Перлите са едни от най-елегантните и неостаряващи скъпоценни камъни, които може да притежавате. През годините тяхната ненадмината красота се превръща в метафора за съвършенство и рядкост. Не случайно перлата бива нарична „кралицата на всички скъпоценни камъни“. Няма начин да не знаете как изглеждат, но със сигурност има куп интересни факти около тях, които си заслужава да научите. Знаeхте ли, че процесът по образуването на една перла може да отнеме между 6 месеца и 20 години? Ако сте от хората, които все още смятат, че перлите са подходящи единствено за официални поводи и по-зрели дами, бъдете готови да преобърнем Вашата представа!

Как се образуват перлите?

Перлите са единственият скъпоценен камък, който произлиза от жив организъм. Почти всички черупчести мекотели могат да образуват перли, но най-бляскавите и красиви са плод на  определени видове стриди и миди. Дори стридите, от които те произлизат, биват консумирани като морски дарове, а тяхната черупка образува т.нар. седеф, който също се използва за изработката на бижутерийни аксесоари. Накратко, перлите се образуват при защитната реакция на едно мекотело към друго чуждо тяло (дразнител), което е проникнало в черупката му. Дразнителят, попадащ в тялото на мекотелото, служи като ядрото, от което се образува една перла. Голяма част от хората смятат, че този дразнител най-често бива песъчинка, което не винаги е така. Повечето миди обикновено успяват да изхвърлят този случайно попаднал в тяхната черупка пясък. Поради тази причина, много по-често стартирането на този процес по естествен път се дължи на друг морски организъм, като например малка животинка, частица корал или парче от собствената черупка или тъкан на мидите.

Когато мекотелото не успее да изхвърли въпросното чуждо тяло, то го атакува чрез секрецията на гладко вещество, наречено „седеф“ (сместа има същия състав като покритието от вътрешната страна на черупката). Мекотелото не спира да отделя седеф около дразнителя, докато той се намира в черупката му. С течение на времето тези слоеве седеф се натрупват около него, предпазвайки тъканите на мидата. Формирането на една перла може да продължи с години. Напълно естествените перли от този вид са изключително редки, а и не винаги заемат идеална овална форма. Може да попаднете на една перфектна перла от близо 10,000 диви стриди. Събирането на достатъчен брой перли с приблизително еднакви размери, цвят и форма, за да се изработи дадено бижу, е невероятно трудна, както и скъпа задача. На помощ обаче идват култивираните перли!

Култивирани или напълно ествествени перли – каква е разликата?

Преди да продължим нататък е важно да уточним, че има две основни категории перли – напълно естествени и естествени култивирани. Най-ценените от всички видове разбира се са напълно естествените, но както вече споменахме, те също така са най-редките и скъпи перли, които съществуват. За такива се смятат перлите, чието формиране е изцяло контролирано от естествените процеси в природата. С други думи – без никаква човешка намеса. В наши дни голяма част от напълно естествените перли биват запазвани за определени производители, ценители и колекционери на бижута.

Другият вид, а именно естествените култивирани перли, се формира по абсолютно същия начин, с малката разлика, че дразнителят бива поставян от човек, правейки малък разрез в тъканите на мидата. Този процес се извършва от специалисти в обособени ферми за миди. Това дава възможността целият процес да бъде внимателно наблюдаван, в резултат на което перлите да отговарят на високите стандарти в бижутерийната индустрия. Този метод е открит за пръв път от Микимото Кокичи, който създава първата ферма за култивирани перли през 1893г.. До този момент перлените бижута били изключителна рядкост и биват носени единствено от заможни хора. Благодарение на революционното откритие на японския предприемач, те стават много по-достъпни и масово разпространени. Експерти в сферата на бижутерията са изумени от идентичността им с напълно естествените перли. В резултат на това, както и значително по-разумната им цена, култувираните естествени перли заемат над 95% от общия пазарен дял на този скъпоценен камък.

След като уточнихме всичко това, нека разгледаме как култивираните и напълно естествените перли се разделят на още подкатегории – сладководни и соленоводни. Всички перли, независимо дали култивирани или не, биват категоризирани в два основни типа – сладководни и соленоводни перли. Това зависи единствено от мястото на техния произход. Все още доста хора имат грешната представа, че сладководните перли са култивирани, а морските напълно естествени. Това съвсем не е така, тъй като и двата вида перли могат да бъдат култивирани под зоркия контрол на специалисти.

Соленоводни Перли

Морските перли произлизат от мекотели, обитаващи водите на морета и океани в региони като Австралия, Таити, Тайланд и Индонезия. Процесът по образуването им обикновено е по-дълъг, а самите перли са по-бляскави от сладководните. От друга гледна точка, морските перли са по-уязвими към наранявания, както и сравнително по-скъпи. Сред някои от най-популярните разновидности на соленоводните перли са:

 • Японски Перли Акоя


  Периодът за добиването на този вид е около една година. Както се вижда на снимката по-горе, характерни за тях са розовите оттенъци. Добиват се основно в Япония, Китай, Корея и Виетнам.

