Бижутата са перфектеният завършек на всяка женска визия. Те подчертават красотата и биват чудесно допълнение, което придава изтънченост и блясък на нежния пол в наши дни. Използвани са още от древността за различни цели – демонстриране на висок социален статус, защита от зли сили, принадлежност към дадено общество или организация и други. Споменаваме това, защото един от най-често срещаните благородни метали за направата на бижута е именно сребро с проба 925 или т.нар. стерлингово сребро. Като любители на среброто, то най-вероятно вече сте срещали този термин, както и печатите, които асоцираме с него, но знаете ли какво точно съдържа, защо се нарича така и откога съществува? Освен че ще обясним всчко това, ние сме ви подготвили и практични съвети, които ще ви бъдат изключително полезни при избора на сребърни бижута и аксесоари. Преди да стигнем до тях, нека накратко обърнем внимание на историята и етимологията на стерлинговото сребро.

Произход и история на стерлинговото сребро

Според Оксфордския английски речник, най-вероятната етимология произлиза от староанглийската дума “steorling” (с или като “малка звезда”), тъй като някои от ранните нормандски пенита (монети) са били отпечатани с малка звезда.

Друга интересна теория проследява произхода на термина до Ханзата (Hanseatic League – съюз на търговски гилдии от Северна Европа в периода между 12 и 17 век), описвайки я като първоизточник на дефиницията. Интересното около името е, че в него присъства немското наименование на Балтийско море – “Ostsee”, още познато като Източно море. Поради това балтийските търговци били наричани “Osterlings”.

Самият термин “стерлинги” датира от 12 век в Англия, когато първоначално бил използван за описание на определено тегло на сребърните монети и обозначаване на специфичен клас сребро по време на нормандския период. Първото официално и правно определение на понятието “стерлингово сребро” се появява през 1275 г. В закон, приет по време на управлението Едуард I, за да гарантира, че качеството на среброто от проба 925 на 1000 частици се спазва.  В последствие е създадена и система от печати, която показва къде и кога е произведено и оценено всяко парче сребро.

Когато европейците открили Америка, те се натъкнали на изобилие от богати сребърни мини, поради което Централна и Южна Америка се превръщат в най-големите региони за добив и преработка на сребро в света. Малко по-късно занаятчиите открили, че среброто можело да се подсилва с мед или друг метал, след което започнали да изработват всякакви предмети от сребро, включително бутилки за парфюми, прибори за хранене, медицинско оборудване, бижута и музикални инструменти.

Какво представлява стерлингово сребро 925

Стерлинговото сребро е универсална сплав от два или повече различни вида метали, която днес е сред най-предпочитаните за изработката на изящни бижута. Изработката му се състои от три етапа:

 1. Топене
 2. Изпичане
 3. Закаляване

Металите се нагряват до течно състояние и се изсипват заедно, образувайки нов материал със свойствата от всеки метал, който по-късно се изпича и закалява, с цел подобряване на здравината и пластичността му.

Както може би вече е станало ясно от прочетеното дотук, не всяка сребърна сплав е стерлингова – истинското стерлингово сребро трябва да има определено количество съдържание на чисто сребро – поне 92.5% от сплавта. Останалите 7.5 % са други метали, най-често мед. Добавянето на малко количество от друг метал придава здравина и издръжливост без да влияе на прекрасния бяло-сив цвят на среброто.

Не можем ли просто да използваме чисто сребро, вместо да правим стерлингово? За съжаление това не е възможно, тъй като среброто е мек метал, то няма как да влезе в практическа употреба, защото непрекъснато ще се изкривява и мачка. За да бъде функционално, ковкостта на среброто трябва да бъде подсилена с друг по-здрав метал (най-често мед).

Най-лесният начин да разберем дали дадено бижу е произведено от стерлингово сребро е като потърсим печат за качество и автентичност върху бижуто. Според международните стандарти, всяко стерлингово бижу трябва да бъде маркирано с печат за качество, който ясно да индикира съдържанието на ценните метали в него. Обичайните маркери за стерлингови сребърни бижута включват:

 • Sterling
 • Sterling silver
 • Ster
 • .925
 • 925

Печат на стерлингово сребро 925.

Имайте предвид, че малките и нежни бижута под един грам не се маркират с този печат, тъй като има шанс от нараняване и деформиране на даденото бижу. Ако сте скептично настроени, има два лесни начина да тествате съдържанието на сребро в бижутата си:

 1. Поставете бижуто до магнит – среброто не трябва да е магнитно. Ако бижуто силно се залепя към магнита, то тогава не е сребърно.
 2. Най-добрият начин да разберете дали дадено бижу е изработено от висококачествена сребърна проба е като се консултирате с бижутер. Бижутерите могат да измерят точната стойност на съдържание, както и какво е качеството на метала.

