Днес ще поговорим за почистване на сребро при потъмняване, както и за правилното съхранение на бижутата.

Среброто е един от най-разпространените и най-често употребявани в ежедневието благородни метали. Неговото претопяване и сечене в сребърни монети започва още 700 г. пр.н.е. В днешни дни среброто най-често се среща в ежедневието ни под формата на бижута. Неговото антисептично действие и благоприятно влияние върху организма е научно доказано. Несъмнено обаче, почистването и грижата му вървят ръка за ръка с носенето, както и са съществено важни за запазването на автентичния всяко сребро. В този блог ще Ви дадем съвети относно това как да съхранявате, носите и почиствате своите бижута.

1 – Съхранение на сребро

Хубавите бижута трябва да бъдат запазени в добро състояние завинаги, а дори и след това, тъй като е традиция те да се предават от поколение на поколение.

Помислете за това как съхранявате бижутата си. Различните камъни имат различна твърдост на повърхността и лесно биха наранили другите камъни, ако бижутата Ви биват държани заедно на едно място. Съветваме Ви да ги държите поотделно, в кутии с мека подплата, за да избегнете заплитане или нараняване на бижутата. Друг ключ към чистото сребро е то да бъде държано далеч от директна светлина, както и много горещи или студени помещения – шкафа в хола например би било подходящо място. Съветваме Ви да държите Вашите бижута в кутията, в която ги получавате. Всяко бижу, закупено от СИЛЕНТИ ЕООД, се доставя в елегантна кутия за бижута с фирмен сертификат за качество и автентичност.

сребърен пръстен проба 925 с кубичен цирконий в кутия силенти и сертификат силенти

 

2 – Начин на носене

Обличайки се, винаги слагайте бижутата си последни, за да избегнете някои от тях да се закачат за дрехите. Грим както и всякаква козметика за коса трябва да бъдат нанесени преди това, за да се предотврати замърсяване. Също така сваляйте обеците си преди да посетите фризьор, тъй като е възможно да се закачат на някои четки или гребени. Особено важно е да внимавате с перлени обеци при боядисване на коса – боята за коса съдържа химикали, които биха причинили обезцветяване в някои случаи. Съветваме Ви да премахвате своите гривни и пръстени при визита на маникюрист поради сходните рискове от нараняване на среброто и камъните. Задължително почиствайте бижутата си с мека кърпичка преди да ги приберете обратно в кутията след носене.

Ако притежавате някои специфични видове бижута като например перлени или такива с мъниста, би било добре да ги държите далеч от вода съдържаща химикали, тъй като това също е възможна причина за появата на обезцветяване. Козметиката, както споменахме, заедно с мазнините за готвене са друга опасност за тези видове бижута. Ако въпреки това някога Ви се случи да имате допир с тях, просто използвайте суха и мека хартия или кърпа, за да подсушите нежно Вашите аксесоари. Помнете че лосиони, парфюми, домашни препарати и хлорирана вода не са във Ваша полза що се отнася до сребро. Това е една от причините, поради които бижутата трябва да са последното нещо, което слагате преди да излезете.

3 – Почистване на сребро

Внимателното и добро почистване на сребърните бижута е от съществена важност за изяществото на Вашите аксесоари. Един от най-добрите методи за почистване на сребро е специален препарат за почистване на сребро, но ако такъв не Ви е под ръка, няма място за притеснение. Винаги може да използвате меки и безобидни продукти като сапун и вода, с мека четка за зъби при нанасяне в случай, че не сте сигурни колко крехък е камъка на бижуто Ви.

4 – Потъмняване на среброто

Потъмняването на сребърните бижута представлява тънък слой корозия, който бързо се формира върху сребърните бижута и води до образуването на тъмно покритие, което е дразнещо и изглежда ужасно. Потъмняване на сребро обикновено се проявява като химична реакция със сероводород или сяра присъстващи в атмосферата. В повечето случаи някои хора смятат, че потъмняването се причинява от окисляване, но това не е вярно, тъй като среброто не реагира с вода или кислород при средни температури. Независимо от това металът в сплавта, най-често мед, има тенденцията да реагира с кислород.

В допълнение към въздуха, сребърните бижута също реагират с алкалните нива на човешката кожа. Наличието на сяра и аминокиселини, които се съдържат в човешката пот, може да причини промяна в цвета на бижутата. Редовното почистване на Вашите аксесоари спомага за избягването на този нежелан ефект. Ако въпреки това някое от сребърните Ви бижута е променило цвета си, ето как да върнете кристалния му блясък.

Решението:

Сода за хляб и алуминиево фолио!

Содата за хляб е по-известна като сода бикарбонат или натриев бикарбонат, а алуминиевото фолио като фолио за печене. Сложете парче алуминиево фолио в дъното на купа. Поставете сребърните бижута върху фолиото. Поръсете ги със сода бикарбонат и ги залейте с вряща вода. Извадете след 3-5 минути, изплакнете с хладка вода и разтрийте бижутата с мека кърпа. Този процес предизвиква химична реакция, която премахва петната от среброто и го почиства мигновено.

Стъпка по стъпка:

Това са нещата, от които се нуждаете:

 1. Купа за супа или тенджера (в зависимост от броя на бижутата, които желаете до почистите)
 2. Алуминиево фолио
 3. Една супена лъжица сода бикарбонат за всяка чаша вода
 4. Вряща вода
 5. Лъжица/Щипка
 6. Мека кърпа

Процес на почистване:

 1. Нагрейте водата до кипене – трябва да има достатъчно вода, за да покрие бижутата.
 2. Вземете купата и сложете алуминиевото фолио на дъното с лъскавата страна нагоре.
 3. Поставете бижутата върху фолиото.
 4. Добавете 1 супена лъжица сода бикарбонат за всяка чаша вода и бъдете готови, че разтворът ще започне да бълбука.
 5. Уверете се, че бижутата докосват алуминиевото фолио – това е съществена част от процеса за протичане на химичната реакция.
 6. Оставете бижутата в разтвора между 3 и 5 минути. Ако нивото на потъмняване е много високо, тогава може да ги оставите до 10 минути.
 7. Извадете бижутата с кухненски щипки или лъжица. Изплакнете бижутата с хладка вода, след което ги полирайте с мека кърпа.

сребърни бижута преди и след почистване

 

Вашият коментар