Магичният свят на скъпоценните и полускъпоценните камъни е меко казано завладяващ и със сигурност поне веднъж в живота си сте били удивени от тяхната красота. Още по-хубавото е, че това не е всичко за тях. Под невероятната им бляскава обвивка се крие значение, за което всеки любител на бижута трябва да знае. Още от древни времена те са на почит и са известни със своите чудотворни свойства.

Накратко, рождените камъни са скъпоценни или полускъпоценни камъни, които биват свързвани с определен месец на раждане или знак от зодиака. Вярването е, че те внасят положителна енергия в живота на притежателя си. Експерти смятат, че рождените камъни имат библейски произход. За тях се говори в книгата „Изход”, която описва напускането на Египет от израелтяните. Рождените камъни били част от нагръдника (бронята) на Аарон, който се счита за първосвещеника на евреите. Нагръдникът бил украсен с 12 различни камъка, всеки от които представлявал едно от 12-те племена на Израел. Мнозина смятали, че чрез тях пророци можели да предсказват човешката съдба. На по-късен етап въпросните 12 камъка били свързани с 12-те зодиакални знака, а в последтвие и с 12-те месеца на календарната година. Оттам идва и наименованието им „рождени камъни”.

В съвременната традиция има между един и три скъпоценни/полускъпоценни камъка, представляващи всеки месец от годината. Въпреки че в исторически план различните култури имали известни разногласия относно връзката между даден камък и неговия кореспондиращ месец, в днешно време е определен конкретен подбор, който е признат от почти всички. Без да губим повече време, нека да преминем към камъните и техните основни характеристики.

Рожден камък за януари – Гранат

Даваме подобаващо начало на календарната година с яркочервения Гранат – камъкът на втората годишнина от сватбата. Наименованието му произлиза от две интересни думи – средноанглийската дума от XIVв. „gernet”, която означава „тъмно червено“, както и латинската дума „granatum”, която означава „семе”. Това обяснява и приликата между камъка и уникалните цветове на нара, познат още като „punica granatum”.

Трябва да уточним, че Гранат всъщност е името на група от различни на цвят минерали, по-редките от които могат да бъдат сини, зелени, безцветни или дори да променят цвета си под различен ъгъл на светлината. Все пак в най-често срещаната си форма, гранатът варира в изящната гама на червения цвят. Голяма част от добива му се осъществява в Чехия, Гърция, Русия, Танзания, Мадагаскар, Шри Ланка и Индия.

В древността този полускъпоценен камък красял накитите на египетските фараони, които го наричали „символ на живота”. Друг интересен факт е, че пръстените с печат в древен Рим, които били ползвани за подпечатването на важни документи, също съдържали червен Гранат (garnet intaglio ring).

Според индийската астрология гранатът помага да се справите с чувството за вина и допринася за увереността и вътрешния мир на своя притежател. Някои древни лечители дори поставяли гранат в раните на хората и възхвалявали неговите лечебни сили.

Рожден камък за февруари – Аметист

Минералът на родените през месец февруари е неповторимият лилав кварц Аметист, датиращ от около 2000 г. пр. н. е. Цветът му се получава от определени примеси на желязо и други микроелементи в самия кварц. Неговото наименование произлиза от старогръцката дума „methustos”, която най-общо казано се превежда като „опиянен”. Както нашите последователи в социалните мрежи най-вероятно са научили по-рано през годината, древните носители на камъка вярвали, че той предпазва от пиянство и помага да изтрезнеете по-бързо. Дори да не сте сред късметлиите родени през февруари, това звучи като разумна причина да добавите аметист към колекцията си. Друго интересно твърдение е, че всеизвестният Леонардо да Винчи е смятал, че този камък спомага за повишаването на интелигентността.

Красивата смесица от виолетово и червено отдавна е сред символите на кралските особи и краси множество корони и бижута с благороден произход. Дълги години аметистът бил ценен точно колкото диамантите, a eдва след като били открити по-изобилни запаси от кварца, той става малко по-достъпен и за останалата част от населението.

