Съхранение и почистване на сребърни бижута

Среброто е един от най-разпространените и най-често употребявани в ежедневието благородни метали. Неговото претопяване и сечене в сребърни монети започва още 700 г. пр.н.е. В днешни дни среброто най-често се среща в ежедневието ни под формата на бижута. Неговото антисептично действие и благоприятно влияние върху организма е научно доказано. Несъмнено обаче, почистването и грижата му вървят ръка за ръка с носенето, както и са съществено важни за запазването на автентичния вид на вашите бижута. В този блог ще ви дадем съвети относно това как да съхранявате, носите и почиствате своите аксесоари.

1 – Съхранение

Хубавите бижута трябва да бъдат запазени в добро състояние завинаги, а дори и след това, тъй като е традиция те да се предават от поколение на поколение.

Помислете за това как съхранявате бижутата си. Различните камъни имат различна твърдост на повърхността и лесно биха наранили другите камъни, ако бижутата ви биват държани заедно на едно място. Съветваме ви да ги държите поотделно, в кутии с мека подплата, за да избегнете заплитане или нараняване на бижутата.

Друг ключ към чистото сребро е то да бъде държано далеч от директна светлина, както и много горещи или студени помещения – шкафа в хола, например, би било подходящо място. Съветваме ви да държите вашите бижута в кутията, в която ги получавате. Всяко бижу, закупено от СИЛЕНТИ ЕООД, се доставя в елегантна кутия за бижута с фирмен сертификат за качество и автентичност.

сребърен пръстен с кубичен цирконий от СИЛЕНТИ ЕООД

2 – Начин на носене

Обличайки се, винаги слагайте вашите бижута последни, за да избегнете някои от тях да се закачат за дрехите ви например. Грим, както и всякаква козметика за коса, трябва да бъде нанесена преди това, за да се предотврати замърсяване. Също така, сваляйте вашите обеци преди да посетите фризьора си, тъй като е възможно да се закачат на някои четки или гребени. Особено важно е да внимавате с перлени обеци при боядисване на коса – боята за коса съдържа химикали, които биха причинили обезцветяване в някои случаи. Съветваме ви да премахвате своите гривни и пръстени при визита на маникюрист, поради сходните рискове от нараняване на среброто и камъните. Не на последно място, един от най-важните съвети, който някой би ви дал, що се отнася до чистотата на вашето сребро е то винаги да бъде почиствано с мека и суха кърпа преди да бъде прибрано след носене.

Ако притежавате някои специфични видове бижута, като например перлени или такива с мъниста, то добра идея би било да ги държите далеч от вода, съдържаща химикали, тъй като това също е възможна причина за появата на обезцветяване. Козметиката, както споменахме, заедно с мазнините за готвене, са друга опасност за тези видове бижута. Ако въпреки това някога ви се случи да имате допир с тях, просто използвайте суха и мека хартия или кърпа, за да подсушите нежно вашите аксесоари. Помнете че лосиони, парфюми, домашни препарати и хлорирана вода не са ваши приятели що се отнася до сребро. Това е една от причините, поради които бижутата трябва да са последното нещо, което слагате преди да излезете.

3 – Почистване на сребърни бижута

Внимателното и добро почистване на сребърните бижута е от съществена важност за изяществото на вашите аксесоари. Един от най-добрите методи за почистване на сребърни бижута е специален препарат за почистване на сребро, но ако такъв не ви е под ръка, няма място за притеснение. Винаги бихте могли да използвате меки и безобидни продукти като сапун и вода, с мека четка за зъби при нанасяне, в случай, че не сте сигурни колко крехък е камъка на бижуто ви.

4 – Потъмняване на среброто

Потъмняването на сребърните бижута представлява тънък слой корозия, който бързо се формира върху сребърните бижута и води до образуването на тъмно покритие, което е дразнещо и изглежда ужасно. Потъмняването на среброто обикновено се проявява като химична реакция със сероводород или сяра, присъстващи в атмосферата. В повечето случаи, някои хора смятат, че потъмняването се причинява от окисляване, но това не е вярно, тъй като среброто не реагира с вода или кислород при средни температури. Независимо от това, металът в сплавта, най-често мед, има тенденцията да реагира с кислород.

В допълнение към въздуха, сребърните бижута реагират с алкалните нива на човешката кожа. Наличието на сяра и аминокиселини, които се съдържат в човешката пот, може да причини промяна в цвета на бижутата. Редовното почистване на вашите аксесоари спомага за избягването на този нежелан ефект. Ако въпреки това някое от сребърните ви бижута е променило цвета си, ето как да върнете кристалния му блясък.

Решението:

Сода за хляб и алуминиево фолио!

Содата за хляб е по-известна като сода бикарбонат или натриев бикарбонат, а алуминиевото фолио като фолио за печене. Сложете парче алуминиево фолио в дъното на купа. Поставете сребърните бижута върху фолиото. Поръсете ги със сода бикарбонат и ги залейте с вряща вода. Извадете след 1-5 минути, изплакнете с хладка вода и разтрийте бижутата с мека кърпа. Този процес предизвиква химична реакция, която премахва петната от среброто и го почиства мигновено.

Стъпка по стъпка:

Това са нещата, от които се нуждаете:

 1. Купа за супа или тенджера (в зависимост от броя на бижутата, които желаете до почистите)
 2. Алуминиево фолио
 3. 1 супена лъжица сода бикарбонат за всяка чаша вода
 4. Вряща вода
 5. Лъжица/Щипка
 6. Мека кърпа

Процес на почистване:

 1. Нагрейте водата до кипене – трябва да има достатъчно вода, за да покрие бижутата.
 2. Вземете купата и сложете алуминиевото фолио на дъното с лъскавата страна нагоре.
 3. Поставете бижутата върху фолиото.
 4. Добавете 1 супена лъжица сода бикарбонат за всяка чаша вода и бъдете готови, че разтворът ще започне да бълбука.
 5. Уверете се, че бижутата докосват алуминиевото фолио – това е съществена част от процеса за протичане на химичната реакция.
 6. Оставете бижутата в разтвора между 1 и 5 минути. Ако нивото на потъмняване е много високо, тогава може да ги оставите до 10 минути.
 7. Извадете бижутата с чифт кухненски щипки или лъжица. Изплакнете бижутата с хладка вода, след което ги полирайте с мека кърпа.

сребърни бижута преди и след почистване

Все още се чудите кое е добро и кое не за почистване на вашите сребърни бижута Silenti? Свържете се с нас и ние ще се радваме да ви помогнем!

Вашият коментар

×

Cart