 • Таитянските Черни Перли

  Периодът по добиване на този вид почти винаги надхвърля две години, на база на което те са сред по-редките и скъпи разновидности на този тип скъпоценни камъни. Въпреки че „черни“ е част от наименованието им, характерни за тях по-скоро са сивочерните нюанси.

 • Златистите Перли от Южно Moре

  Характерният цвят за Южноморските перли е златистият, като някои са с по-наситени цветове, а други с по-бледи.

Сладководни Перли

Сладководните перли се формират в черупките на мекотели, които обитават езера и реки. Основната държава, в която се извършва добив на сладководни перли е Китай, въпреки че САЩ и Япония също заемат челни позиции на пазара. Периодът на тяхното формиране е сравнително по-кратък, а броят на перлите, които едно сладководно мекотело може да образува, е по-голям сравнение с този на морските обитатели. Сладководните перли обикновено не са бляскави колкото морските, но за сметка на това се предлагат на по-достъпна цена. В миналото сладководните перли са отстъпвали и по размер поради по-краткия им период на растеж. Това вече не е точно така, тъй като все повече специализирани ферми предвиждат по-дълъг период на растеж, който реално им позволява да достигнат размера на морските перли.

Интересен факт е, че по-малко от 5% от сладководните перли имат перфектна овална форма, която обикновено е и най-търсената сред този тип бижута. Причината за това е, че при сладководните перли най-често за дразнител се използва част от тъканите на самата мида, докато при морските се поставя мънисто, което позволява на перлата да образува идеална сфера.

Що се отнася до техния цвят, най-чество срещаните сладководни перли са бели или бежови с нюанси на кремаво и лавандула. Черни сладководни перли също могат да бъдат срещнати, но това се получава чрез изкуственото им боядисване. За да добиете по-добра представа относно това как изглеждат едните перли в сравнение с другите, може да погледнете снимката по-долу:

Как да носите своите перлени бижута?

Перлите са една от най-дълго съществуващите модни тенденции и определено няма изглед към техния залез. Когато повечето хора чуят за тях обаче, в съзнанието им изниква образ на класическа чисто бяла огърлица. Това е и една от причините някои все още да ги смятат за прекалено официални, говорейки за ежедневно носене. Това далеч не е единственият образ на перлените бижута. Всъщност едни от най-поразителните им качества са зашеметяващите естествени цветове, както и разнообразните им форми. Именно тяхната универсалност е това, което ги прави популярни сред жените от всички възрасти в модерния свят. Независимо дали търсите перлено бижу за ежедневно носене или пък наближава важен повод, за който трябва да сте неустоими, ние сме подготвили най-важните неща, които трябва да знаете.

 • Ежедневно носене

Както вече споменахме, чрез универсалността на перлите в днешно време винаги има начин да постигнете модерна визия с нотка елегантност. Имайки това предвид, няма основателна причина да не им се наслаждавате всеки ден. Точно така! Дори и най-изчистените перлени украшения имат място в нашето ежедневие. Ако работното Ви място изисква малко по-офицален аутфит, бихме Ви посъветвали да се насочите към изчистено колие от бели или кремави перли. Може да сте сигурни, че в комбинация с елегантна риза или блуза тип поло няма как да сбъркате.

Искате да добавите и невероятни перлени обеци към този тоалет? Изберете по-семпъл дизайн, например по ухото, за да не изглжда сякаш сте прекалили с аксесоарите.

женски сребърни обеци тип стъд с перла на бял фон

В случай че търсите по-разчупен и свеж дизайн, който да съчетаете с облекло като дънки, потници и друг тип ежедневни дрехи, може да изберете многоцветна перлена гривна. Перфектното бижу, което да краси ръката Ви през целия ден.

 • Специални Поводи

Почти всеки би се съгласил, че няма по-подходящ завършек на елегантната вечерна визия от перлените бижута. Блясъкът, който всяка перла притежава, е изключително фин и нежен, но несъмнено привлича погледите на околните. Не се страхувайте да изберете бижута, които съчетават перли с други скъпоценни камъни, като например цирконий. Обикновено те се вписват невероятно с изискана рокля.

 

Обмисляли ли сте вариант да заложите на по-тъмен цвят перла? Ако не сте, време е да го направите, тъй като те несъмнено са по-рядко срещани и ще се откроявате с подобен тип аксесоари!

За финал не бихме си позволили да пропуснем и любимите на милиони дами перлени бижута на пластове. Такива се срещат основно при колиетата и гривните, като най-често са по-подходящи за поводи, изискващи елегантно облекло.

Освен всичко споменато до момента, перлите символизират чистота и спокойствие, което също е сред многобройните причини да се задържат като задължителен компонент в бижутерийната колекция на почти всяка дама. Този невероятен скъпоценен камък е по-атрактивен от всякога и със сигурност не е късно да преоткриете един изцяло нов свят от пъстри и забележителни аксесоари.

Разгледайте цялата ни колекция от перлени бижута и направете своя избор, натискайки ТУК!

Вашият коментар