Случвало ли Ви се е да губите ценно време пред огледалото и да се чудите какво липсва? Е, всички сме били в таква ситуация и можем да Ви гарантираме, че в голяма част от случаите един аксесоар, като колието, има способността да добави финалния щрих за перфектния завършен вид. Вярвате или не, различните типове плетки оказват голямо влияние на стайлинга ни. Разбира се, талисманите и скъпоценните камъни имат голяма заслуга за блестящия вид на всяко колие, но самата плетка, от която е изработено, също е основен фактор.

Днес ще Ви запознаем с основните и най-наложени видове плетки в бижутерийния свят, както и ще предложим свежи идеи за съвместими комбинации.

1. Класически плетки

Класическата плетка, както името подсказва, е най-стандартният и разпространен вид при колиетата. Изградена е от еднакви овални елементи свързани един с друг. Видът и силно наподобява на повечето големи железни вериги, които през вековете са използвани за различни цели, а малко по-късно навлизат и в бижутерията. Синджирите с такава плетка са красиви и елегантни, но индивуално често не са достатъчни, за да грабнат окото. Комбинацията на този вид плетка с талисман е задължителна, за да извлечете максимален ефект от нея.

класическа сребърна плетка синджир на бял фон сребро 925продълговато висящо сребърно колие от сребро 925 снимано на жена с черен пуловер

2. Плетки тип „Фигаро“ или още познати като „Картие“

Изчистена и семпла, също както и класическата плетка, „Фигаро“ е с италиански произход, но е една идея по-модерна плетка. Състои се от свързани помежду си плоски овални елементи с различни размери, като най-често срещаният ред е един по-дълъг елемент последван от два или три по-къси. Плетката подхожда както на мъже, така и на жени, което я прави универсална и предпочитана. Съветът ни, ако сте се насочили към по-обемен синджир тип „Фигаро“, е да го носите без талисман или висулка.

сребърен синджир с плетка тип фигаро или картие на бял фон

3. Плетки тип „Въже“

Въжената плетка е нещо по-специално и екстравагантно. Изградена е от метални сегменти, които са сплетени един в друг с фина извивка, за да наподобяват вида на истинско въже. Важно е да отбележим, че това е една от най-здравите плетки в бижутерията. Извивките и често отразяват светлината по много красив начин, придавайки бляскав ефект на синджира. В случай, че сте се насочили към по-фин вариант на тази плетка, би било страхотно да я комбинирате с красив талисман. Ако обаче изберете по-масивен синджир, ще трябва да се ограничите само с него.

бижутерийна сребърна плетка тип въже изработена от сребро 925

 

4. Плетки тип „Anchor/Mariner“

Тази плетка, сама по себе си уникална, е вдъхновена от морския свят. Английското и наименование е Anchor/Mariner поради сходната визия с корабните вериги, които държат котвата. Освен че е много здрава, тя е и страхотна идея за подарък на човек, който обича морето, моряк или някой, който предпочитания по-едра и масивна плетка около врата си. Този тип синджир се носи без медальони.

сребърно колие плетка тип котва моряк изработено от сребро 925

5. Змийска плетка

Предполагаме, че вече се досещате от къде идва името на въпросния вид. При този вариант наблюдаваме малки пръстенчета свързани много плътно едно с друго, оформяйки гладък синджир, който наподобява змийска кожа. Тези синджири имат страхотна гъвкавост, което ги прави още по-забележителни и предпочитани в ежедневието. Въпреки че това е доста деликатна и красива плетка, тя е перфектен избор за ежедневен аксесоар, тъй като много по-трудно се заплита в косата, както и е доста лесна за почистване. Нашият съвет тук, в случай, че изберете колие тип змийска плетка, отново е да го комбинирате с красива висулка, за да предадете още по-завършен вид на аксесоара си.

сребърен синджир тип змия сребро 925

 

сребърно колие във формата на мида с перла снимано на жена с бяла блуза

 

6. Венецианска плетка

Венецианската или т.нар box chain (произлиза от  английската дума “box”, което означава “кутия”) е синджир състоящ се от квадратни елементи, за разлика от повечето останали плетки, които включват главно кръгли и овални. Тук, също както при змийската плетка, въпросните квадратчета оформят гладка текстура, която придава много красив вид на синджира. Тя присъства в разлчни по големина синджири, което отново я прави универсална. Комбинацията с талисман е напълно съвместима, а лично според нас, дори препоръчителна.

сребърен синджир венецианска плетка на бял фон

 

две женски сребърни колиета със сладководна перла и плътна верижка снимани на маса и на жена зад масата

7. „Панцер“ или т.нар. „Curb“ плетка

Това е един от вечните и неостаряващи дизайни за синджири, състоящ се от взаимосвързани еднообразни елементи с плоска форма. Бихме го определили като още по-семпла версия на по-горе споменатата плетка „Фигаро“. Ако решите да направите подарък на мъж, съветваме Ви да изберете по-едра изработка, която ще подчертае мъжките черти на лицето и ще създаде контраст. Ако просто сте решили да зарадвате себе си или добра приятелка, насочете се към по-деликатен и тънък синджир, като за предпочитане е да бъде съчетан с красив талисман.

сребърно колие тип панцер или кърб от сребро 925

8. Плетка тип „Сингапур“

Тази плетка е доста здрава и издръжлива, но в същото време елегантна и фина. Наподобява тип “Въже” с разликата, че тук елементите са спираловидно усукани и захванати един за друг. Здравината на плетката отново позволява да я носите с талисман, без да се притеснявате дори и самият синджир да е по-тънък. Моделът е по-нестандартен и рядко срещан, но ако Ви допада и искате да разнообразите, няма нужда да се колебаете.

сребърна плетка тип сингапур

9. Житен Клас

Житният клас е много здрава плетка, която не подлежи на огъване. Сплетена е от овални елементи в една посока, образувайки деликатен и симетричен синджир. Приликата на тази плетка с връхчетата на житни стъбла е и причинатя тя да носи това име. Позната е още като „спига“, което означава „пшеница“. Тя не е най-стандартния избор на пазара, но определено намира своето място в бижутерията.

сребърна плетка колие тип житен клас сребро 925

10. Плетки тип “Мънисто”

Този тип плетки представляват поредица от свързани помежду си топчета, като обикновено двете вариации тук са или много близко залепени едно за друго топчета, или да има оставено малко разстояние помежду им. Често срещана комбинация е плетката тип „Мънисто“ в комбинация с военна плочка за медальон, но това не е единственият вариант. “Мънистото” не е най-здравата плетка, което понякога може да доведе до скъсване на синджирчето, ако то е по-фино.

сребърен синджир с плетка тип мънисто

сребърно колие с черен оникс във формата на сърце снимано на жена под ъгъл

Изборът на синджир зависи от много фактори. Най-важното нещо е да слушаме вътрешния си глас, когато избираме бижута, а и каквото и да било друго. Не изневерявайте на стила си и не се притеснявайте да изпробвате различни и екстравагантни комбинации. Както всички знаем, в много случаи внезапна идея се превръща в хит, а дори и дългосрочен тренд. Разгледайте всички наши колиета ТУК, а скоро очаквайте и нови попълнения!

Вашият коментар