Без магията на цветовете, светът би бил едно безкрайно скучно място. Те са изключително важна и неизменна част от почти всеки един аспект на нашия живот. Всеки цвят си има свое собствено значение, както и способност да провокира реакция или да внуши определено настроение в самите нас. Научни изследвания показват, че над 80% от визуалната информация, която възприемаме, е пряко свързана със заобикалящите ни цветове. Теорията за екологичната валентност твърди, че хората харесват цветовете на база на обектите, които мислено асоциират с тях. За пример можем да дадем синьото – то е сред предпочитаните цветове, защото хората го свързват с цвета на чистото небе и морето.

Въпреки че всеки скъпоценен камък притежава уникални свойства и енергия, има някои начини да изберем правилния, без да се лутаме измежу тоновете налична информация. Един от подходите, които ще ви спестят задълбоченото проучване, е да избирате скъпоценните камъни въз основа на техните цветове. Това е лесен начин да придобиете представа каква символика притежават различните кристали и да се ориентирате в правилната посока. Символиката на цветните кристали е свързана и със седемте чакри в нашето тяло. Смята се, че те допринасят за различните аспекти на нашето физическо, емоционално и духовно благополучие. Не се притеснявайте – дори и да не познавате чакрите, ще получите лесна и бърза представа за нещата, тъй като значенията на цветните камъни в частност съвпадат и с общите цветови асоциации на хората. Без да губим повече време, нека разгледаме пъстрия свят на някои от най-известните скъпоценни камъни и тяхното значение.

Бял или прозрачен – чистота и мир

Примери – кубичен цирконий, перла, селенит, апофилит или лунен камък

Белите и прозрачни скъпоценни камъни съответстват на коронната чакра, позната като Сахасраха и символизираща чистото съзнание. Разбира се всеки кристал си има собствено значение, но цветовата гама основно се асоциира с чистота, мир и състрадание. Смята се, че е сравнително лесно да се осъществи връзка с енергията, която този вид камъни носят. Поради тази причина, те биват чудесен избор за хората, търсещи спокойствие и хармония. Могат да служат и като допълнителен елемент за хората, които практикуват медитация.

детайлна снимка на сребърно колие от класическа плетка и две красиви висулки от естестен и необработен лунен камък на бял фон

 

Син – спокойствие и комуникация

Примери – топаз, ларимар, аквамарин, лазурит, син кубичен цирконий

Подобно на освежаващия син океан и необятното небе, сините кристали символизират хармония, спокойтсвие и жизненост. Славят се като изключително влиятелни камъни и имат способността да подобрят цялостната ни комуникация и способност за самоизразяване.Те могат да ни подтикнат към това да споделяме дори най-личните и значими за нас детайли от една история. Това не е случайно, тъй като синият цвят е пряко свързан и с нашата гърлената чакра (Вишудхи), която също е отговорна за комуникацията и изразяването на нашите идеи. Чрез сините скъпоценни камъни, тя бива подсилена и ни помага да комуникираме свободно, запазвайки пълно спокойствие.

 

Лилав – духовност и интуиция

Примери – аметист, сапфир, хароит, спиртен кварц

Свързвани с чакрата на третото око и коронната чакра, лилавите кристали са чудесни за осъществяване на връзката с нашата духовност и интуиция. Смята се че чрез скъпоценните камъни от този цвят, ние отваряме „третото си око“, за да се доближим до просветление и намирането на истинската ни цел в живота. Поради тази причина, подобно на прозрачните кристали, те са подходящи за използване при медитация. Също могат да бъдат от помощ и когато целим да открием творческо или друг тип вдъхновение. Освен гореизброените свойства, лилавият цвят се свързва и с благородство, магия и мистерия. Някои хора вярват, че камъните били използвани от ясновидци, за да подсилят своите усещания.

 

Червен – увереност, кураж и енергия

Примери – рубин, гранат, рубелит, червен яспис, циркон

Червеният се счита за един от най-топлите цветове и по-популярен избор сред повечето екстроверти. Някои хора поставят червени кристали на различни места в дома си или на работното място, за да стимулират жизненост и добра енергия. Ако усещате, че се нуждаете от допълнителна увереност и кураж в личен план, няма съмнение, че това е подходящ избор за следващото ви бижу.

