Бижутата са утвърдили своете място сред най-предпочитаните подаръци особено при нежния пол. Те са още по-вълнуващи и брилянтни, когато под красивата им обвивка се крие персонално послание, което истински да докосне и развълнува получателя. Този тип бижута винаги ще бъдат по-специални.

Колиетата с инициали са един страхотен начин да запечатаме красив спомен в съзнанието и сърцето на наш близък или просто да носим красив аксесоар, който да ни напомня за скъп човек. Те носят капка мистериозност, която им придава допълнителен чар. Кой е човекът, чийто инициал носите около врата си и каква е връзката ви с него са само някои от въпросите, които биха изникнали в главата на всеки, който прикове поглед в неустоимото колие.

Сребърните колиета с букви са сред най-популярните начини, чрез които монограмите участват в днешните тенденции, но те далеч не са нещо ново. Смята се, че първоначално са използвани основно от римски и гръцки владетели, а през средновековието биват използвани и от занаятчии, които маркирали своята работа. За пръв път монограмите са ползвани за лична употреба през Викторианската епоха, когато се пришивали към спалното бельо, за да не се губи по време на пране в общи помещения. Недълго след това аристокрацията започва да ги използва за декоративни цели.

Ние сме се погрижили да избирате измежду колиета с букви, изработени изцяло по наш дизайн и гарнирани с невероятни камъчета бял топаз. Всяко колие е изработено изцяло от сребро проба 925, а теглото им е приблизително 3-4г в зависимост от съответната буква. Белият топаз е познат като камъка на осъзнаването. Смята се, че съдържа свойства, които помагат на притежателя му да разкрие своята индивидуалност, както и да се справя със съмненията и несигурността в себе си. Сияйният блясък и твърдостта му от 8 по скалата на Моос са още две причини, които го правят перфектния камък за всеки любител на бижута.

След като се запознахте със същността на тези персонални аксесоари е време да се насочим към друга интересна част на този блог, а именно информация относно имената в България и техните начални букви. Данните са извадени от Националния Статистически Институт (НСИ) в България.

Нека започнем с това, че разнообразието на имената при жените е по-голямо от това при мъжете. Мъжките имена са малко над 30 хиляди, докато при жените те са почти 40 хиляди.

Буква “А”

Смело можем да кажем, че имаме изявен фаворит при женските и мъжки имена, започващи с буквата “А”. Това съответно са Александър (938 момчета родени през 2021г.) и Александра (343 момичета родени през 2021г.). Александър е и абсолютен първенец при имената на новородени момчета през изминали години.

Сребърно колие буква А от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Б”

Буквата “Б” не е сред най-често срещаните в началото на българските имена, което я прави по-отличителна и уникална по свой собствен начин. Въпреки това, прекрасните женски имена, започващи с “Б” определено не са малко на брой – Божидара, Борислава, Богомила и Благовеста например са само някои от тях!

Сребърно колие буква Б от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “В”

Продължаваме с третата буква от нашата азбука. Статистиката сочи, че Виктория продължава да води първенството за най-разпространено име при новородените момичета за четвърта поредна година. Те са 645 на брой през 2021г. Виктория попада и в най-разпространените имена при жените в страната (28,272), следвано от Виолета (24,570).

Сребърно колие буква В от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Г”

Най-популярното женско име, започващо с буквата “Г”, е Гергана. В страната има приблизително 28,507 дами с това име. Статистиката за новородени през 2021г. показва, че Габриела също набира популярност, като името попада в топ 10 при момичетата. Гергьовден (06.05) е ден, в който близо 221,000 българи честват своя имен ден като 57,977 от тях са жени.

Сребърно колие буква Г от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Д”

Дария е сред най-предпочитаните имена за новородени момиченца, докато Даниела и Десислава водят класацията при всички възрастови групи. Димитров и Димитрова попадат на трето място сред най-разпространените фамилии през изминалата година с приблизително 100,000 представители от всеки пол. Интересен факт е, че в миналото всяка буква от кирилицата е имала свое име, което значи нещо. Това помагало на учениците да ги запомнят по-лесно. Буквата “Д” е била асоциирана с добро, доброта и др.

Сребърно колие буква Д от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Е”

Буквата “Е” безспорно е начална за редица красиви имена, най-често срещаните от които са Елена и Емилия. Елена е на трето място при дамите в България, като 50,296 жени носят това име през 2021г. Ева, Елеонора и Евелина са още някои примери за прекрасни женски имена с тази буква.