Рождени камъни за март – Аквамарин и Хелиотроп

Аквамарин

Родените през март са първите, които имат избор между два скъпоценни камъка. Аквамаринът е не само рожден камък за месец март, но се подарява и за деветнадесета годишнина от сватбата. Произходът на името му е комбинация от латинските думи „aqua” (вода) и „marina” (море). Освен името, неговите синьозелени нюанси определено навяват спомени за необятната морска вода. Обикновено се формира в големи шестоъгълни форми, които могат да достигнат близо 30см. Това е една от причините да бъде подходящ за рязане и полиране в по-големи карати, които да се използват за по-масивни бижута.

В миналото моряците взимали аквамарин със себе си, за да им носи късмет и да спомогне за благополучно плаване в открити води. Аквамаринът е свързван и с апостол Свети Тома, за който се знае, че често пътувал с лодка. Друга често срещана асоциация е, че този полускъпоценен камък допринася за дълголетно брачно щастие.

Хелиотроп

Хелиотропът е вторият рожден камък за месеца, който обикновено може да бъде открит в различни видове скали или около речни корита. Основните източници на този скъпоценен камък са Индия, Бразилия и Австралия. Неговото име произлиза от гръцките думи „helio” (слънце) и „tropos” (към слънцето). Той е зелен на цвят, а по него има образувани от железен оксид петна с червен или кафяв цвят, които наподобяват дребни пръски кръв. Оттам идва и неговото второ название „bloodstone” (кървав камък). Камъкът е бил използван от вавилонците около 540г. пр. н. е. за направата на амулети и талисмани с лечебни свойства.

Рожден камък за април – Диамант

С годините диамантът и неговата издръжливост се превръщат в символ на безкористната и вечна любов за безброй двойки по целия свят. В зависимост от различното съдържание на примеси, той може да бъде срещнат в широка гама от цветове – черно, синьо, розово, зелено, жълто и др. Жълтата варианция например съдържа минимални следи от азот. Освен, че е 58 пъти по-твърд от всяко друго вещество на планетата, диамантът и дългогодишната му история носят със себе си куп други ползи и интересни факти. Названието му произхожда от гръцката дума „adamas”, с превод „непобедим”.

Историята на диамантите започва от далечния IV век пр. н. е. Повечето теории сочат, че човекът се е натъкнал на такъв скъпоценен камък за пръв път на територията на днешна Индия, в следствие на което в самото начало търговията с тях се осъществявала главно там. Малко по-късно (327г. пр. н. е.) Александър Велики внася първите диаманти в Европа, а хората се влюбили в тях мигновено. През средновековието били използвани за лечение на различни заболявания, а оттогава се смята, че диамантът допринася за вътрешния баланс, яснотата и цялостната енергия на човек.

Образуват дълбоко под земната повърхност в продължение на милиони (или понякога милиарди) години, при наличието на перфектни условия с необходимата топлина и налягане. Диамантите излизат на повърхността по време на приородни събития като например волканични изригвания.

Следващата стъпка е техния добив. Индустрия, която за съжаление засяга не само околната среда, но и човешките права. Известна с нехуманното отношение към работниците, изключително лоши санитарни условия и дори експлоатация на детски труд в някои държави. Може би сте чували термина „кървави/конфликтни диаманти”. Това е название за диамантите, които са добити в конфликтни територии (основно в Африка) и се използват за финансирането на терористични организации, граждански бунтове и др.

В днешно време все пак има алтернативни варианти, които предоставят възможност да се сдобиете с диаманти, добити по далеч по-етичен начин. Добре е да обсъдите произхода на камъните с бижутерията, от която биват закупувани, тъй като те би следвало да са наясно с детайлите относно произхода им.

Друга опция  са създадените в лабораторна среда диаманти. Те са идентични на външен вид с естествените, но голяма част от тях се произвеждат с високо съотношение на възобновяема енергия, съответно са далеч по-устойчив избор за околната среда. През изминалата 2021г. Pandora бе първата голяма бижутерия, която направи крачка и обяви, че ще използва единствено лабораторно създадени диаманти за своите бижута. Освен изброените дотук плюсове на този тип диаманти, тяхната цена е доста по-достъпна от тази на природните.

