Популярността на сребърните бижута не спира да нараства. Те са сред най-предпочитаните опции за подарък и все по-често намират своето място в аксесоарната ротация на милиони дами по света, както и в колекциите на редица иновативни дизайнери. Тяхната красота, блясък, версатилност и достъпна цена ги правят перфектен избор за почти всеки.

С настъпилите промени свързани с пандемията COVID-19, онлайн търговията в световен мащаб (включително и у нас) е по-популярна от всякога. Това разбира се предоставя на крайния потребител много по-голямо разнообразие от продукти и възможност да направи най-удачния избор за себе си, наслаждавайки се на домашния уют. Паралелно с този възход обаче, при пазаруването онлайн за съжаление се наблюдава и ръст на фалшивите и нискокачествени продукти в почти всяка една индустрия, като бижутерийната не е изключение. Поради тази причина, ние от Silenti Jewelry, решихме да Ви запознаем с някои законови норми и индикации, които ще Ви помогнат да избегнете некоректните търговци на бижута в интернет пространството.

На какво да обърнете внимание, когато пазарувате от фирма или страница?

Тъй като пазаруването онлайн не позволява физически допир с продуктите, има други основни фактори, на които да обърнете внимание при избора си. Един от тях е цената на бижуто – трябва да сте запознати с приблизителната цена на благородните метали, от които са изработени, както и техните скъпоценни камъни. Разбира се това не значи, че е задължително да търсите безбожно скъпи бижута, но както гласи поговорката, понякога “много хубаво не е на хубаво”. Ако попаднете на бижута, чиито цени са 3-5 пъти по-евтини от стандартната им цена навсякъде другаде, това определено трябва да поражда съмнения у Вас, тъй като най-вероятно сте се натъкнали на фалшификати. Обърнете внимание и на грамажа им, след което преценете дали е възможно цената наистина да бъде толкова ниска.

Сред най-често прилаганите практити е да се предлагат посребрени и позлатени бижута, които биват представяни за изцяло сребърни или златни. По този начин бижутата изглеждат напълно автентични за простото око, а същевременно тяхната вътрешност е от благородни метали с по-ниска проба или в по-лошия случай – напълно различен метал. Както вече се досещате, това автоматично понижава стойността им неколкократно. За да избегнете подобна неприятна ситуация, нашият съвет е да пазарувате единствено от лицензирани бижутерийни магазини, които разполагат с необходимата документация за легална и законосъобразна търговия с благородни метали и са спечелили доверието на своите клиенти. Това ни отвежда и към следващия въпрос:

Каква документация трябва да притежава една бижутерия?

На първо място, всяка фирма на територията на България, която желае да извършва легнална търговия с благородни метали и скъпоценни камъни, трябва да има издадено удостворение от Министерство на Икономиката. Ние държим изключително много на всеки, който прояви доверие към нас и вярваме, че трябва да се чувствате спокойни, когато решите да станете част от нашето семейство. Удостоверението изглежда по следния начин:

ministry-of-economics-bulgaria-license-for-business-selling-streling-silver-jewelry.jpg

Лабораторна проверка в институция на НАП

Масово хората смятат, че една от основните индикации за автентично бижу от стерлингово сребро е неговия печат с проба 925, което донякъде всъщност е така. Добре е да имате предвид обаче, че понякога наличието на такъв не означава, че въпросното бижу е преминало през лабораторна проверка на територията на страната, в институция обвързана пряко с НАП. За да не бъдат ощетени крайните потребители, бижутата от благородни метали, които се продават на територията на България, задължително трябва да преминат през процес на маркиране с държавен знак, който доказва съответствието им със законовите норми за чистота на металите.

sterling-silver-925-bulgarian-stamp-jewelry.jpg
Вдлъбнатият кръг вдясно от “S925” е Българският държавен печат за сребро.

