Днес ще поговорим за почистване на сребро при потъмняване, както и за правилното съхранение на бижутата. Среброто е един от най-разпространените и най-често употребявани в ежедневието благородни метали. Неговото претопяване и сечене в сребърни монети започва още 700 г. пр.н.е. В днешни дни среброто най-често се среща в ежедневието ни под формата на бижута. Неговото антисептично действие и благоприятно влияние върху организма е научно доказано. Почистването и грижата му обаче несъмнено вървят ръка за ръка с носенето, както и са съществено важни за запазването на автентичния вид на нашите бижута. В този блог ще ви дадем съвети относно това как да съхранявате, носите и почиствате своите бижута.

Почистване на сребро при потъмняване

Потъмняването на сребърните бижута е често срещано явление. То представлява тънък слой корозия, който бързо се формира върху повърхността на бижуто и води до образуването на тъмно покритие, което е дразнещо и изглежда ужасно. Потъмняване на сребро обикновено се проявява като химична реакция със присъстващи в атмосферата сероводород или сяра. Някои хора смятат, че в повечето случаи потъмняването се причинява от окисляване, но това не е вярно, тъй като среброто не реагира с вода или кислород при средни температури. Независимо от това, металът в сплавта, най-често мед, има тенденцията да реагира с кислород.

В допълнение към въздуха, сребърните бижута също реагират с алкалните нива на човешката кожа. Наличието на сяра и аминокиселини, които се съдържат в човешката пот, може да причини промяна в цвета на бижутата. Затова е важно да сваляте бижутата си, когато спортувате или чистите. Редовното почистване на вашите накити спомага за избягването на този нежелан ефект. Ако въпреки това някое от сребърните ви бижута е променило цвета си, ето как да върнете кристалния му блясък.

Решението:

Сода за хляб и алуминиево фолио!

Содата за хляб е по-известна като сода бикарбонат или натриев бикарбонат, а алуминиевото фолио като фолио за печене. Сложете парче алуминиево фолио в дъното на купа. Поставете сребърните бижута върху фолиото. Поръсете ги със сода бикарбонат и ги залейте с вряща вода. Извадете след 3-5 минути, изплакнете с хладка вода и разтрийте бижутата с мека кърпа. Този процес предизвиква химична реакция, която премахва петната от среброто и го почиства мигновено.

Стъпка по стъпка:

Това са нещата, от които се нуждаете:

 1. Вряща вода (може да използвате електрическа кана или котлон)
 2. Една супена лъжица сода бикарбонат за всяка чаша вода
 3. Алуминиево фолио
 4. Купа за супа или тенджера (зависи от броя на бижутата, които ще почиствате)
 5. Щипка или лъжица
 6. Мека кърпа

Процес на почистване:

 1. Нагрейте водата до кипене – трябва да има достатъчно вода, за да покрие бижутата.
 2. Вземете купата и сложете алуминиевото фолио на дъното с лъскавата страна нагоре.
 3. Поставете бижутата върху фолиото.
 4. Добавете 1 супена лъжица сода бикарбонат за всяка чаша вода и бъдете готови, че разтворът ще започне да бълбука.
 5. Уверете се, че бижутата докосват алуминиевото фолио – това е съществена част от процеса за протичане на химичната реакция.
 6. Оставете бижутата в разтвора между 3 и 5 минути. Ако нивото на потъмняване е много високо, тогава може да ги оставите до 10 минути.
 7. Извадете бижутата с кухненски щипки или лъжица. Изплакнете бижутата с хладка вода, след което ги полирайте с мека кърпа.

  сребърни бижута преди и след почистване

Ежедневно почистване на сребро и грижа за бижутата

Внимателното и добро почистване на сребърните бижута е от съществена важност за изяществото на вашите аксесоари. Един от най-добрите методи е използването на специален препарат за почистване на сребро, но ако такъв не ви е под ръка, няма място за притеснение. Винаги може да използвате меки и безобидни продукти като сапун и вода, с мека четка за зъби при нанасяне в случай, че не сте сигурни колко крехък е камъка на бижуто.

Начин на носене

Обличайки се, винаги слагайте бижутата си последни, за да избегнете някои от тях да се закачат за дрехите. Грим, както и всякаква козметика за коса, трябва да бъдат нанесени преди това, за да се предотврати замърсяване. Също така сваляйте обеците си преди да посетите фризьор, тъй като е възможно да се закачат на някои четки или гребени. Особено важно е да внимавате с перлени обеци при боядисване на коса – боята за коса съдържа химикали, които биха причинили обезцветяване в някои случаи. Съветваме ви да премахвате своите гривни и пръстени при визита на маникюрист поради сходните рискове от нараняване на среброто и камъните. Задължително почиствайте бижутата си с мека кърпичка преди да ги приберете обратно в кутията след носене.

Ако притежавате някои специфични видове бижута като например перлени или такива с мъниста, би било добре да ги държите далеч от вода, съдържаща химикали, тъй като това също е възможна причина за появата на обезцветяване. Мазнините за готвене и козметиката, както вече споменахме, са друга опасност за тези видове бижута. Ако въпреки това някога ви се случи да имате допир с тях, просто използвайте суха и мека хартия или кърпа, за да подсушите нежно вашите аксесоари. Помнете че лосиони, парфюми, домашни препарати и хлорирана вода не са във ваша полза що се отнася до сребро. Това е една от причините, поради които бижутата трябва да са последното нещо, което слагате преди да излезете. Избягвайте носенето на сребърни бижута, когато ходите на басейн, тъй като се използват много препарати, които могат да навредят на метала.

Съхранение на сребро

Хубавите бижута трябва да бъдат запазени в добро състояние завинаги, а дори и след това, тъй като е традиция те да се предават от поколение на поколение. Помислете за това как съхранявате бижутата си. Различните камъни имат различна твърдост на повърхността и лесно биха наранили другите камъни, ако държите бижутата си заедно на едно място. Съветваме ви да ги държите поотделно, в кутии с мека подплата, за да избегнете заплитане или нараняване. Друг ключ към чистото сребро е то да бъде държано далеч от директна светлина, както и много горещи или студени помещения – шкафът в хола например е подходящо място. Съветваме ви да държите своите бижута в кутията, в която ги получавате. Ние доставяме всяко едно бижу в елегантна кутия с фирмен сертификат за качество и автентичност.

Бижутата са символи, които живеят във времето и могат да бъдат част от нас в продължение на целия ни живот, а дори и на поколенията след това, ако полагаме правилни грижи за тях. Затова е много важно да знаете как се извършва правилно почистване на сребро. Надяваме се, че всичко научено тук ще бъде полезно. Ако имате въпроси относно процеса по почистване на вашите бижута след като излгедахте видеото и прочетохте стъпките, не се колебайте да се свържете с нас, за да ви помогнем допълнително и напълно безплатно!

Вашият коментар