Рождени камъни за май – Емералд/Изумруд/Смарагд

Първият рожден камък на месец май е невероятната разновидност на минерала Берил – Емералд, познат още като Смарагд и Изумруд. Наименованието произлиза от гръцката дума „smaragdus”, която означава „зелен”, какъвто е и цветът на емералда. Колкото по-наситен е зеленият цвят, толкова по-ценен е и самият камък. Това е камък, който заслужено намира своето място в т.нар. „Голяма четворка”, редом до диаманта, рубина и сапфира. Може да бъде открит в различни части на света като например Колумбия, Афганистан, Бразилия и Замбия. Количествата висококачествени изумруди са ограничени, поради което подобряването на яснотата му по неестествен път е често срещано явление. Легендите гласят, че смарагдът е символ на прераждането и допринася за обективното мислене и предвидливостта на този, който го носи.

Рождени камъни за юни – Перла, Лунен камък и Александрит

Месец юни е първият от трите календарни месеца, които се асоцират с цели три скъпоценни камъка. Юнският подбор е не просто многоброен, но и безспорно уникален. Нека да започнем с неостраяващата класика в бижутерията – Перлата.

Перла

Тя се разделя на два основни типа – соленоводна и сладководна. Най-редките и ценни перли са естествените (създадени от природата без човешка намеса). Този тип перли са изключителна рядкост, поради което над 90% от предлагащите се перли са т.нар. култивирани. Процесът по образуването на култивираните перли е почти същия като на естествените, но малката разлика е, че дразнителят се поставя ръчно от специалисти в обособени ферми за миди. Това се случва чрез правенето на малък разрез в тъканите на мидата.

Едно от малкото места, на които все още могат да бъдат открити напълно естесвени перли, е Персийският залив близо до Бахрейн. Най-висококачествените култивирани перли в днешно време идват от Китай, а други добри локации са Япония, Филипините и Индонезия. Не случайно перлите са заслужили своята асоциация със съвършенството и мъдростта. Ако желаете да научите повече относно процеса на образуване, разновидностите и други детайли за нежните перли, прочетете нашата статия по темата тук.

Лунен камък

Това е един от най-изящните представители на минералите „фелдшпат”. Лунният камък е всеизвестен символ на женствеността, чиято история можем да проследим до Древен Рим. Там се смятало, че той представлявал кристализирани парченца от лунните лъчи, откъдето идва и неговото име.

Той съдържа миниатюрни слоеве фелдшпат, които са причината за неповторимия оптичен феномен „адуларесценция” (млчено-синкав блясък, който наблюдаваме под повърхността на камъка). Когато променим ъгъла на светлината, този ефект е истински спектакъл. Лунният камък се разделя на четири степени на качество – А, АА, ААА и АААА, като последната степен (АААА) представлява около 1% от световния добив. Колкото по-високо е качеството на камъка, толкова по-изразена е и адуларисценцията.

Висококачествените лунни камъни, които са главно безцветни със синкав блясък под повърхността, идват от Шри Ланка. Лунни камъни могат да бъдат открити още в Индия, Австралия, Мадагаскар и САЩ. Можете да научите още много детайли, включително и метафизичните свойства, които често се свързват с лунните камъни в нашата статия тук. Можете и да разгледате и колекцията ни от бижута с естествен лунен камък на тази страница.

Александрит

Често определян като „Изумруд през деня и Рубин през нощта”, александритът е скъпоценен камък, който е открит в руските изумрудени мини в планината Урал. И до ден днешен камъните, които се добиват в Русия, са най-висококачествени, следвани от бразилските, източно-африканските и тези от Шри Ланка. Той е сред най-редките и скъпи камъни в целия свят с цени до над 30 000 $ за карат. Легенда гласи, че александритът е открит през 1834г. в деня, когато бъдещият руски цар по онова време, Александър II, навършвал пълнолетие. Твърди се, че камъкът е кръстен така в негова чест. Пленяващият хамелеонов цвят на александрита се дължи на изключително рядък химичен състав, който включва следи от хром (същият оцветител, който може да бъде откри и в изумруда).