 

Има и някои допълнителни изисквания към всички търговци, за да бъдат маркирани техните бижута с държавния знак в лаборатория на НАП:

  • Да бъде представено удостоврение за регистрацията в Минстерството на Икономиката.
  • Данни за вида, броя, грамажа и пробата на изделията, както и процентното съдържание на друг метал в сплавта.
  • В случай че бижутата са внос, търговците са задължитени да представят митническа декларация и сертификат от производителя за процентното съдържание на сплавиращите добавки, както и пробата на среброто/златото.
  • Документи за внесени държавни такси.
  • Придружително писмо.

В случай че някой от изброените документи не е наличен, то подобна проверка и маркиране могат да бъдат отказани. Пълен списък с изискванията и лабораториите, които извършват тези проверки можете да откриете на следната страница.

След извършената преверка се издава свидетелство за броя, грамажа и установената проба на проверените и маркирани изделия. Тук е важно да споменем, че липсата на печат с пробата на среброто също не винаги значи, че не купувате легитимен благороден метал. Спрямо чл. 44, ал. 2, т.1 от наредбата, изделия с тегло до 1 (един) грам не подлежат на маркировка поради минималните си размери. Чл. 56 от същата наредба освобождава от маркиране и изделията, чийто дизайн се състои основно от скъпоценни или полускъпоценни камъни, за да се избегне евентуално надраскване или друг тип повреда. Имайки това предвид, Вие може да изискате подобна документация да бъде предоставена от търговеца, за да се чувствате по-сигурни в качеството на закупените бижута.

 

На какво да обърнете внимание, когато пазарувате от частно лице?

Съществуват много фейсбук групи и платформи, където частни лица предлагат чисто нови или използвани бижута. Имайте предвид, че ако става въпрос за чисто нови сребърни или златни бижута, то тогава продавачът е задължен да декларира доходите си от продажбата им, както и да докаже пред лаборатория, удобрена от НАП, че изделията са автентични. Това по принцип е невъзможно да се случи, тъй като частно лице няма как да получи лиценз от Министерство на Икономиката за търговия с благодорни метали. Това означава, че предлаганите бижута от въпросното лице не са преминали необходимите проверки, както и че се извършва незаконосъобразна дейност. Въпреки че в повечето случаи тези търговци предлагат примамливо ниски цени, бъдете бдителни, тъй като нямате никаква гаранция, в случай че бижутата се окажат фалшификат. Натъквали сме се на много хора в интернет пространството, които се оплакват от този проблем, но за съжаление е много трудно да се търси отговорност от измамника. Това е сериозен проблем, който подкопава цялостното доверие в онлайн търговията и желанието на хората да пазаруват дистанционно. Ако все пак сте решили да закупите бижу от частно лице, то тогава се уверете, че комуникирате с човека, за който се представя. Ето и някои съвети:

  • Разгледайте профила на търговеца. Уверете се, че става въпрос за човек, който показва лицето си и не използва фалшиви снимки. Проверете кога е създаден профила и колко е бил активен през цялото време. Това може да го направите като проследите всички активности на стената му. Ако не виждате лицето на човека или Ви се стори, че използва фалшиви снимки, това е знак, че въпросното лице има задни мисли и най-вероятно продава нискокачествени продукти.
  • Попитайте го за телефонния му номер и му позвънете, за да уточните всичко по телефона. Междувременно може да проверите дали въпросното лице има “Viber” или “WhatsApp” профили и какви име и снимка използва там. Повечето хора, които имат задни мисли, е много вероятно да не пожелаят да Ви предоставят телефонния си номер, което е ясна индикация, че нещо не е наред.
  • Винаги изисквайте преглед и тест преди да заплатите за това, което получавате. Ако преглед и тест бъде отказан, тогава е много вероятно да бъдете измамени.

В случаите, когато пазарувате вече носени бижута (втора употреба) се наблюдават значително по-малък брой измами, но отново препоръчваме да сте нащрек и въоръжени с всички съвети, които изброихме по-горе. Надяваме се, че те ще са Ви полезни за в бъдеще, като разбира се ние оставаме насреща, в случай че има друго по темата, което бихте желали да научите. Може да се свържете с нас от ТУК. Ако желаете да разгледате всички наши бижута, може да го направите от ТУК.

Вашият коментар