Всеки проявил интерес към света на скъпоценните и полускъпоценни камъни знае, че той е меко казано обширен. Съществува голямо разнообразие от камъни, всеки от които съставен от различни елементи, с различна твърдост, цвят, дисперсия, история и още куп съпътстващи го интересни факти.

Днес ще ви запознаем с един от тях, който е утвърдил своето място в съвременната бижутерия и е сред най-предпочитаните избори както на дизайнери, така и на любителите на красивите аксесоари – Мойсанит. Преди да аргументираме твърдението си, че той е наистина страхотен избор за вашето бижу, нека накратко ви запознаем с неговата структура и произход .

Мойсанитът е изключително рядко срещан в естествената среда полускъпоценен камък, който произлиза от звездите. Да, точно така, от звездите! Открит е за пръв път през 1893г. от френски учен и носител на Нобелова награда, Хенри Мойсан, а оттам идва и името на камъка. Ученият се натъкнал на мойсанит докато изследвал кратер от паднал метеорит в Аризона, САЩ. Първоначално помислил, че е открил парченца диамант, но по-късно установява, че камъкът е съставен от силициев кабрид. Натуралният мойсанит е почти неоткриваем в природата, но въпреки това е намиран в по-малки количества и в други метеорити след това. Първите докладвани неметеоритни източници на естествен мойсанит се появяват през 50-те години на миналия век и са открити в скали в Уайоминг, САЩ, и Якутия, Русия. Рядкостта му е и сред причините, поради които на по-късен етап, през 1998г., той започва да се произвежда в лабораторна среда и намира приложение в търговията с бижута. По това време, след години неуспешни опити, частиците биват успешно синтезирани, което създава един от най-бляскавите полускъпоценни камъни в света на бижутерията.

Освен че с невъоръжено око мойсанитът изглежда почти идентичен с диаманта, термичните им свойства също са изключително близки. При тестването му с уред, измерващ топлинната инерция (мярка за това колко бързо повърхностната температура на даден материал може да се промени от потока топлина), мойсанитът често бива бъркан с диамант. С навлизането му на пазара дори е произведен инструмент, наречен “Colorless Moissanite / Diamond Tester Model 590”, чиято основна функция е именно да различава двата камъка. Това само по себе си говори за огромната прилика между тях.

Голяма част от запознатите с този камък го обожават, тъй като неговият “индекс на пречупване” или с други думи блясък и дисперсия на светлината е дори по-висок от този на диамантa (Мойсанит – 0.104, Диамант – 0.044). Мойсанитът е също така с между 15-20% по-лек от диамант със същите размери. Въпреки че е срещан основно в безцветната си форма, той може да придобие и различен нюанс, вследствие на синтетичния процес, през който преминава. Понякога наличието на елементи като азот и сяра, които взаимодействат с въглерода в камъка, са причината за леки кафяви, зелени, жълти и сини оттенъци.

Диамант и мойсанит, снимани един до друг на черен фон, за да се демонстрира колко неразличими един от друг са камъните

Причини да изберете мойсанит

Минимално негативно влияние върху околната среда

Както вече споменахме, мойсанитът е създаден в лабораторна среда и често с възобновяема енергия, което означава, че процесът на производство оказва минимално влияние върху околната среда за разлика от други камъни и техния добив. Подобен добив има значителни екологични и социални въздействия, някои от които обезлесяване, замърсяване на водата и въздуха, експлоатация на работниците и принос за изменението на климата. Важно е да взимаме предвид тези негативни влияния не само когато избираме своето бижу, а във всеки един аспект от нашето ежедневие, ако желаем да осигурим едно по-устойчиво бъдеще за себе си и околните. Тъй като ние считаме за своя отговорност активно да допринасяме именно за такова бъдеще, голяма част от нашите предложения са украсени със синтетични камъни.

Издръжливост и блясък

В случай че гореспоменатата причина не е достатъчна да направите мойсанита своя следващ избор, то неговата изключителна издръжливост със сигурност ще допринесе за това. Тя се определя основно от неговата твърдост и устойчивост на одраскване и чупене. Сицилиевият карбид е много издръжлив материал, поради който твърдостта на мойсанита е 9.25 по скалата на Моос. Неговата структура го прави по-блестящ от диамантите и по-твърд от някои от най-известните скъпоценни камъни като рубин, сапфир, изумруд и танзанит. Повече за скъпоценните камъни можете да научите в нашата публикация за рождени камъни. Това е качество от огромно значение, когато става въпрос за бижута, които ще бъдат носени ежедневно. Едва ли има човек, който не предпочита любимите му аксесоари да изглеждат безупречно дълго време.

Разнообразие от форми

Друго предимство, възникващо в резултат от неговата твърдост, е възможността да бъде шлифован в най-различни форми – брилянт, овал, маркиз и редица други. Прецизното шлифоване на камъка осигурява красиви пропорции и неописуема симетрия на блясъка в резултат на значително подобрената дисперсия. Със сигурност няма да срещнете трудност при избора на своя фаворит сред огромното разнообразие от бижута с мойсанит.

Цена

Ако се чудите дали мойсанитът е подходящ за тези от вас, които търсят бюджетна опция, ще бъдете приятно изненадани. Въпреки превъзходството му пред не малка част от скъпоценните камъни по редица фактори, както и почти идентичната с тази на диаманта визия и структура, мойсанитът се предлага на доста по-достъпна цена.

Метафизични свойства

Ако се интересувате от метафизичните свойства на скъпоценните и полускъпоценни камъни е важно да знаете, че мойсанитът е пряко свързван с коронната чакра. Смята се, че оказва положително влияние върху нашата мъдрост, яснота, увереност и има способността да изкарва целия ни потенциал наяве.

Мойсанитът и огненият му блясък са елегантно, стилно и щадящо както природата, така и бюджета ви предложение, което би заинтригувало всеки любител на изкуството, наречено бижу. Ще го откриете в най-различни форми и размери, които можете да подберете спрямо личните си предпочитания. Ако мислиш, че това е перфектния избор за теб, не се колебай да разгледаш нашите сребърни бижута с мойсанит.

Вашият коментар