Естествената красота и рядкостта на александрита са му спечелили и символиката на късмет и любов. Той е и популярен избор за годежен пръстен, особено сред заможните семейства и булките, родени през Юни.

Рожден камък юли – Рубин

Рубинът, определян като краля на скъпоценните камъни, е рожденият камък на родените през юли, както и традиционен подарък за петнадесетата и четиридесетата годишнина от сватбата.

От край време се асоцира с богатсво, просперитет, късмет и смелост, поради което множество кралски корони били декорирани с него. Пленяващият му червен цвят се свързва още с любов, страст и пламенност.

Наименованието му произлиза от латинската дума за червено „rubeus”. Рубин се превежда и като „крал на скъпоценните камъни” на древния индийски език Санскрит. Находища могат да бъдат открити по цялото земно кълбо – Мианмар, Виетнам, Тайланд, Индия, Източна Африка, както и САЩ.

С твърдост от 9 по скалата на Моос, рубинът и другите разновидности на минерала корунд (основно Сапфир), се нареждат плътно зад диаманта, който е единствения по-твърд скъпоценен камък.

Рождени камъни август – Перидот, Сардоникс и Шпинел

Перидот

Перидотът е полускъпоценен камък от семейството на минералите оливини, които са често срещани в лава, метеорити, ултраматични и мафитни скали. Той е един от малкото камъни, които се срещат само в един цвят – маслиненозелен. Наситеността на зеления му цвят зависи от процентното съдържание на желязо в структурата на скъпоценния камък.

Въпреки че произходът на името му не е напълно ясен, някои вярват, че то произлиза от гръцката дума „peridona”, която образно казано означава „да даваш в изобилие”. Това е една от причините той да се свързва с просперитет и късмет. Перидотът е асоциран и със сърдечната чакра и чакрата на слънчевия сплит, поради което му се приписват и метафизичните свойства на защитник на нашето тяло. Голяма част от световния добив се извършва в Америка, Китай, Мианмар, Пакистан и Африка.

Сардоникс

Сардониксът е разновидност на халцедонов кварц, която съчетава редуващи се слоеве на сардер и оникс. При оникса обикновено се наблюдават черни ивици, докато при сардоникса те са основно червеникавокафяви и бели. Наименованието му произлиза от персийския град Сардис, където е бил открит, както и от гръцката дума „оникс”, която се превежда като „нокът”.

Римските войни носили със себе си сардоникс, гравиран с Марс – бога на войната, вярвайки, че ще им донесе успех, смелост и кураж при предстоящите битки. Той може да бъде срещнат в Индия, Бразилия, Индия, Германия, Уругвай, Русия и САЩ.

Шпинел

Шпинелът е третият и последен рожден камък за август. Той е най-известният от групата минерали „шпинели”. Използва се в бижутерията още от древни времена, но едва наскоро получава малко повече внимание от индустрията като цяло.

Камъкът може да бъде срещнат както в по-наситени цветове, така и по-светли и пастелни такива, включително нюанси на розово, цвят лавандула, синьо, оранжево и дори черно. Най-желания от всички е яркочервеният шпинел.

Шпинели могат да бъдат открити в почти всеки континент. По-значителните находища се намират в Камбоджа, Шри Ланка, и Тайланд.

Рожден камък септември – Сапфир

Сапфирът е забележителен скъпоценен камък от семейството на минералите корунд. Името му произлиза от латинската дума „sapphirus” и гръцката „sappheiros”, което означава „син камък”.

Известен е основно със синия си цвят, но сапфирът се предлага в широка гама от цветове – жълто, лилаво, оранжево и др. Единственият цвят, в който не може да бъде срещнат е червения, тъй като този тип корунди се класифицират като рубини.

Той има връзка с гърлената и чакрата на третото око, което кара много хора да вярват, че може да подобри себеизразяването и да пробуди почтеността у човек. Този тип скъпоценни камъни също така символизират лоялност, благородство и искреност.

