Dream Catcher на български означава Ловец на Сънища. Символът набира все по-голяма популярност и често може да бъде забелязан под различна форма. Най-често се среща в аксесоари за дома и бижутерията. Тъй като този красив индиански амулет определено намира своето място в нашето ежедневие, а и като цяло в модата напоследък, ние решихме да ви запознаем с неговия произход, значение и приложението му в съвременния свят на бижутата.

Защо Dream Catcher и какво е значението му?

Както вече споменахме, това е древен индиански амулет, който обикновено се състои от обръч, символизиращ кръговрата на живота, и мрежа вплетена в него, която служи за отсяването на лошите сънища и негативната енергия. В основата му пък се спускат нежни пера, закичени с топчета и други украси, които съпровождат добрите сънища към самите нас. Автентичните ловци на сънища са били по-малки на диаметър и най-често изработвани от дърво и връв. За декорацията са служили истински пера, мънисто и подобни материали. Най-често е бил поставян над леглата на малките деца, за да бъдат предпазвани от кошмари нощем. В днешно време са разработени доста вариации на символа, но въпреки честото му и разнообразно присъствие в нашето ежедневие, основните детайли са почти винаги идентични.

Dream Catcher не е просто висулка, която само би придала естетичност на визията ни или декорацията вкъщи. Този амулет е свързан с интересна легенда. Индианците вярват, че през нощта във въздуха са разпръснати хубави и лоши сънища. Ловецът на сънища ни помага, оплитайки лошите сънища и кошмарите в мрежите си, след което ги заличава при изгрев слънце, но същевременно допринася за това хубавите сънища да достигат до нас и да остават в паметта ни.

Както споменахме и по-горе, всеки отделен детайл от Dream Catcher амулета символизира нещо конкретно. Снимката по-долу ясно показва отделните елементи на един ловец на сънища и тяхното значение.

 

ловец на сънища значение

Някои хора смятат Dream Catcher за общ символ на протекция от всякакви злини, а не само от кошмари.

Въпреки различните вярвания в някои култури, едно е сигурно за ловците на сънища – със сигурност не биха навредили на никого. Всъщност самата идея да се предпазим и да предотвратим кошмарите е доста интересна и интригуваща. Дизайнът също не остава по-назад, което е и една от причините за успешното му приложение в модата.

Мястото на символа в съвременната бижутерия и мода

Популяризирането на този дизайн продължава и до днес, като вече може да срещнем всякакви бижута под формата Dream Catcher. Хората го пoчитат, а някои дори го татуират върху кожата си. Символът притежава екстравагантен дизайн, който балансира символика и страхотен облик. Ловецът на сънища е широко разпространен в бохемското общество, хипи движението и сред хората, които имат по-нетрадиционен и артистичен стил и начин на мислене.

Някои дизайни са по-изтънчени и семпли:

сребърни обеци ловец на мечти dream catcher на женско ухо

Докато други клонят повече към „statement“ аксесоари:

бохемски обеци ловец на сънища

Ако сте решили да добавите едно невероятно бижу към колекцията си или да зарадвате близък, то тогава трябва да знаете, че самата идея за улавянето на тези красиви мечти и сънища ще накара всеки човек да се почувства по-спокоен.

Ние сме се погрижили в колекцията ни да присъстват красиви „ловци на сънища“, които да улавят негативната енергия и да ви напътстват в сбъдването на мечтите!

Изберете новия си ловец на сънища сега:

 

сребърни обеци с кубичен цирконий ловец на сънища

В това видео ще научите как да направите Dream Catcher амулет самоделно.

Вашият коментар