Сребърно колие буква Е от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Ж” 

Тя е от буквите, които не се срещат особено често в началото на женските имена. Това обаче в никакъв случай не означава, че такива липсват. Жаклин, Жана, Жанета, Жанет и Жени са примерите за това, че популярността на името не винаги има корелация с неговото благозвучие.

Сребърно колие буква Ж от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “З”

Продължаваме списъка с още една буква, която е начална за редица запомнящи се имена, които въпреки това нямат огромна популярност. Късметлиите от женски пол, чието име започва със “З” най-често са Златка, Златомира, Здравка, Златина, Зорница и др.

Сребърно колие буква З от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “И”

Може би вече предполагате, че буквата “И” е начало на изключително популярни имена в страната и не грешите! Иванка (51,680) и Иван (139,982) се нареждат на второ място сред най-широко разпространените имена. Освен това, Иванови е най-популярната фамилия за 2021г.  Нейните носители са общо 268,607. Още често срещани имена са Ива, Ивайла, Ивелина, Ивана, Иванина, Илияна, Ирина и др.

Сребърно колие буква И от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Й” 

“Й” има своите представители при най-популярните имена както за новородени момичета през 2021г – Йоана, така и при абсолютно всички дами – Йорданка. Йорданка се намира на четвърто място в класацията с 34,180 жени, които носят името, а Йордановден е вторият най-празнуван имен ден с общо 133,420 българи, празнуващи името си.

Сребърно колие буква Й от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “К”

“К” е от онези букви,  служещи като начална на много версатилен подбор от уникални имена, които няма да срещнете прекалено често. Най-разпространените сред тях са Катя, Катерина, Камена, Константина, Красимира, Кристина, Кремена и др. Никое от тях не заема челна позиция по популярност спрямо наличната информация за 2021г, но те остават сред любимите на мнозина.

Сребърно колие буква К от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Л”

“Л” е поредната буква, която дава началото на широко разнообразие от красиви женски имена. Колието с тази буква би било перфектния подарък за Любомира, Лазарина, Людмила, Лидия, Лиляна, Лилия и още много дами с други уникални имена.

Сребърно колие буква Л от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “М”

Буквата “М” е началото на най-популярното име сред жените в България през изминалата година. Ако все още не се досещате кое е то – Мария. Малко над 107,000 дами в страната носят това име, като то води убедително пред второто най-разпространено име – Иванка, с внушителните 51,000 жени. Второто име с тази буква, което попада в първите 15 позиции е Маргарита. 24,160 на брой са дамите, чието име произлиза от красивото цвете.

Сребърно колие буква М от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Н”

Никол попада в топ 3 най-предпочитани имена за новородените момиченца през 2021г като техният брой е 537. Пред него са само Мария и Виктория.

Що се отнася до цялостната статистика, изглежда че най-разпространеното име при жените е Надежда с 22,622 дами. Разбира се не бива да пропускаме и някои от останалите добре познати, както и не по-малко красиви имена – Николина, Николета, Ния, Нина, Невена, Наталия и др.

Сребърно колие буква Н от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “О”

Малцина са дамите, чиито имена започват с буквата “О”. Това прави тези имена още по-уникални и идентични. Някои от по-познатите сред тях са Олга, Оля и Орхидея. Ако и вашето име започва с тази буква или имате някой, който да зарадвате, колието с този инициал е страхотна опция!

Сребърно колие буква О от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “П”

За разлика от предхождащата я буква, “П” е началната буква за значително повече женски имена. Двете най-популярни към 2021г. са Петя (29,137) и Пенка (27,451). Опциите далеч не са ограничени дотук. Често могат да бъдат срещнати и имената Пламена, Поля, Павлена, Памела, Пепа и др.

Сребърно колие буква П от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Р”

Буква “Р” има честта да е начална за някои от най-популярните, както и красиви имена на дами унас. Челни позиции при тях заемат Росица (28,272), следвано от Румяна (23,505). Най-честият избор на име, започващо с “Р” при новородените момиченца за 2021г, е Рая – 463 на брой. Други имена, които попадат в тази група са Ралица, Рени, Ренета, Радина, Радослава, Радост.

Сребърно колие буква Р от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “С”

Най-популярното име сред българските дами, започващо със “С”, е Силвия (24,331). Буквата е често срещана като начална при избора на име за новородено момиченце през 2021г. В 12-те най-разпространени опции попадат цели три имена със “С”, а именно Симона (285), Сияна (169), и София (458). Някои от останалите имена са Светла, Светлана, Светослава, Силвана, Славена, Снежана, Соня, Станимира и ред други.