Червените кристали съответстват на нашата коренна чакра, наричена още „Муладхара“. Тя е разположена в основата на гръбнака ни, светейки в рубинено червен цвят, когато е чиста. Коренната чакра отговаря за нашите основни инстинкти за оцеляване и чувство за сигурност. Избирайки червен кристал, той ще спомогне за нейното балансиране, в следствие на което ще се чувствате по-позитивни и уверени при вземането на важни решения.

 

Черен – протекция от негативи

Примери – оникс, черен турмалин, пясъчен камък

Когато става дума за защитен и прогонващ негативизма цвят, няма по-подходящ от черния. Черните кристали са тези, които трябва да носите, когато ваш приоритет е сигурността и защитата. Черният цвят при скъпоценните камъни е идеален за разсейването на вашите страхове и подсилването на чувството за физическа и емоционална безопасност. Някои хора дори ги наричат „бариерни кристали“ поради способността им да действат като щит към отрицателната енергия. Черните кристали също се асоциират с нашата коренна чакра и инстиктите ни за самосъхранение. Ако търсите духовната защита във вашия скъпоценен камък, нека той да бъде в черен цвят.

сребърно колие с черен оникс във формата на сърце снимано на бял фон

 

Зелен –растеж и изобилие

Примери – ахат, малахит, нефрит

Зеленият цвят е предвестник на късмета, богатството, плодородието и просперитета. Това разбира се са и основни фактори, които притежателите на зелени скъпоценни камъни целят да привлекат.  Тези асоциации са причина зеленият нефрит да се смята за свещен камък в Азия.

Важно е да уточним, че не винаги растежът и просперитетът ни са свързани с материалното. Зелените кристали могат да спомогнат и за духовното ни развитие, тъй като чрез тях ние успяваме да осъществим по-добра връзка с енергията на земята. Ако се стремите да внесете позитивна промяна в живота си, зеленият цвят няма да ви разочарова.

 

Жълт – воля, оптимизъм и щастие

Примери – цитрин, златен оникс, жълт яспис

Слънчевото жълто е един от най-открояващите се и ярки цветове. Обикновено дори хората, които нямат способността да разпознават другите цветове, успяват да отличат единствено този. Енергията на жълтите кристали е също толкова силна и оптимистична.

Скъпоценните камъни от този цвят са обвързани с чакрата на слънчевия сплит, позната като „Манипура“. Това е чакрата на нашата личностна оценка и емоционален живот, наричана още центъра на силата. Причината за това е, че именно тя е в средата на нашите сила, воля, успех и емоционална чувствителност. Поради нейната пряка връзка с тях, жълтите кристали са страхотен начин да промените мирогледа си, внасяйки позитивизъм и увереност във всяко едно начинание. Не на последно място, балансирането на чакрата на слънчевия сплит ще ни помогне да открием силата на индивидуалността.

 

Оранжев – креативност и промяна

Примери – цитрин, топаз, оранжев калцит

Оранжевите скъпоценни камъни са познати с това, че имат свойствата да стимулират креативността, както и да повишат нашия ентуасиазъм и увереност. В резултат на това, те са изключително полезни, когато става дума за подпомагане на важни промени в живота.

Кристалите с оранжев цвят са свързвани с нашата сакрална чакра, която е център на творчеството и сексуалната ни енергия. Чрез нейното балансиране, ние се свързваме с вътрешния извор на вдъхновение, който ни позволява да открием и да оценим красотата около нас. Освен всичко това, оранжевото допринася изключително много и за силния ни вътрешен дух – нещо, от което непременно имаме нужда по пътя на промяната.

Надяваме се, че след прочетеното имате готовност да се насочите правилно към следващия скъпоценен камък с нови знания и увереност. Важно е освен той да допринася за една по-елегантна и красива визия, изборът му да е персонализиран спрямо цялостната енергия, която бихте искали да внесе в живота ви.

Вашият коментар