Безспорно е, че гривните за крак са сред най-креативните и предпочитани дамски аксесоари за летния сезон. Те притежават свой уникален чар и се различават от останалите бижута. Може би сте чували, че са подходящи единствено за плажно облекло, но това със сигурност не изчерпва опциите и сега ще разберете защо. Огромното разнообразие на съвременните модели е ключовата разлика в сравнение с модата от 90-те, с която повечето хора ги свързват. Могат да се съчетаят с почти всякакви дрехи и са подходящи за различни поводи, с малки изключения. Топлите дни вече чукат на вратата, а женската аудитория трепетно подготвя летните си тоалети, които гарантирано ще бъдат още по-невероятни, ако бъдат съчетани със сребърни гривни за крак. Преди да продължим с тях, ще разкажем накратко за произхода и историята на този тип бижута.

Произход и история

Гривните за глезен датират от Месопотамската ера, като освновно са били носени в древен Египет, Индия и други арабски страни. Смята се, че първите аксесоари от този тип възникват преди повече от 8 века. През годините жените ги носили, за да демонстрират своя обществен статус. Дамите от по-заможни семейства се наслаждавали на гривни, изработени от благородни метали и скъпоценни камъни, а тези от по-долните класи се насочвали към кожа и други текстилни изделия. Освен просто моден аксесоар, в Индия гривните за крак намират специално място в местната култура. В продължение на векове те били символ на семейното положение на жената, която я носи. Дори до ден днешен това е традиционен подарък, който булките получават, тъй като се смята за символ на дългогодишен и щастлив брак. Доколкото сме запознати, неомъжените млади момичета също ги носят без това да представлява проблем. Сребърните гривни за глезен започват да набират по-широка популярност към 50-те години на миналия век, но стават по-разпространени през следващите няколко десетилетия. Вече могат да бъдат срещнати както на плажа, така и по време на модните седмици в Милано и Париж.

Какво да имате предвид, когато избирате гривна за крак

  • С какво ще я носите

Когато избирате гривна за крак трябва да обмислите добре с какво смятате да я комбинирате. Ако ще я носите основно с ежедневно облекло, като маратонки и тениска, може да си позволите по-разчупен и небрежен дизайн. Тук имате възможността да избирате както между благородни метали, така и текстилни изделия. Гривна с талисмани или мънисто например ще е доста подходяща и в двата варианта.

Фронтална снимка на бял фон на женски модел носещ четири сребърни гривни - две за крак и две стандартни

В случай че ще бъде по-често в комбинация с елегантни тоалети, като вечерни рокли и токчета например, трябва да изберете по-деликатна гривна за крак. Съветваме Ви да се насочите към сребро или злато, тъй като те определено подхождат по-добре на такава визия. Не се страхувайте от скъпоценните камъни, но се придържайте към по-семплия дизайн.

сребърна гривна финес снимана централно отгоре на бял фон

Едно от малкото ограничения при този тип бижута е, че трябва да избягвате носенето им с маратонки и сандали, които имат лепки или друг тип връзки около нивото на глезена. Няма да бъде естетично, а и дори може да нарани гривната, ако е по-фина изработка.

  • Как ще я носите

Гривните за крак могат да се носят както на левия, така и на десния глезен. При тях няма определени норми както при годежните пръстени например. Нещо много важно – носете ги единствено в пряк допир с кожата. Никога не слагайте гривна на глезена си върху чорапи или чорапогащник. Това е едно от основите правила при тези екстравагантни бижута. Може да носите гривната за крак дори с дълъг панталон или дънки, но се старайте да не скривате блясъка и.

  • Позиционирането на гривната спрямо глезена

Има два основни начина да носите своята гривна за крак. Някои жени предпочитат тя да бъде по-свободна, оставяйки я да падне леко под нивото на глезена. Другата опция е да я носите плътно прибрана по крака Ви, като обикновено в този случай е разположена малко по-високо спрямо глезена. Тук трябва да вземете под внимание височината на обувките и размера на самото бижу.

  • Правилният размер гривна за крак

Някои модели включват регулируеми закопчалки, коитo позволяват лек марж, но обикновено дължината им е около 4-5см, поради което не всички от тях са „one size fits all“. Препоръчваме да измерите глезена си, дори да купувате гривна с такъв тип закопчаване. За да изберете правилния размер, вземете шивашки метър и го увийте около тази част на крака, където желаете да носите гривната. Алтернативно, може да увиете конец около глезена си, след което да маркирате мястото, на което се пресича. Накрая просто измерете дължината на конеца с линия или метър върху равна поръхност. След като вече разполагате с точен размер, прибавете между 1см и 1.5см към него и търсете гривна с тези мерки. Например, ако глезенът Ви е с обиколка от 23см, трябва да изберете гривна с дължина между 24см и 24.5см. Преди да направите покупка, обърнете внимание и дали дължината на самата закопчалка е включена в цялостния размер на бижуто. Най-често размерът е изписан по следния начин – 21см + 4см. В случая, 21см е основната част на гривната, а регулируемата закопчалка е с дължина от 4см.

Както сами се убедихте, възможностите са неограничени. Пазарът предлага огромно разнообразие гривни за крак – сребърни, златни, стоманени, кожени, текстилни и др. Възможностите за комбинация също са в изобилите, така че просто изберете тази, която подхожда най-много на Вашия стил. Ако сте решили да не се ограничавате до една гривна, изберете няколко за различните поводи и насторения. Отдайте се на въображението си и не се страхувайте да сложите дори няколко наведнъж. Може да разгледате нашата колекция от гривни за крак а ние винаги сме насреща за допълнителни съвети и помощ!

Вашият коментар