Бижутата са перфектеният завършек на всяка женска визия. Те подчертават красотата и биват чудесното допълнение, което придава изтънченост и блясък на женския пол. Най-разпространените и често срещани накити са произведени от сребро, злато или платина. Те биват изплозвани още от древността за различни цели – демонстриране на висок социален статус, защита от зли сили, принадлежност към дадено общество или организация и други. Съществуват различни методи за изработка на бижута като например коване, леене, рязане, запояване и др. Средата на 20 век бележи бума на бижутерията. Развитието на технологиите в световен мащаб и откритието на нови материали разгръща огромния потенциал на тази сфера. Комбинирането на различни благородни метали и скъпоценни камъни набира все по-голяма популярност през годините.

Среброто с проба „925“ или така нареченото „стерлингово сребро“ е универсална сплав, която намира мястото си сред най-предпочитаните благородни метали. Повечето хора не са сигурни какво прави този метал толкова специален. Какво точно е среброто и каква е разликата от чистото сребро и други популярни метали? Как отговаря на индивидуалните нужди на бижутери, дизайнери и потребители?

Стерлинговото сребро е сплав, направена от чисто сребро и други микроелементи, но за да разберем напълно защо е разработено то, трябва да започнем с чистото сребро.

Чистото сребро – прекалено мек метал

Чистото сребро е невероятно мек метал и макар да е красиво, то не е практично за предмети, които да се използват за какъвто и да е вид употреба като стоки за бита или бижута. За да бъде функционално, ковкостта на среброто трябва да бъде подсилена с друг по-здрав метал (най-често мед).

Стерлинговото сребро (проба 925) – красивото решение

Стерлинговото сребро е сплав от два или повече различни вида метали. Металите се нагряват до течно състояние и след това се изсипват заедно, образувайки нов материал със свойствата от всеки метал.

Когато европейците са открили Америка, те са се натъкнали на изобилие от богати сребърни мини. Централна и Южна Америка се превърнали в най-големите региони за добив и преработка на сребро в света. След като занаятчиите открили, че среброто може да се подсили с мед или друг метал, те са започнали да изработват всякакви предмети от сребро, включително бутилки за парфюми, прибори за хранене, медицинско оборудване, бижута и музикални инструменти.

Днес стерлинговото сребро е един от най-често използваните метали за висококачествени бижута и аксесоари. Не всяка сребърна сплав обаче е стерлингова – истинското стерлингово сребро трябва да има определено количество съдържание на сребро. Стерлинговото сребро е направено почти изцяло от чисто сребро. Точно 92,5 % от сплавта трябва да бъде сребро, а останалите 7,5 % са други метали, най-често мед. Добавянето на малко количество от друг метал придава здравина и издръжливост без да влияе на прекрасния бяло-сив цвят на среброто.

Най-лесният начин да разберем дали дадено бижу е произведено от стерлингово сребро е като потърсим печат за качество и автентичност върху бижуто. Според международните стандарти, всяко стерлингово бижу трябва да бъде маркирано с печат за качество, който ясно да индикира съдържанието на ценните метали в него. Обичайните маркери за стерлингови сребърни бижута включват:

  • Sterling
  • Sterling silver
  • Ster
  • .925
  • 925

Имайте предвид, че малките и нежни бижута под един грам не се маркират с този печат, тъй като има шанс от нараняване и деформиране на даденото бижу. Ако сте скептично настроени, има няколко начина да тествате съдържанието на сребро в бижутата си. Поставете бижуто до магнит – среброто не трябва да е магнитно. Ако бижуто силно се залепя към магнита, то тогава не е сребърно. Най-добрият начин да разберете дали вашето бижу е изработено от висококачествена сребърна проба е като се консултирате с бижутер. Бижутерите могат да Ви кажат точната стойност на съдържание, както и какво е качеството на метала.

Важно е да споменем, че всички бижута, които се продават на територията на България, трябва да бъдат маркирани с българския печат за сребро. Тази маркировка се извършва в специални лаборатории, които са удобрени от НАП. Повече по темата ще откриете в публикацията ни, която може да откриете ТУК.

Вдлъбнатият кръг вдясно от „S925“ е Българският държавен печат за сребро.

Причини да изберете стерлингово сребро

Стерлинговото сребро е много атрактивен материал за бижутери и дизайнери, но какво ще кажете за Вашата лична колекция бижута? По-долу сме изброили пет основни причини, поради които да включите сребърни бижута в колекцията си.

  1. Хипоалергенни

Някои хора са алергични към никел, като при жените процентът е по-висок поради допир с метала чрез различни бижута. Алергията към никел може да доведе до дразнещи симптоми като например раздразнена и сърбяща кожа. Други евтини метали също могат да доведат до алергична реакция на кожата, причинявайки зачервяване, подуване и мехури.

Стерлинговото сребро, изработено от 92,5% фино сребро, е перфектна хипоалергенна алтернатива. Много по-малко вероятно е да изпитате алергична реакция от сребрни бижута в сравнение с тези от никел или месинг. Това означава, че може да носите сребърни аксесоари без риск от инфекция или раздразнение. Това качество е от изключителна важност, когато става въпрос за аксесоари като обеци, които се намират в постоянен контакт с кожата.

  1. Повишена здравина

Стерлинговото сребро е значително по-здраво от чистото сребро, както и от други благородни метали като златото. Устойчиво на надраскване и адски издръжливо, сребрното бижу може да се носи цял живот при правилна поддръжка. Качеството и издръжливостта на сребърните бижута са невероятни, особено като се има предвид тяхната сравнителна достъпност. Ако обичате бляскавия вид на среброто, но не харесвате непрекъснатата поддръжка, сребърното бижу ще Ви дойде като глътка свеж въздух.

  1. Опция за персонализиране

Понеже стерлинговото сребро е лесно за обработка, дизайнерите редовно експерементират с нови и екстравагантни модели, което означава, че винаги може да откриете стилни и интересни аксесоари за лична употреба или подарък. Стерлинговото сребро също Ви позволява да сте в крак с най-новите модни тенденции, но без да харчите много пари за това. Поради своята популярност и класическа привлекателност, стерлинговото сребро се изплозва непрестанно, а занаятчиите непрекъснато създават нови дизайни, които да отговарят на актуалните трендове. Океанът от сребърни бижута е огромен. Това позволява да персонализирате своята колекция, за да изразите Вашата красива и уникална индивидуалност.

  1. Гъвкавост

Среброто добавя елегантен щрих към всеки външен вид, което го прави задължително за всяка колекция бижута. Различните му форми и дизайн го превръщат в подходящ метал както за ежедневни, така и за елегантни визии.

  1. Достъпност и разнообразиe

Благодарение на широката гама от налични сребърни дизайни можете бързо да изградите интересна и разнообразна колекция от бижута. Препоръчваме Ви да прочетете нашата статия относно „Как да се предпазим от фалшивото сребро и некоректните търговци в интернет пространството?“, в случай че нямате опит с пазаруването на сребърни изделия.

Среброто е универсален и разкошен метал за всякакъв вид бижута, независимо дали търсите здрав накит, който да издържи години наред, или класически дизайн, който да се вписва във всеки стил. Ние напълно разбираме силата и красотата на стерлинговите сребърни бижута и сме се посветили на това да Ви помагаме при избора на бижу, което най-добре изразява Вашия уникален стил и неповторима индивидуалност. Може да разгледате всички наши сребърни бижута ТУК.

Вашият коментар