Важно е да споменем, че всички бижута, които се продават на територията на България, трябва да бъдат маркирани с българския печат за сребро. Тази маркировка се извършва в специални лаборатории, които са удобрени от НАП. Повече по темата ще откриете в публикацията ни относно безопасното пазаруване на сребърни бижута онлайн.

Българският държавен печат за маркиране на стерлингово сребро 925.
Вдлъбнатият кръг вдясно от „S925“ е Българският държавен печат за сребро.

Предимства на бижутата от стерлингово сребро 925

Освен за бижутери и дизайнери, стерлинговото сребро е много атрактивен материал и за любителите на бижута. По-долу сме изброили четири основни причини, поради които да включите бижута от сребро 925 в колекцията си:

1. Хипоалергенност

Някои хора са алергични към никел, като при жените процентът е по-висок поради допир с метала чрез различни бижута. Алергията към никел може да доведе до дразнещи симптоми от типа на раздразнена и сърбяща кожа. Други евтини метали също могат да доведат до алергична реакция на кожата, причинявайки зачервяване, подуване и мехури. Стерлинговото сребро, изработено от 92.5% фино сребро, е перфектна хипоалергенна алтернатива. Много по-малко вероятно е да изпитате алергична реакция от сребрни бижута в сравнение с тези от никел или месинг, което означава, че можете да носите сребърни аксесоари без риск от инфекция или раздразнение. Това качество е от изключителна важност, когато става въпрос за аксесоари като обеци, които се намират в постоянен контакт с кожата.

2. Повишена здравина

Стерлинговото сребро 925 е значително по-здраво от чистото сребро, както и от други благородни метали като златото. Устойчиво на надраскване и доста издръжливо, сребрното бижу може да се носи цял живот при правилна поддръжка. Качеството и издръжливостта на сребърните бижута са невероятни, особено като се има предвид тяхната сравнителна достъпност. Ако обичате бляскавия вид на среброто, но не харесвате непрекъснатата поддръжка, сребърното бижу ще ви дойде като глътка свеж въздух.

3. Опция за персонализиране

Понеже стерлинговото сребро е лесно за обработка, дизайнерите редовно експерементират с нови и екстравагантни модели, което означава, че винаги можете да откриете стилни и интересни аксесоари за лична употреба или подарък. Стерлинговото сребро също позволява да сте в крак с най-новите модни тенденции, но без да харчите много за това. Поради своята популярност и класическа привлекателност, сребро 925 се изплозва непрестанно, а занаятчиите непрекъснато създават нови дизайни, които да отговарят на актуалните трендове. Океанът от сребърни бижута е огромен. Това позволява да персонализирате своята колекция, за да изразите вашата красива и уникална индивидуалност.

4. Гъвкавост

Среброто добавя елегантен щрих към всеки външен вид, което го прави задължително за всяка колекция бижута. Различните му форми и дизайн го превръщат в подходящ метал както за ежедневни, така и за елегантни визии.

Съвети при избора на бижута от стерлингово сребро 925

Широката гама от налични сребърни дизайни несъмнено е огромен плюс и предоставя възможност бързо да изградите интересна и разнообразна колекция от бижута. Докато строги правила при избора на самия модел няма, то все пак има други практики, които е добре да прилагаме когато избираме сребърно бижу.

 1. От жизнена важност е внимателно да проверите бижутерията, от която закупувате изделието, особено ако пазарувате онлайн и нямате пряк допир до бижуто.
 2. Прегледайте внимателно гаранционните условия, опциите за връщане и замяна, както и политиката за поверитленост. Добра идея е и да разгледате отзивите в социалните мрежи и търсачките. Уверете се също така, че ще получите фирмен сертификат, който да гарантира процентното съдържание на среброто в сплавта, от която е изработено бижуто.
 3. Обърнете внимание дали купувате бижу с естествен или синтетичен камък. Голяма част от сребърните бижута на българския пазар са инкрустирани именно със синтетични (лабораторно създадени) камъни, тъй като често цената на естествената им алтернатива е прекалено висока. В случай че купувате бижу с естествен рубин например е добре да имате предвид, че е невъзможно цената му да е прекалено достъпна. Ако такава информация липсва, препоръчваме да се свържете директно с бижутерията и да изискате допълнителни детайли. Имайте предвид, че обикновено цветът на естествените камъни не е прекалено ярък и наситен. Винаги се консултирайте с доказан специалист преди да инвестирате в скъпо бижу.

Стерлингово сребро 925 е универсален и разкошен метал за всякакъв вид бижута, независимо дали търсите здрав накит, който да издържи години наред, или класически дизайн, който да се вписва във всеки стил. Ние напълно разбираме силата и красотата на стерлинговите сребърни бижута и сме се посветили на това да ви помагаме при избора на бижу, което най-добре изразява вашия уникален стил и неповторима индивидуалност. Разгледайте нашите висококачествени сребърни бижута.

Вашият коментар