Среброто е един от най-популярните благородни метали в днешно време, като има редица причини то да заема челно място сред предпочитанията на милиони жени и мъже по света. Естетичните форми, които придобива след обработка, както и достъпната му цена са най-очевидните, но само част от тях. Далеч не толкова познати са всички свойства, които среброто притежава, а нашата цел днес е да ви запознаем именно с най-важните от тях. Знаехте ли например, че среброто е един от малкото активни антимикробни метали? Ако и вие сте сред любителите на сребърните бижута, продължете с четенето, за да научите какви други позитиви носят те, освен че са безупречен завършек на всяка визия.

Антимикробните свойства на среброто

Може би знаете, че подобни антибактериални и антимикробни свойства можем да открием в метали като мед и месинг, но научни изследвания доказват, че те не са единствените. Среброто също има способността да се бори с микроорганизми и бактерии, които биха могли да бъдат вредни за човешкия организъм. Антисептичните процеси при среброто са открити от швейцарски ботаник около края на 19 век, когато той забелязва как сребърните йони нападат микроорганизмите, с които осъществят допир. Екип учени от Арканзаския университет решават да изследват в детайли въздействието на сребърните йони върху бактериите и тяхната активност, използвайки изключително висококачествена техника, която да изобрази този процес. Те откриват, че само няколко минути след контакта им с йоните, бактериите и други микроорганизми умират и вече не представляват заплаха за организма. Освен ефикасната им защита срещу паразити, сребърните йони спомагат и при оздравителните процеси на организма.

Редица изследователски дейности са насочени към създаването на нови и по-добри антибиотици, изградени на базата на сребърни наночастици. Други опити сочат, че ако поставим сребърна частица в хранителната среда на определена бактериална култура, бактериите там също биват унищожени. Това антисептично действие на среброто е причината то да има голямо приложение и във фармацията. Използва се за направата на множество препарати, които биват използвани в медицината.

Ползите от среброто при борбата с COVID-19

През изминалите почти две години държавните органи в глобален мащаб предприемат крути мерки за укрепването на общественото здравоопазване, както и смекчаването на социално-икономическите последици в отговор на пандемията от COVID-19, познат още като „коронавирус“. Чудите се как среброто би могло да бъде от ползва в подобна ситуация? Докато фирми за различните видове обществен транспорт по света обмислят кой е най-удачния вариант за дезинфекция, управата на метрото в Токио използва антимикробните свойства на среброто. Метрото в японската столица е сред най-натоварените в света. Състои се от 85 линии, около 900 спирки и близо 3000 влака, които биват пръскани със спрей, съдържащ сребърен разтвор. Управниците заявяват, че антимикробните съединения са доказано ефективни срещу вируси, поради което решават да предприемат този иновативен подход.

„Стандартното дезинфекциране на вагоните има крактотраен ефект, поради което потърсихме антимикробно приложение, за да уверим пътниците, че нашите влакове са безопасни.“ споделя Масару Сугияма пред агенция „Ройтерс“.

Естествен външен регулатор на топлината и циркулацията в тялото

Чували ли сте, че среброто може да помогне за регулацията на телесната ни температура? Влизайки в пряк контакт с нашата кожа, то има способността да подобри вътрешната ни топлинна регулация. Това негово свойство може да бъде изключително ползено, особено през горещите летни месеци, когато непрестанно се борим с жегата. Освен това, среброто играе известна роля и при кръвообращението в огранизма. То спомага за снабдяването с кислород и други важни вещества до всички крайници на тялото. Причината за това са неговите топло- и електропроводимост.

Интересно приложение на сребърните бижута

В продължение на хиляди години сребърните бижута били използвани като защита срещу инфекции в много различни култури. Освен лечебните свойства, които били приписвани на среброто в древността, хората смятали, че то има и магически такива. Счита се за благороден метал, който е пряко свързан с култа към луната и женския род. На база на това се е вярвало, че жена, която носи сребърни бижута, получава нов източник за презареждане на женската си енергия. Друга интересна теза е, че благородният метал може да засили дори вашата имунна система, предпазвайки ви от грип и настинка. Това се дължи на положително заредените йони, които се свързват с отрицателно заредената повърхност на бактериалните клекти и ги неутрализира. Въпреки че към момента не е научно доказано, голяма част от хората споделят и чувство за релаксация, повишена енергия и настроение след продължителното носене на сребърни бижута.

Източници

Вашият коментар