Всички знаем как изглежда символа за безкрайност или така наречената „лемниска“. Това е един от предпочитаните дизайни в бижутерията, както и всички останали насоки на изкуството, символизиращ основно вечност и безкрайна любов. Популярността му се дължи основно на семплите и красиви извивки, съчетани с дълбоката му символика за притежалите му, но колко от тях знаят истинското му значение и произход?

знакът за безкрайност и звезди

Как започва всичко?

Преди да добие символиката си на „вечност“, въпросният символ не е бил нищо по-различно от красив дизайн под формата на обърната осмица. Доколкото е известно, първият човек, който използва и споменава за символа преди повече от 2300 години, е Архимед. Лемниската се е срещала също на различни картини и други творчески изделия в миналото. Терминът не е бил пряко свързван със символизма, докато математикът Джон Уолис не представя символа на света, използвайки го, за да обозначи безкрайността в математиката през 1655 година.
Някои от основните теории са, че лемниската произлиза от древния римски символ за цифрата 1000 – CIƆ или от гръцката буква омега – ω. Някои твърдят, че символът има тибетско-индийски произход, където обърната осмица е символизирала съвършенство и равновесие между мъжкия и женския пол. Формата е била и често забелязвана в редица „келтски възли“, които също като знака за безкрайност нямат начало и край, олицетворявайки вечност и безграничност.

келтски възел

Символът за безкрайност в наши дни

В ежедневие изпълнено със задължения и липса на време, знакът за безкрайност придава усещане за вътрешeн мир. Той е символ, който ни напомня кои сме и това, че възможностите ни са безкрайни. В днешно време се използва в медитацията като символ за баланс, фокус и хармония.
Имайки предвид произхода и дълбоката символика на обърнатата осмица, не бива да се учудваме от факта, че символът е толкова популярен и в наши дни. Не малка част от световните брандове в днешно време популяризират този дизайн, възхвалявайки значението му на безкрайна и непреодолима сила и енергия. Един от примерите за това е колаборацията на награждаваната с Оскар актриса, Рийз Уидърспун, и световноизвестния бранд за козметика „Avon“.

Рийз Уидърспун позира с бижу на фона на плакат на Avon

Уидърспун е избрана за първия световен представител на компанията с не леката задача да води кампании, подкрепящи жените в голям брой каузи. Една от тези каузи е подкрепата на жени, претърпели домашно насилие. Avon и актрисата създават общ модел гривна, която носи посланието „бъдеще без граници за всички жени“, като всички средства, събрани от продажбите им, са използвани, за да се развива прилагането на закони против домашното насилие.

Значенията на символа за безкрайност и мястото му в бижутерията

Знакът за безкрайност е нещо много по-значително от просто красив дизайн за нашите аксесоари. Освен че е невероятна нотка на изкуство и изящност, той символизира неограничени възможности, неугасваща любов и лоялност. Смята се, че е разделен на две части, представлявайки две индивидуалности, преливащи се в едно, без ясно начало и край. Това е причината много от хората да олицетворят любовта си, избирайки комбинация на бижу със сърцевидна форма и друго такова под формата на обърната осмица. Ние сме Ви подготвили блестяща селекция и комбинации от такъв тип бижута, които ще откриете в НАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ по-долу в този блог.
Хора в цял свят използват символа и за да изразят своята вяра и почит към Господ, без това да ограничава или обвързва знака за безкрайност с някоя конкретна религия. Символът може да се срещне както на колиета, така и на обеци, пръстени и гривни. Най-предпочитаната комбинация при бижутата с елементи на „безкрайност“ е стерлингово сребро, проба 925, покрито с блестящи камъни от кубичен цирконий.

Защо обърнатата осмица е идеален избор за подарък ?

Какво по-романтично от това да използваме символиката на лоялността и вечната любов при избора на бижу за половинката си? Може да изберем красиво колие със знак за безкрайност, което любимият ни човек винаги ще носи близо до сърцето си. Въпреки че колиетата са идеален избор, не бива да пренебрегваме и гривните.

сребърна гривна със знака на безкрайността на женска ръка и татуировка със знака на безкрайността

сребърна гривна със знака за безкрайност и двоен пръстен

А защо да не направим подарък на наш скъп приятел? Това би показало, че човекът има безкористната ни и необятна подкрепа в едно вечно приятелство. Изборът на този конкретен дизайн никога не е лош, без значение дали избираме подарък за половинка, близък приятел или роднина. Подарявайки такова бижу, може да сме сигурни, че правим един красив жест за специален човек, който да символизира безкрайната ни отдаденост към него.
Както обещахме по-рано, подготвили сме предложения от нашата колекция със символа на безкрайността, както и с какво бихте могли да ги комбинирате.

Сребърен сет "Завинаги" с кубичен цирконий - фронтална снимка на сета върху бял фон

Сребърна гривна "Завинаги Заедно" с изящен елемент символизиращ безкрайност от кубичен цирконий

сребърно колие с медальон във формата на сърце на цена от 35лв.

Сребърен сет "Обич" с кубичен цирконий - фронтална снимка на комплекта върху бял фон

 

Сребърен пръстен "Капка Любов" с кубичен цирконий - фронтална снимка с фокус върху камъка на пръстена на бял фон

Как да комбинирате бижутата си в стил „layering“ може да прочетете ТУК.

Вашият коментар

×

Cart