Символите са страхотен начин да изразим конкретна идея или да оставим послание във времето. В модерния свят все повече хора прибягват към по-значимите и идейни аксесоари. Въпреки че тенденциите се менят с бързи темпове, няма как да отречем, че когато вложим чувство и мисъл в конкретно бижу, то автоматично придобива по-голямо значение и сантиментална стойност. Далеч от просто красив аксесоар, Дървото на Живота всъщност крие много различни и дълбоки послания в себе си. Това е един от най-популярните знаци, който също така е широко разпространен в бижутерийния свят. Дървото на Живота е символ с хилядолетна история, който присъства в почти всички познати на човечеството религии и култури. Причините зад този факт са много и ще ги разкрием подробно по-напред в тази статия. Позволете ни първо да Ви запознаем със значението на този уникален символ!

Значение на Дървото на Живота

Дървото на Живота представлява безкраен кръговрат, който свързва материята и всичко земно. Окръжността символизира света, а самото дърво въплъщава неразделната връзка между небето и земята. Корените достигат дълбоко в земята, от чиито богатства дървото се храни. Изобилните клони и листа се преплитат към небесата под закрилата на яркото слънце, от чиято огнена сила дървото черпи енергия, за да расте и ражда плодовете си.

  • Възкресение и сила

Дървото на Живота символизира възкресението, тъй като през есента листата му окапват, а през пролетта от голите клони покълва нов живот. Освен това, то е и пряко свързано със силата. Дълбоко вкоренените стълбове биват свидетели на зловещи природни бедствия, но въпреки всичко продължават да даряват човечеството с кислород. Както всички знаем, изкореняването на едно дърво изисква огромни усилия, а това е само още един от признаците на стабилност.

  • Физическо и духовно израстване

Дървото на Живота е олицетворение на физическо и духовно израстване. С течение на стотици години, от мъничко семе, през малко дръвче, до напълно узряло и голямо дърво, то е в непрекъснат цикъл на растеж и развитие. Като човешки същества, ние също преминаваме през процес на растеж и личностно развитие. Някои хора смятат, че клоните на дървото символизират човешките стремежи към съвършенство.

  • Семейство

Дървото на Живота също се асоциира със семейството. Ненапразно, проследявайки своето родословие и потекло, ние използваме именно модел на дърво. Всеки отделен клон символизира ново начало. Ако желаете да визуализирате укрепването на едно семейство, това би бил страхотен избор на аксесоар за Вас или Ваш близък.

  • Хармония и плодородие

Природата винаги е била пример за безусловно могъщество, но също така и спокойно убежище за много създания. Дърветата и останалите растения осигуряват подслон, храна и безрезервно усещане за мир и спокойствие в продължение на стотици хиляди години. Това е и основата причина да свързваме Дървото на Живота с хармонията и плодородието.

Историята на Дървото на Живота

Както вече споменахме, това е един от най-древните символи в човешката история. Проследяването на развитието му през годините е доста вълнуващо приключение, тъй като произходът му се свързва с почти всички древни култури и религии.

  • Християнство

Още в първите страници на Стария завет, в книгата Битие (първата книга от Библията и Петокнижието), се говори за Дървото на Живота. То се намирало в Райската градина и било разположено до Дървото на Познанието за доброто и злото. Адам и Ева не са имали разрешението да ядат от него, защото това би следвало да им донесе безкрайно съществуване.

Адам и Ева в Райската градина

Подобно е и присъствието на дървото в Келтската и Скандинавската култура, където местните го свързват с Друидската вяра за връзката между Рая и Земята. Келтите не само вярвали, че дърветата са предци на хората, а дори и че са врати към други светове. В скандинавските легенди също така се споменава за дървото Игдрасил, което отново свързва трите свята – подзменото царство, света на хората и небесния свят. Освен това то споделя знанията и мъдростта си с могъщия бог Один, като му разкрива всички тайни на руническите символи.

  • Будизъм

Най-почитаното и смятано за дърво на просветлението в Будизма е т.нар „Бодхи“. Това е голямо, древно и плодородно смокиново дърво, което се намира в Бодх Гая, Индия. Вярванията са, че Сидхарта Гаутама (Буда) е получил просветление, седейки именно под въпросното дърво, което води до популярността и символиката му сред будистите.

Дървото Бодхи
  • Ислям

Ислямските традиции и вярвания са, че по листата на вселенското дърво са изписани имената на хората, а ангелът на смъртта събира окапващите по волята на Аллах и отвежда определените хора към отвъдното.

В древен Египет се е смятало, че Дървото на Живота е символ както на изобилието и духовността, така и на смъртта. Египтяните вярвят, че клоните олицетворяват небето и Рая, дървото символизира центъра на Вселената, а корените достигат до подземния свят.

Най-емблематичното дърво в Африканските култури е Баобаб. Това е така, тъй като то служи за водохранилище.

Дървото Баобаб

 

През дъждовния сезон то акумулира вода в ствола си (може да побере до 120 хил. литра вода), която след това използва през сухия сезон, като продължава да дава плодове. Това, заедно с факта, че дървото достига впечатлаващите 1000 години възраст, са едни от основните причини то да бъде смятано за Дървото на Живота в Африка.

Защо да изберете Дървото на Живота под формата на бижу?

Бижутата оказват влияние не само с визията си, но и с по-дълбокото значение, които носят сами по себе си. Дървото на Живота не е просто духовен или религиозен символ. Красотата му е допълнена от това, че всеки би могъл да намери индивидуална стойност, значение и символика в него. В случай че решите да го добавите към колекцията си, бъдете сигурни, че това е полулярен и уважаван символ в почти всички култури и религии по света.

Поради високия интерес, огромна част от дизайнерите прилагат този класически символ в своите колекции, като в днешно време дори и екстравагантни интерпретации на традиционния дизайн са много често срещани. Последната дума относно това решение разбира се е Ваша. Ако идеята за ново бижу със значима стойност и дълголетие Ви допада, то определено няма да сбъркате с Дървото на Живота. Ето и някои от нашите предложения:

сребърно колие с медальон дървото на живота снимано фронтално на бял фон

Вашият коментар