Какво е символът Хамса или още познат като Ръката на Фатима?

Може и да не знаете конкретното му наименование, но няма начин да не сте виждали този символ някъде. Хамса или Ръката на Фатима е един от най-разпознаваемите символи, който има дълбоко културно значение за много хора в различни части на света. Този амулет е универсален символ за закрила и добра енергия. В днешно време е доста често срещан както в бижутерията, така и в много други форми на изкуството. Факт е, че все повече хора го включват в аксесоарната си ротация. Въпреки популярността му обаче, все още има доста неясноти около Хамса. Може ли всеки да го носи, как трябва да бъде носен и още куп въпроси възникват по темата. Нека да разгледаме този красив символ, като започнем запознавайки се с неговата история.

 

От къде произлиза Хамса и какви са вярванията за Ръката на Фатима?

Хамса произхожда от Древна Месопотамия и финикийците, които първи са го използвали като символ против злото. Първите сведения за него датират от преди повече от 1800 години. Следователно Ръката на Фатима предхожда почти всички религии известни на човечеството.

Думата „Хамса“ произлиза от петте пръста на ръката, които олицетворяват символа. Това е пряко свързано с числото „5“ на Иврит – „хамеш“. В някои култури символът е познат още като „Ръката на Мириам“ – сестра на Мозес, който извежда Евреите от Египет, а в други като „Ръката на Фатима“ – дъщерята на пророка Мохамед. Цялото и име е Фатима Ал Захра. „Ал Захра“ означава „блестящата“ на арабски. Тъй като Фатима е била олицетворение за доброта и хрисимост, знакът и ръката и са обвързани с вярата, молитвите и милосърдието.

В будистките общности се смята, че символът „Хамса“ олицетворява сетивата и чакрите, които предвижват целия енергиен поток в човешкото тяло. Чакрите в човешкото тяло са седем на брой – коренна чакра, сакрална чакра, чакра на слънчевия сплит, чакра на сърцето, чакра на гърлото, чакра на третото око и коронна чакра. Това е обширна и изключително интересна тема, за която ще напишем отделна статия.

 

Удачно ли е да носите символа Хамса?

Каквато и да е религиозната и културната ви принадлежност, общото значение и разбиране е, че това е един духовен амулет, който се свързва с щастие, благополучие и защита от зли сили. Присъствайки в толкова различни религии и общности, Хамса символизира нещо много силно, но за съжаление не толкова често срещано в днешно време – единството. Освен това амулетът е и символ на женствеността, тъй като ръката е свързвана с различни силни женски фигури. С времето се превръща в един от най-популярните и универсални символи, който е носен от хиляди хора по света с различен произход и виждания. Дизайнът присъства в колекциите на някои от най-големите брандове в модната индустрия, като това само потвърждава, че всеки е свободен да го добави към личната си колеция стига да му допада. В крайна сметка, най-важното е какво значи този символ за самите вас и как изразявате себе си, носейки го.

сребърното колие хамса снимано на женски врат

 

Как да носите Ръката на Фатима и какво е присъствието и в бижутерията?

В бижутерийния свят най-разпространените форми, под които ще откриете Хамса, са колиета и гривни. Ръката на Фатима може да бъде срещната по два различни начина. Единият от тях е с ръка сочеща нагоре, а другият с ръка сочеща надолу.

Ръката насочена надолу
Когато ръката сочи надолу се смята, че това ни отваря към цялата доброта и изобилие във вселената, приветсвайки ги в живота ни. Асоциира се също с плодородието и късмета.

Ръката насочена нагоре
В случай че ръката сочи нагоре, това е олицетворение на символ против зли сили. Приема се като знак за закрила, който също ни предпазва от собсветените мисли за омраза, завист и несигурност.

 

Хамса се среща в различни вариации. Някои от тях са с разперени пръсти, а други със събрани. Разновидостите не спират до тук. Наблюдава се и голямо разнообразие на цветове и метали, от които се изработва амулета. Ако търсите висококачествено бижу, което да носите дълги години, ние ви съветваме да се насочите към злато или сребро. Ръката на Фатима също намира мястото си при пръстените и обеците. Въпреки че това е по-рядко срещано явление, ние смятаме, че е страхотен начин да си припомняме за енергията, с която ни съпровожда този значим аксесоар.

Вашият коментар