През дългогодишната ни дейност като сребърна бижутерия често пъти срещаме клиенти, които не са запознати със законовите разпоредби и изисквания относно сребърните бижута и тяхната продажба. Вие знаете ли например, че всяка фирма, която извършва търговска дейност със сребърни бижута, е задължена да има валидно удостоверение от българското Министерство на Икономиката? Наредбата включва много правила и разпоредби, които имат за цел да предпазят Вас, крайния потребител, от нерегламентирани търговци на сребро. Можете да откриете и прочетете цялата наредба тук.

Удостоверение от Министерство на Икономиката

Удостоверение от Министерство на финансите разрешаващо търговията с благородни метали на Silenti Jewelry

След като въпросната фирма е акредитирана от българското законодателство, то тогава идва ред на друг изключително важен закон, с който много малко хора са запознати, а някои дори го приемат с насмешка, която бързо бива оборена. Без значение дали си производител или вносител на сребърни бижута, всяко едно изделие подлежи на щателна проверка в лаборатория, удобрена от НАП. Точно така, Национална Агенция за Приходите е надзорен орган за маркировката на всяко едно сребърно бижу, което се продава в пределите на България. Цялата нормативна уредба можете да откриете и прочетете тук. Всички наши сребърни бижута биват маркирани в официална лаборатория за проверка и маркиране на благородни метали, акредитирана от НАП, към съответните териториални дирекции:

  • гр.София, ул. “Веслец” №84, сградата на Столична митница, тел: 02 / 832015
  • гр. Бургас, ул. “Александровка” №26, ет. 3, стая 8, тел: 056 / 878139;
  • гр. Пловдив, ул. “Радецки” №18А, ет. 4, стая 401, тел: 032 / 603235;
  • гр. Варна, ул. “8 Приморски полк” №128 , ет. 1, стая 104, тел: 052 / 360980
  • гр. Велико Търново, площад “Център” №2, стая № 104, в сградата на ТД на НАП, тел: 062 / 617169
  • гр. Русе  7000, ул. “М-р Атанас Узунов” № 19, ет. 1, стая 102, тел: 082 / 808238
  • гр. Кържали, ул. “Деспот Слав” №1, ет. 2, стая 216, тел: 0301  / 66335

Услугите на тези лаборатории могат да бъдат използвали единствено от производители, вносители и/или търговци на златни и сребърни изделия. Проверката и маркирането в една от тези лаборатории е абсолютно задължителна от законосъобразна гледна точка. Важно е да знаете, че бижута под 1г. или такива, чийто дизайн може да бъде повреден при маркиране, биват само декларирани документално, но не се слага печат, за да не бъдат повредени.

Свидетелство за Маркиране на Сребърни Бижута

свидетелство сертифициран произход за бижута на Silenti Jewelry

С оглед всички наши разрешителни и свидетелства, ние също така издаваме и сертификат за качество и автентичност към всяко едно изделие в нашата бижутерия. Нашите сребърни бижута са с чистота на пробата 925. Всяко едно изделие е преминало през лабораторна проверка и следователно маркирано с международната номенклатура 925, както и българския печат за сребро. Когато закупите бижу от нас, Вие получавате сертификат за качество, който съдържа информация за вида на бижуто, пробата на среброто, вида на камъните и грамажа.

Сертификат за Качество и Автентичност

сребърни бижута със сертификат за качество и гаранция - Silenti Jewelry

Ако някога сте на кръстопът, чудейки се дали дадено бижу е сребърно и/или въпросният продавач е надежден, препоръчваме да прочетете нашия блог по темата – Как да се предпазим от фалшивото сребро и некоректните търговци в интернет пространството?