Повечето утвърдени традиции и обичаи обикновено са съпътствани от дългогодишна история, както и някои изменения и различия в културите през годините. Годежният пръстен не е изключение. Той е от онези бижута, които носят огромна символика и винаги е бил признак на отдаденост, принадлежност и безкористна любов. Или не точно? Именно това ще разберете в днешния блог!

За тези от Вас, които са дошли за краткия и точен отговор – в днешно време годежният пръстен може да бъде носен както на лявата, така и на дясната ръка. Общоприето е обаче да го сложите на безименния си пръст. За останалите, които се чудят каква е причината зад това и как изобщо е възникнал и просъществувал толкова дълго годежният пръстен, гарантираме, че остатъкът от блога няма да разочарова. 

Историята на годежния пръстен

Въпреки че някои източници изцяло приписват заслугите за появата на годежния пръстен на египтяните, неговата история във вид, доближаващ се до сегашния, може да бъде по-достоверно проследена до древен Рим. Според Гемологичния институт на Америка, жените са носели пръстени от материали като слонова кост, мед и желязо, за които се знае, че са заместили тръстиковите и конопени конци, използвани от древните египтяни. Смята се, че дотогава някои го възприемали по-скоро като вид маркировка, че жената “принадлежи” на някого, което е малко по-различно и неромантично от естеството на годежния пръстен днес.  На по-късен етап в руините на Помпей са открити златни пръстени и други бижута, което е сведение за това, че предпочитаните метали за подобни украшения се менят през епохите.

Произход на традицията да носим годежния пръстен на лявата ръка

До ден днешен в доста от страните годежният пръстен все пак се носи основно на лявата ръка, тъй като някога се е вярвало, че безименният й пръст съдържа вена (vena amoris/вена на любовта), която води до сърцето. Тази традиция най-вероятно произхожда от древната римска книга “Атически нощи” на Авъл Гелий, където въпросната вена е наричана nervus (нерв), а по-късно се популяризира от Хенри Суинбърн в “Трактат за съпрузите или брачните договори” през 1686. Съществуват и поверия, че годежният пръстен е бил носен на дясната ръка, тъй като тя се считала за по-надеждна от лявата, но повечето сведения сочат точно обратното.

Други интересни традиции и обичаи

Около XV в. популярност набират т.нар. “gimmel” пръстени, които се състоят от две или три, прикрепящи се една към друга части и символизират единството. Според традицията отделните пръстени се носели от булката и младоженеца по време на годежа им, а след деня на сватбата, пръстените се обединяват в един, който се носи от булката. 

Интересно е, че думата “gimmel” произлиза от латинското germellus, което означава “близнак”. Близнаците са смятани за един от най-адаптивните зодиакални знаци, а всички знаем, че именно адаптивността и емпатията са два основни стълба на всеки щастлив и дълголетен брак. Повече за зодиите можете да научите на Всичко за зодиите – характеристики на 12-те зодиакални знака

Близо век по-късно чест подарък за годежа стават и сребърните пръстени, наречени “posy”, споменавани в някои от творенията на Уилиям Шекспир. Наименованието им произлиза от думата “поезия”, тъй като от вътрешната им страна се гравирали с кратки любовни послания. Понякога на сватбената церемония се заменяли от златни пръстени с подобно гравиране. 

Появата и приложението на диамантите при годежните пръстени

Първият ясно документиран случай, в който диамантен пръстен служи като олицетворение на годеж е през Възраждането (1477г.), когато Максимилиан III подарява такъв на Мария от Бургудния в императорския двор на Виена. Това дава и начало на тенденцията по-заможните хора да подаряват диамантени пръстени при годеж. През Виктораинската епоха добивът в диамантените мини надхвърля един милион карата годишно, а с нарастването му той става и малко по-достъпен за останалите и дълго след това все още се смята за символ на благородство и аристокрация.

Годежните пръстени и различията в традициите в наше време

Както споменахме още в началото, в наши дни годежният пръстен може да бъде носен и на двете ръце като основното правило е да се постави на безименния пръст. Това най-вероятно се дължи на т.нар. вена на любовта, за която вече научихте. Някои смятат, че този избор зависи от религиозната принадлежност, но бихме казали, че съвременните дами по-скоро поставят личното си предпочитание на първо място.

Защо трябва да носим пръстена на определена ръка, ако той би ни създал дискомфорт? В България има тенденция повечето жени да носят годежния си пръстен на лявата ръка въпреки преобладаващото православно християнство, а поверието гласи, че именно изповядващите тази религия трябва да го носят на дясната. В държави като Италия, Кипър, Нидерландия, Испания, Русия, Португалия и редица други пък той е по-често носен на дясната ръка. Това е още едно потвърждение, че е много по-важно бижуто да носи дълбока символика за Вас, а ръката, на която ще го сложите, е просто формалност. Диамантите все още са сред най-предпочитаните скъпоценни камъни за годежен пръстен и определено най-популярната шлифовка сред тях е кръглата. 

Трябва ли да заложите на класиката? Този въпрос е свързан с доста условности, които могат да доведат до коренно различен избор за всеки. Вписва ли се в бюджета Ви? Ще подхожда ли на стила на дамата? Ще и бъде ли комфортен?Снимка на естествени скъпоценни камъни и минерали от блога за рожедни камъни на Silenti Jewelry

Влагайки старание и умисъл в избора на годежен пръстен, Вие можете да направите едно вече истински специално бижу още по-приятно за носене от любимия Ви човек! Все по-често ставаме свидетели на нестандартни годежни пръстени с естествени и цветни камъни, разнообразни форми и редица други иновации в дизайна.

Ако Ви предстои този Важен избор, съветваме Ви да прочетете нашия блог Как да избера годежен пръстен, в който сме описали стъпка по стъпка информацията, с която трябва да сте въоръжени, придружена от безценни съвети. Погрижили сме се и да селектираме всички най-подходящи предложения в нашата колекция от годежни пръстени.

Вашият коментар