Впечатляващата му твърдост от 9 по скалата на Моос го прави приложим не само в бижутерийната, но и промишлената индустрия. Часовниците (по-конкретно техните стъкла), електрониката и по-издръжливите прозорци например са само част от нещата, в които той има своята роля.

Подобно на рубина, находища на сапфир има в Мианмар, Тайланд, Виетнам, Шри Ланка, Бразилия и Австралия.

Рождени камъни октомври – Опал и Турмалин

Опал

Опалите са невероятни полускъпоценни камъни, които се отличават с великолепните си иридисцентни цветове, яркост и блясък. Съществуват различни видове. Някои от основните са огнен опал, бял опал, син опал, черен опал, арлекин и др. Водното им съдържание понякога може да достигне впечатляващите 20% преди да се дехидратират с течение на времето (което е нормален процес). Наименованието „опал” произлиза от гръцката дума „opallios”, която означава „промяна в цвета”. Камъкът е открит в Австралия около 1850г., като в страната се извършва близо 95% от световния му добив. Освен там, опалът може да бъде открит в Мексико, Бразилия, Хондурас, Етиопия и някои части на САЩ.

Повечето учени смятат, че той се образува, когато водата от проливните дъждове проникне в пукнатините на различни скални образувания и остави следи от сицилиев диоксид. След нейното изпаряване, отлаганията започват да се втвърдяват с годините, в резултат на което се формира опал. Жизнената енергия, която камъкът носи, често бива свързвана с подпомагане на креативността и увереността на притежателя му.

Турмалин

Турмалин е голяма група от минерали, която споделя подобна кристална структура и физически свойства, но се различават значително по химичен състав. Различните видове имат различно процентно съдържание на желязо, магнезий, литий, титан, манган и др. В резултат от това, турмалинът е полускъпоценен камък, който може да бъде срещнат в изключително широк спектър от цветове – черен, червен, лилав, жълт, зелен, син, кафяв, розов и др. Имайки това предвид, не бива да се учудваме, че наименованието му произлиза от „tura mali”, което означава „камък със смесени цветове” на синхалски език.

Открит е през 1703г. в Шри Ланка, а към момента се добива из различни части на земното кълбо. Бразилия, Нигерия, Мозамбик, Мадагаскар, Пакистан, САЩ са само част от локациите, където съществуват мини с турмалин.

Нещо специално, което учените откриват за него е, че той има електрически и магнитни свойства. Камъкът има способност да се зарежда електрически чрез топлина и налягане, което неведнъж е ставало обект на внимание при лабораторни експерименти. Мнозина приписват на турмалина и метафизични свойства. Казват, че той може помогне на притежателя си да се справи с негативни мисли и гняв, както и да балансира чакрите в тялото.

Рождени камъни ноември – Топаз и Цитрин

Топаз

Наименованието топаз произлиза от „Topazios”, древногръцкото име за остров Свети Йоан в Червено море. Някои други източници твърдят, че произходът може да се дължи на санскритската дума „tapas”, която означава топлина или огън. Интересен факт е, че в Русия например е наричан „Сибирски Елмаз”.  Чистият топаз обикновено е безцветен, но камъкът може да бъде срещнат в широка гама от цветове – бледожълто, розово, оранжево, червено, кафяво, виолетово, синьо и зелено. За най-рядък и скъп се смята топазът, в който преобладават златистожълт до розовооранжев. Познат е още като императорски или скъпоценен топаз.

Основният производител на този минерал е Бразилия. Други източници включват Пакистан, Индия, Шри Ланка, Русия, Австралия, Нигерия, Германия, Мексико и САЩ.

Освен че външният му вид в някои форми е изключително близък до този на диаманта, топазът има завидната твърдост от 8 по скалата на Моос. Това го прави изключително твърд и издръжлив полускъпоценен камък, на база на което е превъзходен избор за всяка сребърна колекция.

