Лунният камък е един от най-мистичните и великолепни камъни, пленяващ сърцата на всички любители на бижутата и естествените кристали от векове насам. Представете си най-красивата и романтична нощна гледка, която сте виждали. Луната свети ярко, а покрай нея бавно се движи воал от красиви облаци, играейки си с искрящата светлина, която тя им придава… Сега си представете тази спираща дъха гледка, събрана в бляскаво бижу. Точно така! Лунният камък е парченце от енергията на Луната, с което можете да украсите нежната си кожа без това да струва цяло състояние.

Луната разбира се е великолепна, но това не е всичко, което може да кажем за нея. Освен очевидното и ослепително присъствие, тя оказва огромно въздействие върху нашата планета. Невероятното и влияние върху приливите и отливите е само малка част от нейната магията. Всички бихме се съгласили, че без нея Земята щеше да е едно доста по-различно място, а нас едва ли щеше да ни има. Задължително е да поясним, че тя е и причината за наименованието на този красив естествен кристал. Защо споделяме това? Преди векове, римляните и древните гърци вярвали, че лунните камъни са кристализирани частици от лунната светлина. Това е една от причините, които карали хората да вярват, че тези полезни изкопаеми съдържат огромна част от положителните свойства на Луната.

В тази статия ще се запознаете с произхода, историята и свойствата, които се смята, че лунните камъни притежават. Пригответе се да се влюбите в този кристал!

От къде произлиза лунния камък?

Лунните камъни са част от семействтово минерали „Фелдшпат“ – името на голяма група скалообразуващи минерали, които съставят над 50% от земната кора. Можем да ги срещнем в държави като Мексико, Норвегия, Австралия, Мадагаскар, Танзания, Бразилия, Германия и дори САЩ, но най-основните и значими източници на тези красиви кристали са Шри Ланка и Индия. Това е така, тъй като по-обемните и безупречни камъни, които са доста по-редки и скъпи, могат да бъдат открити основно в Шри Ланка, докато Индия и по-конкретно югозападната и част, се слави като основното място, от което произлиза т.нар. “Rainbow Moonstone”

Историята им в различните култури

Лунните камъни имат богата история, която може да свържем пряко с древен Рим. Там хората твърдяли, че богинята на Луната – Диана, можела да бъде видяна в самия камък, както и че тя щяла да дари любов, мъдрост и късмет на всички негови притежатели. Имало легенди, че чрез помощта и хората успявали да вземат правилни решения, когато са на кръстопът, а малцина дори разкривали своите пророчески заложби. Това не било единственото място, където лунният камък бил считан за свещен. По подобие на древните римляни, индуистите също смятали, че камъните са съставени от лунни лъчи, както и че изящен и бляскав лунен камък бил поставен на челото на четириръкия бог на луната, Ганеша, който бил смятан за повелител на просперитета, богатството и успеха. Освен това т.нар. “moonstone” бил известен и като камъка на любовта, в следствие на което той се превърнал в традиционен сватбен подарък в Индия. Както там, така и в някои части на Европа, митовете гласят, че двама души, носещи го в момент на пълнолуние, били обречени да се влюбят един в друг.

Свойствата, които се смята, че лунните камъни притежават

Освен че са невероятни скални образувания, които придават изящество и блясък на външния ни вид, на лунните камъни се приписват и редица други метафизични позитиви за същността на един човек. Те носят успокояваща и чувствена женска енергия, поради която са и най-подходящи за женската аудитория, въпреки че имат известно участие в мъжката бижутерия. Бивайки свързван с едни от основите чакри в тялото ни – сакралната и коронната, лунният камъл би могъл да помогне за изграждането на душевен баланс, както и да ни накара да сме по-отворени към промените в нашия живот. Насърчава ни към по-позитивен възглед относно естествения процес на израстване и напредък в живота, а в резултат на това, ние ставаме по-интуитивни към ежедневното ни обкръжение.

Луната не генерира своя собствена светлина, но красиво и ефектно отразява получената от Слънцето. Камъните споделят това нейно свойство и са определяни като страхотен елемент, който може да засили нашето самоосъзнаване, както и да спомогне за духовното ни израстване. Ако сте от хората, при които е тенденция да реагират по-емоционално, а понякога дори леко агресивно към околните, то тогава естественият лунен камък е подходящ избор, поради способността му да пречиства негативната енергия, която често ни заобикаля.

Няколко интересни факта за лунните камъни

  • Лунният е един от трите рождени камъка за месец Юни.

Дамите родени през месец Юни имат късмета да разполагат с три очарователни рождени камъка – Перла, Александрит и Лунен Камък. Въпреки това, ако и вие смятате лунните камъни за толкова прелестни, колкото и ние, това не бива да ви спира да ги добавите към колекцията си, дори да сте родени през останалата част от годината!

  • Те са едни от камъните, при които наблюдаваме невероятно красивия оптичен феномен, известен като Адуларисценция

Адуларисценцията представлява млечно-синкав блясък, който се наблюдава под повърхността на някои скъпоценни камъни. При завъртането на камъка или при промяната на ъгъла, под който светлината пада върху него, се създава впечатлението, че се движи подобно на начина, по който лунната светлина се отразява и придава нежен блясък на водата през красивитe дълги нощи.

  • Камъкът на пътешествениците

Пътуванията са нещо, което почти всеки обожава, тъй като отварят мирогледа ни и разкриват неща, които никога не сме виждали – различни обичаи и традиции, различна кухня, манталитет на местните, природа и кавко ли още не. Трябва да се съгласим, че повечето такива събития не преминават и без известна доза стрес. Претъпкани летища, закъснения на полети, страх от летене, затворени пътища, задръствания – причините могат да бъдат хиляди. Ако припознавате себе си в по-горните редове, имаме добра новина! От край време лунният камък е известен като камъкът на пътешествениците. Съпровождан от енергията на Луната, той ще бъде с вас, за да осветява пътя, който изминавате и да ви предпазва, пътувайки нощно време, особено когато пътешествието ви е над морското равнище.

  • Подарък за тринадесетата годишнина от Вашата сватба

Може би сте чували, че най-традиционните подаръци за тринадесетата годишнина са дантелените, но ако сте решили да подарите красиво бижу със скъпоценен камък на своята половинка, лунният камък и цитринът са двата основни камъка, които биха били най-подходящия избор за тринадесетата годишнина от започването на съвместния живот. Разгледайте нашите уникални бижута с естествен лунен камък 

Какви са изводите?

Бижутата с лунен камък са фантастични, елегантни и мистериозни. Милиони жени по цял свят са влюбени в уникалния блясък и енергия, които лунният камък излъчва. Независимо дали сте любител на пътешествията, това е вашия рожден камък или просто сте влюбени в него, ние Ви препоръчваме да добавите това съкровище към бижутерийната си колекция! 

Вашият коментар