В днешно време гривните, изработени от здрави бижутерски конци с различни сребърни елементи, са  доста често срещани аксесоари. Има няколко важни факта, свързани с поставянето и носенето на гривна с червен конец, които бихме искали да споделим.

  • Червеният конец бива свързван с различни вярвания и тълкувания, датиращи от хилядолетия. Смята се, че спомага за предпазване от лоши очи, зли сили, уроки и магии. Различни култури и групи от хора използват силата на червения конец, за да предпазят себе си и близки.
  • Червеното е символ на здравето и Божията кръв. Изключително важно е конецът да бъде сложен с любов и чисти мисли от човека, който сте избрали да го направи. Счита се, че дясната част на човешкото тяло е по-уязвима, както и че човек винаги бива урочасван от дясно. Поради тази причина е прието, че червеният конец трябва да се носи на дясната ръка. Той също предпазва от зли очи и завистници, които може да срещнете в бъдеще.
  • В миналото червен конец е бил връзван на бременни жени, булки, малки деца и бебета, за да бъдат защитени от болести, черни магии и зли духове. Също така червен конец се е слагал и на някои животни, за да бъдат здрави, а годината да бъде плодородна и печеливша.

В традиционната българска култура червен конец се връзва на всеки Игнажден, когато започват така наречените Мръсни дни. Това са дните между Игнажден и Йордановден – от 25 Декември до 6 Януари. През този период от време се е смятало, че водата не е кръстена и непрестанно са се движили опасни сили. Хората, които са излизали от домовете си в този промеждутък, са носели червен конец с чесън или синьо мънисто. Кончето трябвало да се носи до настъпване на естественото му скъсване и да не се премахва собственоръчно.

Ето го и нашето предложение, което съчетава червения конец с нежен сребърен елемент във формата на перо:

Вашият коментар