Всички знаем как изглежда символа за безкрайност или така наречената “лемниска”. Това е един от предпочитаните дизайни в бижутерията, както и всички останали насоки на изкуството. Знакът символизира вечност и безкрайна любов. Популярността му се дължи на семплите и красиви извивки, които са съчетани с дълбоката символика за притежалите му. Дали всеки от тях е наясно с истинското му значение и произход?

Как започва всичко?

Преди да добие символиката си на “вечност”, въпросният символ не е бил нищо по-различно от красив дизайн под формата на обърната осмица. Първият човек, който използва и споменава за символа преди повече от 2300 години, е Архимед. Лемниската се е срещала също на различни картини и други творчески изделия в миналото. Терминът не е бил пряко свързван със символизма, докато математикът Джон Уолис не представя символа на света. Той го използва, за да обозначи безкрайността в математиката през 1655 година. Някои от основните теории са, че лемниската произлиза от древния римски символ за цифрата 1000 – CIƆ или от гръцката буква омега – ω. Други пък твърдят, че символът има тибетско-индийски произход, където обърната осмица е символизирала съвършенство и равновесие между мъжкия и женския пол. Формата е била и често забелязвана в редица “келтски възли”, които също като знака за безкрайност нямат начало и край, олицетворявайки вечност и безграничност.

Символът за безкрайност в наши дни

В ежедневие изпълнено със задължения и липса на време, знакът за безкрайност придава усещане за вътрешeн мир. Той е символ, който ни напомня кои сме, както и това, че възможностите ни са безкрайни. В днешно време лемниската се използва в медитацията като символ за баланс, фокус и хармония. Имайки предвид произхода и дълбоката символика на обърнатата осмица, не бива да се учудваме от факта, че символът е толкова популярен и в наши дни. Немалка част от световните брандове в днешно време популяризират този дизайн, възхвалявайки значението му на безкрайна и непреодолима сила и енергия. Един от примерите за това е колаборацията на награждаваната с Оскар актриса, Рийз Уидърспун, и световноизвестния бранд за козметика „Avon“.

Източник: https://www.justjared.com/photo-gallery/1196131/reese-witherspoon-unifem-avon-15/

Уидърспун е избрана за първия световен представител на компанията с нелеката задача да води кампании, подкрепящи жените в голям брой каузи. Една от тези каузи е подкрепата на жени, които са претърпели домашно насилие. “Avon” и актрисата създават общ модел гривна, която носи посланието “бъдеще без граници за всички жени”. Всички средства, събрани от продажбите им, са използвани за развитието и прилагането на закони против домашното насилие.

Значенията на символа за безкрайност и мястото му в бижутерията

Знакът за безкрайност е нещо много по-значимо от просто красив дизайн за нашите аксесоари. Освен че е невероятна нотка на изкуство и изящност, той символизира неограничени възможности, неугасваща любов и лоялност. Символът е разделен на две части, представлявайки две индивидуалности, преливащи се в едно, без ясно начало и край. Това е причината много от хората да олицетворят любовта си, избирайки бижу със сърцевидна форма и друго такова под формата на обърната осмица.

Хора в цял свят използват символа и за да изразят своята вяра и почит към Господ. Знакът за безкрайност не е обвързан с конкретна религия. Символът може да се срещне както на колиета, така и на обеци, пръстени и гривни. Най-предпочитаната комбинация при бижутата с елементи на “безкрайност” е стерлингово сребро, проба 925, покрито с блестящи камъни от кубичен цирконий или друг полускъпоценен камък.

Защо обърнатата осмица е идеален избор за подарък?

Какво по-романтично от това да използваме символиката на лоялността и вечната любов при избора на бижу за половинката си? Може да изберем красиво колие със знак за безкрайност, което любимият ни човек винаги ще носи близо до сърцето си. Въпреки че колиетата са идеален избор, не бива да пренебрегваме и гривните.

сребърно колие с кубичен цирконий завинаги заедно снимано на жена модел

А защо да не направим подарък на наш скъп приятел? Това би показало, че човекът има безкористната ни и необятна подкрепа в едно вечно приятелство. Изборът на този конкретен дизайн никога не е лош, без значение дали избираме подарък за половинка, близък приятел или роднина. Подарявайки такова бижу, може да сме сигурни, че правим един красив жест за специален човек, който символизира безкрайната ни отдаденост към него.

След като научихте откъде произлиза знака за безкрайност и какво е приложението му в днешно време, ние сме подготвили невероятни предложения. При нас ще откриете сребърни бижута с този невероятен символ под формата на колиета, гривни, пръстени и обеци.

В случай че желаете да разгледате и друг тип бижута с любовен мотив, препоръчваме да посетите страницата ни с романтични бижута.

This Post Has One Comment

  1. Изглежда ми добре, даже много добре, хубави символики и добре доловен смисъл на безкрая, 🙂

Вашият коментар