Окото Назар или така нареченото Синьо Око е един от най-значимите и разпознаваеми символи в наши дни. Шансовете да не сте го чували или срещали поне веднъж са минимални. В много култури се вярва, че един недобронамерен поглед е достатъчен, за да преобърне късмета на някого. Бижутата и талисманите Назар са създадени с цел да предотвратят нещо подобно да се случи.

Преди да продължим е важно да отбележим, че за да вникнете в значението и произхода на символа, трябва ясно да разграничавате Злото Око, което е самото проклятие, и амулета, който служи за протекция от него. Притежателтие на Назар най-често носят символа под формата на бижу. Амулетът също така може да бъде забелязан и като аксесоар за дома, офиса или колата.

сребърно колие окото назар

Въпреки че доста често самият амулет е наричан от масата Злото Око, всъщност той служи именно, за да ни защити от проклятието, което би могло да ни застигне. Окото Назар е познато на човечеството от хилядолетия. Смята се, че проклятието е доста по-старо от този амулет, както и че корените му са доста по-трудни за проследяване. Това зло произлиза от концепцията, че хората, които се справят добре в личен план и успяват да постигнат успех по един или друг начин, често привличат завистта на останалите около себе си. Злонамереният поглед и коварните мисли на тези хора се проявяват като проклятие, което би могло да донесе нещастие и лош късмет на даден човек, дори и без той да подозира за това.

В различните части на света може да срещнете разнообразни вариации за предпазване от зли очи и сили. Най-разпространената и утвърдена от тях е носенето на бижута с Окото Назар. Малко по-надолу ще предоставим всичката нужна информация за това суеверие и талисманите против зли сили.

Нека започнем с визуалния образ на Окото Назар и защо хората смятат, че този амулет ги предпазва

Амулетите най-често са изградени от сини мъниста, съдържащи концентрични кръгове в бял и син цвят, които изобразяват самото око. Вярванията сочат, че изобразявайки символа върху амулет, той отразява злите намерения, връщайки ги към човека, от когото идват.

 

Какво е значението на думата Назар и откъде произлиза символа?

Думата Назар означава “зрение”, а самият символ произлиза от малко село в Турция, откъдето се разпространява из цял свят. Въпреки това Окото Назар датира от около 3000 г. пр. Хр. и доста източници го свързват с древен Египет. Около 1500 г. Пр. Хр. производството на стъкло се усъвършенствало, а заедно с него постепенно се появили и първите форми, наподобяващи днешния красив амулет.

Хората смятали, че окото на бога Озирис имало защитни сили, а оттам произлиза и цялостната идея за доброжелателното Око Назар. Интересен факт е, че основният цвят, в който Назар е срещан още в древен Египет е син. Това се е дължало на високите нива на оксиди в египетската кал, която придобивала този цвят при процеса на остъкляване. На по-късен етап тюрките започнали да използват сини мъниста, тъй като пък те свързвали този цвят със своя небесен бог Тенгри. Мънистата остават като постоянен елемент от образа на Окото и до ден днешен.

мънисто синьо око назар

От къде произлиза легендата за урочасването и злите очи?

Въпреки че е доста трудно да се проследи произхода на суеверието, ние сме подготвили интересни факти и открития. Легендата се свързва основно с древна Гърция, но освен това се споменава в Библията и Корана. Древните гърци смятали, че Злото Око представлява голяма заплаха за тези, които често били обсипвани с комплименти, особено ако те не били толкова заслужени. Древните вярвали, че това би могло да накара някого сам да обърне късмета си, възгордявайки се прекалено от суперлативите, които се сипели по негов адрес. Освен това хората също смятали, че боговете използвали проклятието, за да наказват именно тези, които силно се влияели от комплименти.

Легендата за Злото Око и нейната сила са живи и  днес, дори това да е основно по суеверни причини. Митовете за произхода и може да открием във всяко кътче на света. Значението на проклятието би могло да варира малко в различните култури, но общата идея за него е една и съща.

синьото око назар

Присъствието на Окото Назар в модерната бижутерия

Назар е неизменна част от бижутерийните колекции на почти всички брандове. Синьо око може да бъде открито в десетки различни варианти, изградено от различни метали и камъни. Освен много значим и утвърден символ против зли сили, то е и перфектен начин да придадем завършек на визията ни чрез красиво бижу. Най-често срещано е под формата на гривни или колиета. По-предпочитаният вариант е колие, тъй като се вярва, че протекцията е по-силна, носейки символа близо до сърцето.

Ако сте почитател на симплистиката и традициите, може да заложите на стандартния вид на амулета, но пък ако търсите по-разчупен и различен дизайн, няма да останете разочаровани. Нашите гривна и колие „Назар“ са страхотни вариации на традиционния символ. Заложили сме на фина класическа плетка за синджира и верижката, а самото око е обсипано с голям брой камъни в син и сребрист цвят.

 

сребърно колие назар на бял фон със сини камъни

Удачно ли е да носим Окото Назар под формата на бижу?

Всеки може да носи Синьо Око. В днешно време доста хора залагат на бижутата с този символ поради естетичната им визия, дори без да вярват силно в урочасването или протекцията на амулета. Въпреки че произлиза от определени места, той не се смята за културна принадлежност. Ако посетите Турция например, ще забележите, че Окото Назар се продава и под формата на сувенири за дома и автомобила.

Независимо от религиозната Ви принадлежност, Вие бихте могли да носите Синьото Око без значение дали това е просто моден избор или пък има по-дълбоко значение. Красотата на амулета се допълва от това, че той предлага по нещо за всеки, а общата му концепция излъчва позитивизъм и протекция от зли сили – нещо, което едва ли някой би отказал.

Вашият коментар