Всички сме свикнали да носим едни и същи бижута ежедневно, но колко от нас са се замисляли – “Как мога да се възползвам максимално от бижутата си?”. Отговорът се крие в думата layering (напластяване). Знаем, че красотата е в детайлите и често семплите модели и тяхното комбиниране биха ни помогнали да постигнем именно това.

Какво е layering?

„Колкото по-малко, толкова по-добре“ е често използван израз, когато говорим за аксесоари. Защо обаче да се ограничаваме само до един пръстен или една гривна? Понякога просто едно бижу не е достатъчно за завършека на аутфита. Така нареченият стил “layering” (произлиза от английската дума “layers” или иначе казано “пластов”) бе една от най-ключовите и нашумели тенденции през 2019 година. Всички фешън гурута са уверени в думите си, че тя ще бъде водещ фактор и през следващите години. Това е причината, поради която ние решихме да Ви запознаем с това изкуство. В днешния блог ще научите какво по-точно е layering при бижутата и как да го прилагате без да изглежда натруфено.

Как да приложите напластяването?

Накратко казано, ключът към успешното напластяване се крие в подбора на бижутата. Те трябва да са изработени от сходен материал и да съдържат подобни елементи с различна длъжина, обем и форма, които да създават контраст. Може да се прилага както при пръстените и гривните, така и при колиетата и обеците. Напластяването предоставя огромна свобода при избора на бижута и е страхотна идея, ако желаете да се отличавате от тълпата. Едва ли някога ще забележите друга жена, която да има същите бижута и да ги е комбинирала по абсолютно същия начин като Вас.

Усъвършенстването на напластяването не е толкова лесно, колкото може би изглежда на пръв поглед. Целта е да постигнем небрежна визия, която в същото време изглежда изящно, а не всякаш сме грабнали всяко едно бижу пред очите ни.

Балансът е важна част от този тренд и бихме Ви посъветвали да се концентрирате върху един или два вида бижута, които да сложите на пластове наведнъж, за да избегнете натруфен вид. Например, пръстени и колиета или гривни и обеци – разбира се комбинациите не свършват дотук, а дотам, където въображението Ви отведе. Въпреки че няма конкретна формула за това как точно да комбинираме бижутата си, по-долу ще научите основите на layering-a и как да ги приложите при всеки един вид бижута, като започнем с пръстените.

Разпръснете пръстените си по цялата ръка

Идеята на напластяването е именно да носим по няколко пръстена на един от пръстите ни. Ефектът може да бъде още по-добър, когато бъдат разпръснати по цялата ръка. Например може да сложите един пръстен на показалеца, три пръстена на средния и още един или два на безименния. Не е задължително да се ограничавате само до пръстите на една от ръцете. Тук е момента да отбележим, че не е лоша идея да обмислите покупката на двоен пръстен, тъй като по този начин получавате два пръстена на цената на един. Още по-хубавото е, че те са идеално пригодени един за друг и може да ги разположите както на различни пръсти, така и заедно.

Поставете пръстените в различни части на пръстите

За да постигнете небрежната визия, за която споменахме по-горе, трябва да разнообразявате. Разположете пръстените в почти всички части на пръстите си, вместо да поставяте всеки един от тях в основата на пръста. Сложете някои в началото на самите пръсти, други по средата, а трети в основата. Трябва да отбележим, че никой не обича пръстените му да падат. Уверете, че размерът на пръстена е подходящ за съответната част на пръста, в която планирате да го носите.

Използвайте различни форми и размери за layering

Както при гривните, така и при пръстените е по-красиво, когато комбинираме различни размери и форми на бижутата. Например може да съчетаете тънки и семпли дизайни с изпъкващи пръстени и голям размер на камъка. Друга креативна идея е да съчетаете обли пръстени с такива, които имат по-ясно изразени и остри форми. За да обобщим, ето как би следвало да изглежда гореописания похват при пръстените.

Нека продължим с гривните

Ако сте нови в layering-а, ще трябва да бъдете по-внимателни с гривните. Съветваме Ви да изберете само една ръка, която да е напластена. По този начин е доста по-трудно да сбъркате. Дори и да сложите повече гривни на една от ръцете си, тя няма да изглежда неестетично, стига и другата Ви китка да не е покрита с украшения. Ако не искате да оставяте другата напълно празна се ограничете до една гривна.
За да се уверите, че гривните се отличават и допринасят пълноценно към стайлинга Ви, трябва да изберете различна дебелина и форма. Бихте могли да съчетаете нежна гривна с тънка верижка с по-масивна гривна, било то с по-голям камък или просто тип “bangle” (твърда гривна).

 Защо да не добавите и любимия часовник?

Добрите новини не свършват дотук! Да, точно така – може да носите любимия си часовник и повече от една гривна, изглеждайки красиво и семпло. Разбира се, ще трябва да се съобразите с някои неща, като например цвета и елементите на часовника и гривните. Ако носите сребърни или златни бижута например, уверете се, че часовникът, който сте избрали, съдържа такива елементи и цветове.

Да преминем към напластяваненето на колиета

Какъв е трикът при layering на колиета? Придържайте се към семпли и изчистени модели!

Най-лесният начин да подберете точните колиета е да изберете бижута с еднакви или подобни елементи. Желателно е да са изработени от един материал, като може и да се насочите към колиета със скъпоценни камъни. Няколко колиета с еднакъв или подобен талисман е друг вариант, който е сред най-предпочитаните. Ето и няколко съвета:

  • Изберете колиета с различна дължина на синджира.
  • Ключът към напластяването се крие в това, че трябва да изберете бижута с различна дължина на сребърния синджир. Уверете се, че бижутата не се оплитат или скриват едно друго.
  • Обмислете добре подредбата на сребърния синджир и талисман. Обикновено е необходимо да започнете с най-малкия талисман. Поставете най-малкия талисман на най-късия синджир и завършете с най-обемния талисман, като го поставите на най-дългия от синджирите.

Хубавото е, че уникалният вид при layering-а не свършва до тук и ако заложите на колиета с по-идентичен размер на синджира, но с по-различен размер на талисмана, може да експериментирате с разположението им.

Може да разчупите вида си още повече, оставяйки един от талисманите в средата на по-дългия синджир, а по-късия да преместите в ляво или дясно.

Layering при обеците

За завършек оставяме обеците, тъй като за да приложим напластяване при тях е необходимо да имаме няколко дупки на ухото – нещо, което не всеки има и харесва. Въпреки че може да звучи по-нестандартно за повечето хора, ние смятаме, че си струва да го споменем, защото е не по-малко красиво.

Комбинациите при обеците са най-често малки и семпли модели в горната част на ухото до по-обемни и висящи в долната му част. Друга опция е просто да комбинирате малки обеци, тип “винт”, с по-обемни и семпли модели от подобен вид. Няма ограничения при избора на форми и цветове. Отдайте се на креативността си и следвайки основните подходи, тя ще Ви помогне да постигнете блестяща визия.

Статистики сочат, че този стил е доминиращ на пазара в Европа и както споменахме, според експертните мнения в сферата, така и ще си остане през седващите години.

Разгледайте всички наши бижута ТУК.

Вашият коментар