Цитрин

Цитринът е разновидност на кварца, а името му идва от старофренската дума за лимон. Варира от бледожълт до медено оранжев цвят. С твърдост от 7 по скалата на Моос, вторият рожден камък за месец ноември също намира своето място в света на устойчивите бижута.

Благодарение на топлите си цветове, цитринът се асоцира с усещане за топлина, слънце и светлина. В резултат на това този камък е символ на жизненост, позитивност, свежест и щастие в продължение на стотици години. Често хората го обвързват и с емоционалното благополучие на притежателите му.

Както и при топаза, Бразилия е най-големия доставчик на цитрин. Други значителни такива са Испания, Боливия, Франция, Русия, Мадагаскар и САЩ. В различните географски райони се наблюдават различни нюанси на този скъпоценен камък.

Рождени камъни декември – Танзанит, Тюркоаз и Циркон

Танзанит

Танзанитът е синьолилава разновидност на минерала Цоизит, която се среща само в една част на света – Танзания. Всъщност добивът се извършва в доста малка част в близост до величествената планина Килиманджаро. Именно ограничения географски произход е и причината за неговото название.

Поради плеохроизма (способността да променя цветовете си при различното пречупване на светлината), танзанитът може да показва различни цветове, когато се гледа под различен ъгъл. Прецизната му обработка спомага за подчертаването на най-привлекателните му виолетови нюанси. Може би неговата ексклузивност вече ви навежда на мисълта, че и цената на този скъпоценен камък не е никак ниска. Точно така, тя варира между 200$ и 400$ за карат. За щастие можете да му се насладите в синтетична форма (създаден в лаборатория) за частица от тази сума. Танзанитът се намира между 6,5 – 7 по скалата на Моос. Имайки предвид неговата сравнителна уязвимост към надраскване по време на ежедневно носене, той е по-подходящ за обеци и висулки, отколкото за пръстени. Смята се, че стимулира интуицията и подобрява възприятието на тези, които го носят.

Тюркоаз

Тюркоаз е фосфатен минерал, който датира отпреди XIIIв. Името на този скъпоценен камък произлиза от френския израз „pierre tourques”, което се превежда като „турски камък”. Известен е със своя отличителен цвят, който не случайно е познат като „тюркоазено синьо”. Смята се, че едни от първите открити бижута в древноегипетски гробници са били украсени именно с тюркоаз. Бил е ползван за бижута, церемониални маски и дори оръжия.

Древна Персия и Египет са важни исторически източници на тюркоазените скъпоценни камъни, докато към днешна дата САЩ е най-големият доставчик в света. Обикновено се среща в по-сухи райони, където дъждовната вода разтваря медта в почвата. Тя допринася за сините му нюанси, докато желязото и хромът добавят нотка зелено. Именно поради тази причина добивът в САЩ е основно базиран в Невада, Ню Мексико, Калифорния и Колорадо.

Тюркоазеният камък е свързван с множество положителни личностни черти, включително щастие, честност и духовност. Сред метафизичните му свойства е спомагането за спокойствие и креативност.

Циркон

Приключваме този списък с третия рожден камък за месец декември – Циркон. Той често се бърка със синтетичния кубичен цирконий поради сходните им имена и общата прилика с диамант. Цирконът всъщност е различен и естествен полускъпоценен камък.

Името му има два възможни произхода – персийската дума „zargun”, което означава „златист” или арабското „zarkun” – червено. Може да бъде срещнат в широка гама от цветове, обхващаща червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и кафяво.

Цирконът е с твърдост от 7,5 по скалата на Моос, а световният лидер по добива му към момента е Австралия с внушителните 37% от пазара. Въпреки че е по-крехък от диамантите, той е устойчив полускъпоценен камък, който намира голямо приложение в бижутерийната индустрия.

Както сами се убедихте, изобилието е огромно и всички рождени камъни имат своята уникална визия и свойства. В този ред на мисли държим да отбележим, че в никакъв случай не е задължително да сте родени през даден месец, за да носите неговия рожден камък. Ако все пак той съвпада с личните Ви предпочитания, имате още една страхотна причина да се поглезите!

Вашият коментар