Сребърно колие буква С от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буквата “Т”

Теодора (22,350) и Таня (22,301) са двете най-често срещани дамски имена, започващи с “Т” през 2021г. Докато Таня попада в топ 12 още от 2020г, а Теодора се вмъква в тази класация през изминалата година. Не случайно името е и на десето място при новородените момиченца за същия период. Тереза, Тихомира, Тея, Траяна и Теофана са още някои от страхотните имена, но към момента не толкова разпространени.

Сребърно колие буква Т от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “У”

“У” е от буквите, които са изключителна рядкост в началото на имената в България както при жените, така и при мъжете. Напълно възможно е да не познавате човек, чието име да започва с нея, а в случай че това не е така, то определено е специално. Някои от по-нестандартните женски имена, започващи с “У” са Узуния и Улиана. Ако смятате, че има други имена, които заслужават да бъдат споменати, можете да оставите коментар в долната част на страницата.

Сребърно колие буква У от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Ф”

Тя също е в списъка с буквите, които не са често позиционирани в началото на имената на българките. Някои от малкото на брой такива са Филипа, Флора, Фиданка, както и Франческа

Сребърно колие буква Ф от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Х”

“Х” застава в началото на ограничен брой дамски имена, но въпреки това тяхната липса в челната десетка най-вероятно би ви изненадала. Може би най-разпознаваемото сред тях е Христина. Името е с древногръцки произход и означава “посветена на Бога”. Христина е именичка на 25 декември, а сребърно колие с бляскави камъни бял топаз е подарък, на който едва ли ще устои. Други подобни имена са Християна, Хрисияна и Христомира.

Сребърно колие буква Х от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Ц”

Буква “Ц” дава начало на редица “цветни” имена в страната. Цвета, Цветана, Цветелина, Цветина, Цветомира и Цветозара са само някои от тях. Освен че е сред най-хубавите пролетни празници в българския традиционен календар, Цветница е имен ден за над 350,000 българи.

Сребърно колие буква Ц от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Ч”

Буквата “Ч” няма своите толкова популярни имена унас, особено при дамите. Докато Чавдар е сравнително често срещано име при мъжете, може би  най-разпространеното при нежния пол е Чудомира, което означава “чудо на света”. Буквата и самият звук се асоциират с чувството за дълг, вярност към принципите, грижовно отношение към околните и думите “част”, “чест”, “честност”.

Сребърно колие буква Ч silenti. Снимано е на бял фон.

Букви “Ш” и “Щ”

Двете букви се доближават една до друга много както по звучност, така и по начин на изписване. Друга тяхна прилика е, че имената с тези букви са изключителна рядкост. Едно от тях, което може би сте срещали, е Щеряна. Като инициал на личното име, “Щ” е показател за стабилен и целенасочен човек, който няма излишък на вътрешно богатство. Друго твърдение за “Ш” и “Щ” е, че отворената им горна част е символ за възприемчивост, докато долната част символизира стабилна основа.

Сребърно колие буква Ш от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Сребърно колие буква Щ от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Букви “Ъ” и “Ь”

До момента изброихме не малко букви от нашата азбука, чието присъствие в началото на имена е рядкост, но тук срещаме първите такива, които никога не са заставали там. Точно така, няма български имена, които да започват с “Ъ” и “Ь”, наричани още с общото им название “ерове”.

Буква “Ю”

В инфографиката на НСИ за най-популярните имена в страната през изминалите години не присъстват такива, които започват с “Ю”, но въпреки това буквата дава начало на имена като Юлия и Юлиана. Заедно с Юли, Юлиян и др, те празнуват своя имен на 16 юли, когато православната църква чества Св. мъченица Юлия. Някои хора считат, че “Ю” е символ за упоритост и стремеж към отличаване от масата.

Сребърно колие буква Ю от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Буква “Я”

Освен в българската азбука, буквата “Я” е последната по ред и от руската, украинската и беларуската азбука. Тя е начална за дамски имена като Яна, Янка, Яница, Янислава, Ягода и др. Голяма част от тях празнуват своите имена на 24 юни (Еньовден). Спрямо наличната статистика, празнуващите на този ден през 2021г. са били 49,452, от които 20,216 жени.

Сребърно колие буква Я от silenti jewelry. Снимано е на бял фон.

Въпреки че се фокусираме главно върху различните имена и съпровождащата ги статистика, важно е да отбележим, че не е необходимо да ограничавате посланието на вашето колие с дадена буква до тях. Те са многозначни аксесоари и част от тяхната магия е разнообразното значение, което могат да крият в себе си. Не се страхувайте да дадете свобода на въображението си и да бъдете изобретателни, защото възможността на красивите бижута да изразят същността Ви е неограничена!

СРЕБЪРНИ КОЛИЕТА С БУКВИ

Вашият коментар