свършват! Да, точно така – може да носите любимия си часовник и повече от една гривна, изглеждайки красиво и семпло. Разбира се, ще трябва да се съобразите с някои неща, като например цвета и елементите на часовника и гривните. Например, ако носите сребърни или златни бижута се уверете, че часовникът, който сте избрали, съдържа такива елементи и цветове.

 

пример на наслоени гривни в комбинация с пръстен и часовник

Да преминем към напластяване на колиета

Въпреки че наплстяването се прилага основно при пръстените и гривните, има много креативни, красиви и често използвани похвати и при колиетата. Какъв е трикът при избора на правилните колиета? Придържайте се към семпли и изчистени модели!

Най-лесния начин да подберем точните колиета е да изберем бижута с еднакви или подобни елементи. Желателно е да са изработени от един материал, като може и да се насочим към колиета със скъпоценни камъни. Няколко колиета с еднакъв или подобен талисман е друг вариант, който е сред най-предпочитаните при layering-a за колиета. Ето и няколко съвета:

  • Изберете колиета с различна дължина на синджира.
  • Ключът към напластяването при колиетата се крие в това, че трябва да изберем колиета с различна дължина на сребърния синджир, за да се уверим, че ще изглеждат добре на врата ни, а няма да се оплитат и скриват едно друго.
  • Обмислете добре подредбата на сребърния синджир и талисман. Обикновено е необходимо да започнете с най-малкия талисман, поставен на най-късия синджир (по-близо до врата) и да завършите с най-обемния талисман, поставен на най-дългия от синджирите, които ще носите.

Хубавото е, че уникалният вид при layering-а не свършва до тук и ако заложите на колиета с по-идентичен размер на синджира, но с по-различен размер на талисмана, може да експериментирате с разположението им.

лейъринг на две сребърни колиета от бижутерия силенти българия

Ако искате да разчупите вида си още повече, може да оставите един от талисманите си в средата на по-дългия синджир, докато този, който е сложен на по-късия, да преместите няколко сантиметра в ляво или дясно.

напластени колиета върху врата на жена

За завършек оставяме обеците, тъй като, за да приложим напластяване при тях е необходимо да имаме няколко дупки на ухото – нещо, което не всеки има и харесва. Въпреки че може да звучи по-нестандартно за повечето хора, ние смятаме, че си струва да го споменем, тъй като е не по-малко красиво.

Комбинациите при обеците са най-често малки и семпли модели в горната част на ухото до по-обемни и висящи в долната му част. Друга опция е просто да комбинирате малки обеци, тип „винт“, с по-обемни и семпли модели от подобен вид. Няма ограничения при избора на форми и цветове – отдайте се на креативността си и следвайки основните подходи, тя ще Ви помогне да постигнете блестяща визия.

четири напластени обеци на едното ухо

 

Статистики сочат, че този стил е доминиращ на пазара в Европа и както споменахме, според експертните мнения в сферата, така и ще си остане през идната 2020 година.

Вашият коментар

×

Cart